Met enkele gerichte transfers hoopte Anderlecht evenwicht in zijn kern te bereiken. Daarom kwamen er een linksvoetige centrale verdediger bij ( Arnold Kruiswijk), een tweede rechtsachter ( Nemanja Rnic) en een paar jonge alternatieven voor de blessuregevoelige Nicolás Frutos ( Kanu en Matías Suárez). De creativiteit die vertrok met Ahmed Hassan werd nu gevonden in Hernán Losada. De meeste van deze nieuwelingen maakten nog geen overtuigende indruk. Door de Europese uitschakeling mag er nog beweging aan de uitgaande zijde worden verwacht.

VERDEDIGING

Daniel Zitka blijft de eerste keus tussen de palen. Davy Schollen stelde bij zijn contractverlenging als voorwaarde dat hij opschoof naar de positie van tweede keeper en kreeg ook die belofte. Tegen BATE echter zat Silvio Proto gewoon weer op de bank. Als Proto tegen midden augustus niet weg is, is de kans groot dat Schollen weg wil.

Achterin zijn alle posities minimaal dubbel bezet. Rechtsachter Marcin Wasilewski blijft de dure beginnersfouten opstapelen (en blesseerde zich eind juli), maar nieuwkomer Rnic kende na een vroege blessure een forse terugval en viel ook als centrale verdediger door de mand. Guillaume Gillet kan er depanneren, hoewel dat eigenlijk de bedoeling niet meer was. Links gaat Bart Goor de concurrentie aan met Olivier Deschacht (terug uit blessure) en Jelle Van Damme (revaliderend na enkeloperatie).

Die laatste twee komen ook voor een centrumpositie in aanmerking, al is daar met Kruiswijk een linksvoetige verdediger aangetrokken. Roland Juhasz verdringt voorlopig Nicolás Pareja, die naar de Olympische Spelen is. De jonge Bakary Saré, hoewel meer een verdedigende middenvelder, is ook een alternatief. In principe zullen een linksvoetige en een rechtsvoetige verdediger worden gecombineerd.

MIDDENVELD

Jan Polák, de autoritaire leider van het elftal, is in principe de nieuwe verdedigende middenvelder. In tegenstelling tot Lucas Biglia verleent hij ook sterke offensieve impulsen aan het elftal. Cheikhou Kouyatéen Saré zijn jonge wisseloplossingen. Hernán Losada is links in de driehoek (waar vorig seizoen Polak liep) de creatieve middenvelder, Gillet rechts de lopende. Staat de punt naar voor, dan is die voor Losada, met achter hem Biglia of Gillet naast Polak. Losada echter kent een moeilijke aanpassing aan het hogere niveau.

Behalve de driehoek (4-3-3) is ook de ruit (4-4-2) een mogelijkheid, als voor een zwervende spits boven een tweede aanvallende middenvelder wordt gekozen. Losada of Mbark Boussoufa kan dan achter de spitsen (creativiteit), of Polák of Gillet (recuperatie). Links zijn dan Boussoufa en Van Damme of Goor een mogelijkheid, rechts Thomas Chatelle (explosiviteit) en Jonathan Legear (explosiviteit plús loopsnelheid) of Gillet. Alles afhankelijk van het systeem: Boussoufa, Chatelle en Legear zijn meer aanvallers dan middenvelders, in tegenstelling tot Van Damme, Goor en Gillet. Roland Lamah komt alleen als linksbuiten op de positie van Boussoufa in aanmerking.

Met deze spelers kan ook op een platte lijn of in een halve maan (4-4-2) worden gespeeld, met Biglia-Polák als meest waarschijnlijke centrale duo, ten koste van Losada.

AANVAL

Door het wegvallen van Frutos is Kanu de diepe spits. Geen zweetdief en van het meevoetballende type. Suárez, net als Kanu linksvoetig, is meer een zwerver rond een diepe spits dan er zelf een te zijn. Stanislav Vlcek is een type voor een tweespitsensysteem, maar daarin is hij het gewoon naast een diepe spits te spelen en dus minder steun te verlenen aan het middenveld. Alléén in de spits is zijn ding niet, net zomin als de rechterflank, hoewel hij Anderlecht daar vorig seizoen grote diensten bewees.

CONCLUSIES

Eerste vaststelling: de invulling van de rechtsachter blijft een probleem. Als Gillet er moet gaan depanneren, heeft dat consequenties voor de rest van het elftal. Tweede vaststelling: Losada verteert het hogere niveau op Anderlecht maar moeilijk. Met mogelijk ook Gillet weg uit het centrum komt Biglia zo weer volop in beeld. En derde vaststelling: zonder Frutos moeten Kanu en Suárez sneller dan voorzien het gewicht van de aanval dragen. Hoe dan ook: een titelfavoriet.

door jan hauspie

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content