Zonder veel vragen nam de voltallige profliga vorige vrijdag acte van de voorstellen die de werkgroep onder leiding van Michel Preud’homme uitwerkte voor de bescherming van de eigen jeugdopleiding. Zaterdag legt ze die voor aan het uitvoerend comité van de KBVB. Hamvraag is hoe het hoogste bondsorgaan zal reageren op het ingrijpende voorstel om de nog altijd unitaire KBVB te splitsen in een sectie betaald voetbal en een sectie amateurvoetbal. De profliga wil het amateurvoetbal onderbrengen in een Vlaamse en een Waalse vleugel. De huidige derde klasse zou dan de eerste klasse amateurs worden, zodat vanaf dat niveau clubs in aanmerking komen voor Vlaamse en Waalse subsidies. Nieuw is dat de werkgroep voorstelt om de jeugdafdelingen van de profclubs onder te brengen in aparte vzw’s en ook die bij de taalvleugels onder te brengen. Zo zou ook het jeugdvoetbal overheidssubsidies kunnen ontvangen.

Vooral naar de reactie van Roger Vanden Stock is het uitkijken zaterdag. De Anderlechtvoorzitter heeft ambities als bondsvoorzitter, maar zijn manager Herman Van Holsbeeck schaarde zich in de werkgroep achter het idee van de communautaire splitsing. De samenstelling van de werkgroep was een primeur : voor het eerst betrokken voetballeiders buitenstaanders bij hun gesprekken, waaronder spelersvakbond Sporta, advocaten en journalisten. Ook de nationale liga (van tweedeklassers) en de voetbalbond zaten mee aan de tafel. Preud’homme en de clubs hopen zo een breed draagvlak te hebben gecreëerd voor hun ideeën. Toch vonden niet alle voorstellen unaniem genade in de werkgroep. Volgens Luc Misson, de advocaat van het arrest-Bosman, is het niet wettelijk om jongeren die hun eerste profcontract tekenen bij de club die hen opleidde, tot hun 21e hetzelfde fiscale gunsttarief te geven als buitenlanders (18 procent). Ook het voorstel om een minimum aantal in België opgeleide spelers op het scheidsrechtersblad in te vullen, is volgens Misson tegen de Europese non-discriminatieregels. Het eenvoudigste antwoord op de toevloed aan buitenlanders blijft hun minimumloon op te trekken, zoals dat ook in andere sectoren gebeurt.

Opvallend was de fixatie van de clubleiders in de werkgroep (onder wie behalve Preud’homme en Van Holsbeeck ook Ariël Jacobs en Herman Wijnants) op de creatie van een aan het oude transfersysteem verwant systeem van opleidingsvergoedingen. Positief was dan weer de zoektocht naar een manier om de amateurclubs te belonen voor hun jeugdwerk. Een jeugdfonds moet daaraan tegemoet komen. Over de modaliteiten daarvan werd deze week nog vergaderd. ( JH)

JH

De profliga wil de jeugdafdelingen van haar clubs onderbrengen in aparte vzw’s.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier