Oud-international Dhorasoo wil Le Havre kopen.

Alles is gezegd bij Le Havre voor dit seizoen. De oudste club van Frankrijk mag zich opmaken voor een terugkeer naar de tweede klasse, want ze bezetten nog altijd de laatste plaats in de Franse Ligue1. Die rode lantaarn heeft de ploeg al in handen sinds Kerstmis 2008. Daarmee bevestigt Le Havre zijn imago van liftclub. Naast het feit dat ze kunnen uitpakken met een heel degelijk opleidingscentrum ( Jean-Alain Boumsong, Anthony Le Tallec, Florent Sinama-Pongolle, Steve Mandanda, Alou Diarra, Lassana Diarra en Guillaume Hoarau) besloot de clubleiding bij de terugkeer op het hoogste niveau om geen zware financiële inspanningen te doen. Meer zelfs, ze verloren met aanvaller Hoarau hun beste speler en topschutter aan PSG.

Velen blijken echter bekommerd om het lot van de club. Oud-international Vikash Dhorasoo bijvoorbeeld, die tussen 1983 en 1998 uitkwam voor Le Havre, vooraleer de spelmaker vertrok naar Lyon. Gesteund door een groep Indiase investeerders, die bereid zijn om 8 tot 10 miljoen euro in de clubwerking te pompen, wil hij een gooi doen naar het voorzitterschap. Dhorasoo, tegenwoordig journalist voor het maandblad So Foot, spreekt zelfs van een toevoeging met 1 miljoen euro met de hulp van een bevriende industrieel. “Le Havre mag niet veroordeeld worden tot een kleine club. Mits wat meer stabiliteit is de uitbouw tot een goede eersteklasser mogelijk. Er moet bijvoorbeeld een nieuw stadion komen tegen 2012. Ik zou graag dit project leiden. Een gedeelde verantwoordelijkheid, daar is absoluut geen sprake van.”

Huidig voorzitter Jean-Pierre Louvel moest eens hartelijk lachen met de plannen van Dhorasoo. “Je kan het samenvatten tot drie lijntjes”, verklaarde hij. “Zodra Vikash kan aantonen dat het om een concreet project gaat, wil ik daar ernstig rekening mee houden.”

Dhorasoo reageerde al. “Hij neemt ons duidelijk niet serieus. Maar is hij dat zelf wel? Hij moet zijn balans maar eens opmaken. Wat is zijn project? Degraderen en spelers verkopen?”

Marseille kookte na de aankondiging dat onze landgenoot Erik Gerets (54) op het einde van het seizoen vertrekt. Een honderdtal fans zakte af naar het trainingscomplex om hem uitvoerig te verzoeken alsnog te blijven. In de Franse pers liet de ex-Rode Duivel weten dat de veer brak na een interview van grootaandeelhouder Robert Louis-Dreyfus in januari. Hij voegde eraan toe dat hij een contractverlenging vroeg voor eind april, maar nooit een voorstel kreeg. Voorzitter Pape Diouf liet nochtans uitschijnen dat de sterke man in maart al groen licht gaf voor een verlengd verblijf. Velen denken dat Louis-Dreyfus er alles aan zal doen om Gerets, die schermt met een lucratief aanbod (250.000 euro netto per maand) van het Saudische Al-Hilal, alsnog te behouden. De spelers waren heel aangeslagen door het nieuws van hun coach. Maar ze konden begrip opbrengen voor zijn motivatie. Als mogelijke opvolger circuleerden vorige week de namen van Paul Le Guen, Didier Deschamps, Mircea Lucescu en Frédéric Antonetti.

Bordeaux, dat aan de top van het klassement nog slechts wordt gescheiden door een doelpunt verschil met Marseille, verloor een belangrijke pion in de titelstrijd. De Braziliaanse technicus Wendel (27), een middenvelder, onderging een operatie aan de knie en is minstens een maand niet inzetbaar.

PSG mag zijn titelaspiraties opbergen na een 0-1-thuisnederlaag tegen Rennes afgelopen weekend. De club werd bovendien veroordeeld tot een boete van 35.000 euro en een wedstrijd achter gesloten deuren, na het gebruik van Bengaals vuur door de fans tegen Marseille. Topschutter Guillaume Hoarau weigerde overigens een nieuw contractvoorstel.

Volgens France Football informeerde AC Milan bij Marseille naar de overnamevoorwaarden van doelman Steve Mandanda (24), die nog onder contract ligt tot 2012.

STéPHANE VANDE VELDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier