Spanje is in de ban van Diego Capel.

DiegoCapel (20) zal vanavond niet in de ploeg staan die de Rode Duivels in de ogen kijkt, aangezien de middenvelder zich vorige week op training blesseerde aan de lies. Maar hij blijft wel een van de opvallende nieuwelingen die kersvers bondscoach VicenteDelBosque aan zijn selectie toevoegde. Als gevolg van een letsel bij DavidSilva kreeg Capel tegen Bosnië-Herzegovina zelfs een basisplaats. Ondertussen groeide hij met zijn lange wilde haren ook uit tot de nieuwe publiekslieveling bij FC Sevilla. De kwikzilveren middenvelder, die als een even groot talent wordt beschouwd als Jesús Navas, die de jongste jaren aan de rechterkant furore maakte, doet met name de harten van de vrouwelijke fans sneller slaan. Een magische linkervoet en een enorme explosiviteit vormen zijn belangrijkste troeven.

“Snelheid heb ik van Moeder Natuur meegekregen. Daar probeer ik maximaal van te profiteren”, zegt hij. “Maar ik heb ook andere kwaliteiten. Zelfs als ik snel loop, blijft de bal aan mijn voet kleven. Zo kan ik acties maken die de ploeg veel kunnen bijbrengen.” Ondertussen werkt hij ook hard aan zijn mindere rechtervoet. “Op training verplicht ik mezelf om met rechts aan te nemen, te passen en te schieten. Zo wil ik nog verrassender voor de dag komen. Het is natuurlijk nog niet perfect, maar ik heb er alle vertrouwen in.”

Capel doorliep de jeugdrangen bij Barcelona. “Op mijn twaalfde kwam ik in het opleidingscentrum van La Masia. Maar omdat ik afkomstig ben van Albox, een dorpje in Almería, kon ik moeilijk aarden in de stad. Telkens als mijn ouders belden, had ik tranen in de ogen. Nochtans was trainer XaviLloréns heel inschikkelijk met mij en leerde ik veel van LionelMessi, die in de iets oudere leeftijdscategorie speelde. Maar ik kon er niet blijven omdat ik mijn familie te erg miste.”

In 2004 verhuisde hij naar FC Sevilla. Dichter bij huis, waardoor Capel zich stilaan beter voelde. Misschien keert hij later ooit als titularis naar Barcelona terug, maar ook het buitenland lonkt al. Afgelopen zomer bood Tottenham al 15 miljoen euro, maar hij bleef voorlopig nog bij de werkgever van Ivica Dragutinovic.

Manolo Zambrano overleefde de zware 0-4-thuisnederlaag van Recreativo Huelva tegen Málaga niet. Hij werd aan de deur gezet en vervangen door Lucas Alcaraz. Die was in de loop van vorig seizoen ontslagen bij Murcia, waar hij werd opgevolgd door Javier Clemente.

De Spaanse nationale ploeg speelde in Estland niet op zijn best, maar drie goals uit standaardsituaties bezorgden de Europees kampioen alsnog een ruime zege. Juanito, David Villa en Carles Puyol scoorden. Het team van bondscoach Vicente Del Bosque incasseerde al 710 minuten geen tegentreffer meer. De doelmannen Iker Casillas en José Manuel Reina werden daardoor recordhouders, want ze verbraken de mijlpaal van Francisco Buyo en Andoni Zubizarreta, die samen 691 minuten hun doel verdedigden zonder goal.

Espanyol kreeg een boete van 3.000 euro als gevolg van de incidenten bij de Catalaanse derby tegen Barcelona. Omwille van relletjes in de tribunes moest de wedstrijd toen een tiental minuten worden stilgelegd. Ondertussen besliste de clubleiding om de overeenkomst van de talentvolle verdediger Dídac Vila (19) open te breken tot 2013.

De Spaanse voetbalbond toonde zich overigens bijzonder gul. Van de 27 miljoen euro die werd ontvangen na de EK-winst werd beslist om elke speler te belonen met 500.000 euro in plaats van de eerder meegedeelde premie van 214.000 euro.

Pedrito (21), een jonge aanvaller van Barcelona, liep tijdens een training van de nationale ploeg onder 21 jaar een spierblessure op aan de rechterdij. Beter nieuws voor coach Pep Guardiola kwam er van Aleksandr Hleb, die de groepstrainingen mocht hervatten.

DANIEL DEVOS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier