Als u dit leest, is Silvio Proto misschien al van Anderlecht. In dat geval verklaart wat volgt waarom deze transfer zo lang heeft aangesleept. Heeft Proto nog niet getekend, dan legt het uit waarom het er misschien nooit van komt. In beide gevallen zegt het iets over het Anderlechtse Familiebelang.

Onlangs meldde Herman Van Holsbeeck zich op het kantoor van Laurent Denis aan de Louizalaan in Brussel. Denis is de huisadvocaat van La Louvière. Van Holsbeeck zou er in alle intimiteit met Proto kunnen praten, maar daar kwam niets van in huis. Tot zijn niet geringe ontzetting bleek, tegen alle afspraken in, ook Proto’s makelaar Pietro Allatta aanwezig te zijn. Anderlecht wil niets te maken hebben met Allatta. Ook de Engelse agent die, samen met zijn vrouw, een mandaat heeft van Proto om hem te vertegenwoordigen in Spanje en Engeland, was van de partij. Met ook nog eens Denis die graag mee aan tafel schoof, werd het ineens wel erg druk. Van Holsbeeck sloeg op de vlucht, met in zijn zog Proto. In het Conrad Hotel kwam het alsnog tot een vertrouwelijk gesprek tussen beiden.

Hoe hard Anderlecht ook probeert Allatta uit te schakelen, achter de schermen zal de Italiaan altijd een hoofdrol blijven spelen. Proto slaagt er niet in zich van hem te ontdoen. De doelman is de melkkoe van de makelaar, die door een privé-probleem om geld verlegen zou zitten. Kiezen voor Proto zal dus ook altijd kiezen zijn voor Allatta. Dat Anderlecht toch doorzet, geeft wellicht aan dat het geen alternatieven heeft. De persoonlijke eisen van Proto zijn er dan ook naar : hij vraagt veel geld en de zekerheid dat hij speelt. Niet mis voor iemand die al bij al één goede wedstrijd speelde op hoog niveau : de interland met de nationale ploeg tegen Servië & Montenegro. Bij Anderlecht zal hij wekelijks onder druk moeten presteren. En hoe evenwichtig Proto als mens ook mag zijn, volgens sommigen gaf hij tijdens deze transfersoap meermaals de indruk de pedalen kwijt te zijn.

Maar er is meer. Behalve Allatta, geld en zekerheid speelt nóg een kracht tegen Proto, maar één waar Anderlecht zedig het zwijgen toe doet : de belangen van Jacques Lichtenstein. Lichtenstein is de makelaar van Tristan Peersman en Jan Van Steenberghe. Hij is ook de schoonzoon van Philippe Collin. Die is dan weer een neef van Roger Vanden Stock, met wie hij samen Anderlecht in handen heeft. Collin zou tegen de komst van Proto zijn.

Twee jaar geleden zocht Anderlecht een derde keeper. De club dacht aan Proto, op dat moment een groot talent van nog maar net 20 jaar. Hugo Broos echter wilde Bertrand Laquait (Charleroi) wegens diens ervaring. Het werd uiteindelijk geen van beide. La Louvière speelde dat seizoen de bekerfinale, met Van Steenberghe en níet Proto in het doel. Van Steenberghe blonk uit en brak, wegens een conflict met La Louvière, met zijn makelaar Jean-Claude Lagaisse. Lichtenstein was er als de kippen bij om hem in zijn portefeuille op te nemen. Tot ieders verrassing werd Van Steenberghe kort daarna de nieuwe keeper van Anderlecht.

Met zijn demarche verwierf Lichtenstein de zekerheid dat Peersman minstens tweede keeper bleef. Van Steenberghe was duidelijk niet gehaald als concurrent voor de titularispositie. Laquait (die vandaag onbereikbaar duur is voor Anderlecht) zou dat wel geweest zijn, waardoor Peersman in de hiërarchie naar nummer drie dreigde te tuimelen. Gevolg : marktwaardeverlies. Met Proto anno 2005 is het duidelijk dat het nu tussen hem en Daniel Zitka gaat. Dág herhaling van een sprookjesseizoen voor Van Steenberghe, dág rehabilitatie voor Peersman. Marktwaardeverlies ! Niet voor Anderlecht, maar voor De Familie. Mooi sportief beleid. ( JH)

door Jan Hauspie

Marktwaardeverlies dreigt voor Peersman en Van Steenberghe én hun makelaar.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content