Schalke 04 haalde Ralf Rangnick binnen als vervanger voor de ontslagen Jupp Heynckes.

Geen terugkeer van Huub Stevens, ook geen Co Adriaanse of Ottmar Hitzfeld. Schalke 04 koos voor Ralf Rangnick (46) als opvolger voor Jupp Heynckes, die zich vorige week akkoord verklaarde met een ontslagpremie van 1,5 miljoen euro. Door de wissel zet de Nederlander Eddy Achterberg weer een stapje terug. In zijn tijdelijke regeerperiode kon de assistent-trainer uitpakken met drie zeges en een nederlaag. Hij had blijkbaar stiekem op meer gehoopt, maar manager Rudi Assauer maakte een einde aan die illusies. “Eddy wist dat hij slechts een tijdelijke oplossing was. We hadden dat met hem vanaf het begin besproken”, verklaarde Assauer een dag voor de aanstelling van Rangnick.

Laatgenoemde keert nu terug in de Bundesliga na een lange periode van werkloosheid. In maart van dit jaar werd Rangnick na een reeks slechte resultaten de laan uitgestuurd bij Hannover 96, met wie hij in 2002 de promotie afdwong. Meteen na zijn aanduiden greep de Duitse sensatiepers terug naar zijn legendarische tv-optreden op 19 december 1998, toen hij als trainer van Ulm in de uitzending van ZDF-Sportstudio moderator Michael Steinbrecher even tactische scholing gaf. Sindsdien luidt zijn bijnaam dan ook Professor.

Rangnick, die een overeenkomst onderschreef tot 2006, wordt dus aanzien als een voetbalintellectueel. Het is een coach die aanvallend voetbal propageert en aan de Duitse trainerschool afstudeerde met grootste onderscheiding. In het verleden trainde hij dus Ulm, waarmee hij promoveerde, VfB Stuttgart (van 1999 tot 2001) en Hannover 96. Rangnick is iemand die de confrontatie met sterke karakters en persoonlijkheden in de spelersgroep niet uit de weg gaat. Een aanvaring met Krassimir Balakov zorgde voor zijn ontslag bij Stuttgart. Bij Schalke 04 zal hij te maken krijgen met de nukken van de Braziliaan Ailton. De opdracht die Rangnick meekreeg ? Minimaal een vijfde plaats en Europees zo ver mogelijk doorstoten. (FV)

De Allianz Arena, die op 9 juni 2006 zal fungeren als stadion voor het openingsduel van het WK, wordt op 31 augustus ingehuldigd met een stadsderby tussen Bayern München en 1860 München. Daarna volgt er nog een presti-gieus toernooi met een aantal Europese topclubs. – Jürgen Klinsmann riep met Thomas Hitzlsperger (Aston Villa) en Per Mertesacker (Hannover 96) twee debutanten op voor de oefeninterland tegen Iran. Oliver Kahn krijgt rust, Kevin Kuranyi en Frank Baumann zijn geblesseerd, terwijl de ervaren verdedigers Jens Nowotny en Christian Wörns ook thuis mogen blijven. (FV)

TOPSCHUTTERS : 1. Klose (Bremen), Neuville (Mönchengladbach) 6 goals ; 3. Berbatov (Leverkusen), Cacau (Stuttgart), Ewerthon (Dortmund), Koller (Dortmund) 5 goals.

FV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier