Oostende verslaat Bergen en wint de beker van België.

Ook de vijfde confrontatie tussen Bergen en Oostende dit seizoen werd een knap stukje basketbalpropaganda. In de bekerfinale stonden twee ploegen met talent, overgave, ervaring en spelintelligentie, die elkaar geen duimbreed losten. Uiteindelijk zegevierde Oostende dankzij een driepunter van Titus Ivory met 63-66. Zo zet de Israëlische topcoach Sharon Drucker zijn triomftocht in België lustig voort. Na de titel vorig seizoen en de kwalificatie voor de tweede pouleronde van de ULEB Cup dit seizoen, nu de beker voor Oostende. Na zeven jaar wachten voor de kustploeg – de laatste bekerwinst dateerde van 2001 – alvast een eerste prijs van het seizoen.

Sterke man Johan Vande Lanotte glunderde na afloop: “Het was weer een prachtig duel, dat constant op en neer ging”, verklaarde hij. “Bergen verdedigde heel sterk, op een bepaald moment dacht ik dat de partij verloren was voor ons. Maar toen viel Travis Conlan uit bij Bergen, een cruciaal moment. Ik heb ook weer genoten van de coaching van beide ploegen. Het was een voortdurend spel van zetten en tegenzetten. Deze bekerwinst doet wel deugd omdat het al zo lang geleden was, we nu al verzekerd zijn van Europees basketbal (FIBA Cup) en Oostende het tegenover zijn publiek en sponsors verplicht is om elk jaar een prijs te winnen.” Volgens Sam Van Rossom, andermaal uitblinker bij de kustploeg (elf punten), was de reden voor de zege simpel. “Op het einde gaven onze ervaring en het feit dat we frisser zaten de doorslag.”

Voor Chris Finch en zijn Bergen werd het voor de tweede keer op korte tijd net niet. Na de nipte nederlaag (één puntje verschil) in de finale van de FIBA Cup tegen Riga twee weken geleden, nu opnieuw finaal kopje onder in een bekerfinale. Voor Finch wacht mentaal oplapwerk de komende dagen. Vooral bij George Evans (37) dan, die het helemaal liet afweten. De Amerikaanse center van Bergen – nochtans al enkele jaren een smaakmaker in onze competitie – verzamelde amper vier punten en kon op geen enkel moment een rol van betekenis spelen. Bij Finch raakt het geduld stilaan op. Hij gaf zijn routinier na afloop een veeg uit de pan: “George worstelt al een tijdje met een vormcrisis. Het lukt ons niet hem weer op niveau te krijgen. Dat ligt deels aan ons, deels aan hem. Hij toont niet genoeg wil om weer de dominante center te worden die hij ooit was. Momenteel krijgen we niet de bewegingen, niet de punten en de rebounds die we van hem verlangen. Hopelijk verandert dat tegen de play-off.” Binnen vier speeldagen beginnen die. Benieuwd of Oostende ook daar de sterkste zal zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier