Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Met een 78 – 80 score op het veld van Dexia Bergen plaatste Telindus Oostende zich afgelopen weekend op een comfortabele 2-0-voorsprong in de finales van de play-offs. Vanavond, in de eigen gloednieuwe Searena, kan de kustploeg voor de twaalfde keer de landstitel pakken.

Telindus Oostende heeft zijn voorsprong te danken aan een knap staaltje collectief basketbal. Zowel in de eerste finalepartij, uitgedraaid op een vlotte 94-76-zege, als in de tweede greep Oostende Bergen meteen naar de keel met snel, verrassend spel en een zeer vlot switchende verdediging. De troepen van Mihailo Uvalin bewezen dat ze mentaal, tactisch en speltechnisch beter zijn en dat de snelheid bij hen hoger ligt. Enkel het duo Omar CookGeorge Evans kan af en toe lelijk pijn doen. Te weinig tegen de pletwals van Oostende, dat ook nog eens vlot kan roteren zonder te verzwakken. Begint Sam Van Rossom (wat een partij zaterdag : 15 punten, 3 rebounds en 2 assists !) aan de wedstrijd, dan komt good oldJimmy Jaumin op de beslissende momenten op het terrein om de doodsteek te geven. Speler van het Jaar en Rookie van het Jaar die elkaar aflossen : wat een luxe. Dan zitten Mirza Teletovic – die vertrekt naar Spanje -, Jef Van der Jonckheyd, Damjan Rudez en de Duitse international Denis Wucherer nog op de invallersbank. In feite beschikt Oostende over acht à negen spelers die in eender welk ander Belgisch team in de basis zouden staan. In een finale, vaak beslist op details, is dat een niet te onderschatten troef.

Al deze zaken in acht genomen getuigde het van weinig professionaliteit en klasse hoe Coach van het JaarNiksa Bavcevic (Bergen) zich gedroeg op de persconferentie na de thuisnederlaag. De Kroaat wilde het enkel hebben over de scheidsrechters. Geen woord van lof over de verdienste van de tegenstander. Hadden die refs zijn ploeg genekt ? Absoluut niet. Voor elke vermeende niet gefloten overtreding volgens Bavcevic, kan Uvalin – als hij wil – ook een tegenvoorbeeld vinden. Mathias Desaever was veel eerlijker. “2-0 wordt heel moeilijk om op te halen”, erkent de Belgische forward van Bergen. “Zeker omdat we nu naar Oostende moeten. Daar zijn ze bijna niet te kloppen. Het ligt niet aan onze tactiek of aan de inzet. Oostende speelt gewoon enorm sterk. Nu komen ze zelfs al winnen op verplaatsing. Ik zag bij ons de kopjes serieus laag hangen na de wedstrijd. Nu ja, we pakten de beker al en ikzelf ben ook tevreden over mijn seizoen.” Desaever heeft gelijk en tegelijk geeft hij ook aan dat de honger bij Oostende gewoon veel groter is. Zoals Veselin Petrovic ook bewees met een knalprestatie in een kolkende Mons Arena. De Serviër lukte 23 punten en liep zich de longen uit het lijf. “De kracht van dit Oostende is dat iedereen om beurt eens de ploeg op sleeptouw kan nemen”, beweert Petrovic. “Wij hebben nu het psychologische voordeel. Maar het is nog niet gedaan. We zullen woensdag met eenzelfde intensiteit op het veld moeten verschijnen.” Afspraak vanavond om 20.30 uur. Mogelijk weten we dan al wie zich kampioen mag noemen van het seizoen 2005/06.

MATTHIAS STOCKMANS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier