Beter dan doen een twaalfde plaats en de finale van de beker van België, dat is de uitdaging waar Herman Helleputte voor staat. Die zag uit zijn halverwege vorig seizoen al afgeroomde ploeg weer drie verdedigende sterkhouders verdwijnen : Igor Alexandre Lolo, Arthur Boka en Igors Stepanovs. De zoektocht naar vervangers verliep moeizaam. Als vanouds.

DOELMAN

Rennes moest hem uiteindelijk niet meer en dus bleef Barry Boubacar Copa langer op de Freethiel. Tot groot jolijt van zij die houden van spectaculaire reddingen en katachtige tussenkomsten. Copa kreeg vorig seizoen ook sterallures. Traint al wat minder op maandag en dinsdag, is af en toe voor ‘zaken’ in Parijs en daagt dan gewoon niet op, of durft klagen over kousen, een te lange broek. Krijgt dit seizoen iets meer concurrentie van de in extremis aangeworven Mark Volders, een ideale gast voor de ploeggeest. Davino Verhulst is een aanstormende keeper van amper zestien, die dankzij een geslaagde test bij Bolton een profcontract wist af te dwingen.

VERDEDIGING

Moet na het vertrek van Stepanovs, Lolo en Boka volledig worden vernieuwd. Armand Mahan is de enige linkspoot in de kern, op aanvaller Koffi Romaric na, en krijgt dus de plaats van linksachter. Rechts zijn er meer mogelijkheden. Emmanuel Eboué kan die positie aan, maar wellicht mag hij centraal wat meer verantwoordelijkheid nemen. Seydou Badjan is ook rechtsvoetig, maar die kan dan weer een rijtje hoger voetballen. Kristof Lardenoit houdt zich als studerende prof goed staande, hij kan zowel rechts als centraal uit de voeten. Een kandidaat was ook de IJslander Olafur-Ingir Skulason, die door Arsenal uitgeleend wordt. Hij zou komen, haakte dan weer af – en-fin, vorige week was er rond hem de grootste onduidelijkheid. Het centrum is misschien ook wat voor de pas vorige dinsdag in Beveren ‘gelande’ Aldalaya Diawara, een stevige, rechtsvoetige centrumverdediger.

MIDDENVELD

Badjan is een mogelijkheid op de rechterflank. Geen echte linksmidden, bij gebrek aan linkervoeten. Eventueel kan Romaric daar spelen. Jocelynn Joss kreeg geen nieuw contract meer, wegens onvoldoende rendement. Romeo Seka doet nog veel mensen binnen de club twijfelen, maar hij krijgt nog een tijdje het voordeel van de twijfel. Dat kan je ook zeggen van de kleinste van de bende, Mohamed Diallo.

De flanken zijn een probleem, het centrum is dat minder. Het vertrek van Gilles Yapi Yapo en Yaya Touré werd na nieuwjaar meer dan uitstekend opgevangen door Adoulaye Junior en Marco Né, met Eboué de voorbije weken op stage bij Arsenal. Junior is een stevige, sobere verdedigend ingestelde centrale middenvelder, die weinig balverlies leidt en goed het Ivoriaanse kaats- en inspeelspel beheerst. Marco Né is intelligent, een leider in wording, al weegt hij minder op de groep dan Yapi Yapo destijds. Misschien biedt hier ook nieuwkomer Alexandre Tokpa een oplossing.

AANVAL

Het zorgenkind, nu Constant Kipre Kaiper out is met een afgerukte achillespees. De meest voorzichtige prognoses verwijzen naar een afwezigheid tot nieuwjaar. Beveren heeft amper spitsen. Moussa Sanogo is een goeie, maar ook hij toonde zich vorig seizoen met drie verschillende spierletsels een broos mens. Hij wil ook altijd te mooie goals maken, hoor je. Romaric kan een goeie schaduwspits zijn, als je hem bij gebrek aan aanvallers overhevelt vanuit het middenveld. Alleen moet de man professioneel leren leven. Je met tien kilo overgewicht melden voor de eerste training is over de rand. Maar hij is groot, sterk en buffelt ze er desnoods wel in.

Björn Vleminckx eindigde sterk vorig seizoen, met twee basisplaatsen en drie goals. Kan hij zijn kans grijpen ? Of stuurt Arsenal nog een spits ?

CONCLUSIE

Het is zoals elk jaar rond deze tijd puzzelen om aan voldoende spelers te raken en vooral die van Arsenal hebben geen zin in een Belgisch avontuur. Alweer nijpt offensief het schoentje. Jammer, nu er een drukke augustusmaand met Europees voetbal aankomt.

door Peter T’Kint

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier