Werken, werken en nog eens heel hard werken. Dat is de enige formule waarmee Germinal Beerschot volgens voorzitter Jos Verhaegen succes kan boeken. Coach Marc Brys is een man die in zijn ogen pal achter die visie staat, in ieder geval meer dan Jos Daerden. Die laatste werd in september vorig jaar hoofdtrainer van Germinal Beerschot in plaats van Brys, die met de ploeg een desastreuze start van het seizoen (4 op 21) beleefde.

Na een aarzelend begin hielp Daerden de ploeg naar een zevende stek in het eindklassement. Toch ruimde hij eind vorig seizoen het pad voor zijn voorganger. Als hij het niet deed, had de club de beslissing genomen, voelde hij aan.

Marc Brys krijgt nu een tweede kans om de hoge ambities van de club – er wordt gemikt op top zes – waar te maken.

VERDEDIGING

In doel staat Luciano. De regelmaat die hij tijdens het seizoen 2004/05 in zijn prestaties legde, verloor hij weer in het afgelopen seizoen. Hij bleek opnieuw sterker onderhevig aan ups en downs. Toch staat het buiten kijf dat Germinal Beerschot met deze Braziliaan een goede keeper in huis heeft.

De achterlijn van de Ratten staat nog steeds als een huis, ook na het vertrek van Mario Cvitanovic. Centraal achterin kan Brys rekenen op Igor Lolo, Kurt Van Dooren en Jonas De Roeck. De eerste liet het afgelopen seizoen een bijzonder sterke indruk en lijkt naar zijn beste niveau toe te groeien, de andere twee jongens zijn voetballers die niet gauw een steek laten vallen. Rond dat drietal kunnen de twee opkomende backs Kris De Wree en Pieterjan Monteyne postvatten. Deze vijf verdedigers raakten vorig seizoen prima op elkaar ingespeeld, wat een belangrijk pluspunt kan vormen.

MIDDENVELD

Datzelfde voordeel geniet Germinal Beerschot niet op het middenveld. Door het vertrek van Marc Hendrikx, Mohamed Messoudi en Wim De Decker moet Brys daar opnieuw beginnen bouwen. Hoe het resultaat er zal uitzien, weet de coach zelf nog niet.

Een lading Argentijnen werd aangevoerd om de gaten op te vullen. De Zuid-Amerikaanse opties voor de flanken ogen degelijk. Voor de linkerkant is er Victor Figueroa. Hij lijkt van de vijf Argentijnen in de groep het hoogste niveau te halen. Door mensen binnen de club wordt hij graag vergeleken met Mbark Boussoufa. “En deze jongen kan ook afwerken”, voegt menigeen op het Kiel daar graag aan toe. De techniek, frivoliteit en creativiteit die hij tijdens enkele oefenpartijen op de linkerflank tentoonspreidde, laten het beste vermoeden.

Voor rechts is er Hernán Losada. Ook hij liet in de voorbereiding geen onaardige indruk. Vooral zijn snelheid en loopvermogen vallen op.

Het vertrek van de anonieme dirigent De Decker opvangen, dat wordt een ander paar mouwen. Justice Wamfor kan in ieder geval dienen om centraal ballen te recupereren. Vóór hem kan Daniel Cruz voor aanvallende impulsen vanuit het middenveld zorgen.

Maar ook Ninoslav Milenkovic en Dickson Aygeman zijn kandidaten voor een plaatsje op het middenveld, net als de drie overblijvende Argentijnen Gustavo Colman, een man die onder meer al eens uitgetest werd achter de spitsen, Daniel Quinteros en Patricio González.

AANVAL

In de voorste linie gaat Germinal Beerschot verder zonder goudhaantje Tosin Dosunmu. De Ratten konden op het financiële vlak niet optornen tegen het bod van de Franse club Nancy. Een snelle spits vervangen die zich met achttien goals tot topschutter in de competitie kroonde, is een loodzware opdracht. Op het Kiel stellen ze hun hoop in de 23-jarige François Sterchele, die zich het afgelopen seizoen bij Charleroi tot een revelatie ontpopte. Hij scoorde bij de Zebra’s negen keer, is sterk in één-tegen-éénsituaties en kan zijn kalmte bewaren als hij alleen voor de keeper verschijnt. Sterchele mag voorin postvatten naast Jurgen Cavens, die na een seizoen met veel blessureleed zijn beste niveau nog niet heeft teruggevonden.

Daarnaast houdt Brys maar één andere, zuivere aanvaller achter de hand : de piepjonge Vincenzo Verhoeven (19).

CONCLUSIE

Op het defensieve vlak past de puzzel, veel problemen vallen in de verdediging niet te verwachten. Op het middenveld, waar de Ratten een nieuwe zoektocht naar automatismen wacht, en in de aanval lijkt Germinal Beerschot na het vertrek van enkele sterkhouders enigszins verzwakt tegenover vorig seizoen. Het is afwachten in welke mate de Argentijnen erin zullen slagen zich aan te passen aan de Belgische competitie. Financieel nam de club geen risico bij het aantrekken van de vijf Zuid-Amerikanen, klinkt het bij Germinal Beerschot. Maar die aankopen, vaak enkel gebaseerd op dvd’s, lijken sportief gezien toch veel weg te hebben van een gok.

Voorin zou een extra aanvallende kracht, die eventuele problemen bij de vaste spitsen kan opvangen, geen overbodige luxe zijn.

KRISTOF DE RYCK