Puzzelwerken Mazzu

© belga

Vorig jaar stapte KRC Genk met slechts twee vragen het tussenseizoen in. Vond het tijdig een opvolger voor de naar Italië vertrokken centrale verdediger Omar Colley? En haalde het de deadline van de mercato met de fel gegeerde Sander Berge en zonder dat iemand de optie op Alejandro Pozuelo lichtte?

Het antwoord was twee keer positief. Kort voor de competitiestart vond Dimitri de Condé in Colombia Jhon Lucumí en bij het verstrijken van de mercatodeadline voetbalden zowel Berge als Pozuelo nog in Genk.

Dit jaar moeten De Condé en de nieuwe trainer, Felice Mazzu, meer problemen oplossen. Op de verdediging na moet het team opnieuw opgebouwd worden. Het beste middenveld van België is er niet meer, en ook de topschutter van de afgelopen twee jaar, Ally Samatta, zal vertrekken. Bovendien kwamen in de voorbereiding de spelers maar met mondjesmaat terug, waardoor Mazzu telkens weer opnieuw moest herbeginnen, terwijl Philippe Clement een jaar eerder met een goed ingespeeld team van start kon gaan. Zo arriveert de 27-jarige Slowaak Patrik Hrosovsky die, wanneer Berge vertrekt, de nieuwe patron op het Genkse middenveld moet worden, pas half augustus.

Puzzelwerken Mazzu

Dé Genkse stunt is de komst van de aanvallende middenvelder Ianis Hagi, zoon van Roemeens stervoetballer Gheorghe Hagi die meteen Genks duurste aankoop ooit is.

Veel wordt ook verwacht van de 17-jarige Zweed Benjamin Nygren die amper 13 matchen speelde in de Zweedse eerste klasse. Met Nygren, Bongonda, Hrosovsky en Hagi haalde Genk liefst vier spelers die vijf miljoen euro of meer kostten, een som die de Limburgers tevoren nooit uitgaven aan één speler.

Nog op het middenveld mengen Ivan Fiolic, vorig seizoen gehaald als back-up voor Pozuelo, en Jakub Piotrowski zich in de strijd om een basisplaats, waar Bryan Heynen, helemaal open gebloeid na het vertrek van Pozuelo, al dichter bij staat.

Verdedigend blijft de organisatie van vorig jaar intact, met keeper Danny Vukovic die aan het seizoen begint, maar Gaëtan Coucke en Maarten Vandevoort als challengers ziet groeien.

Centraal achterin staat het duo Sébastien Dewaest-Lucumí als een huis, met de nieuwe Colombiaan Carlos Cuesta als alternatief. Op links speelt de ervaren Jere Uronen, op rechts hoopt men dat Joakim Maehle nog een jaar blijft, met Casper De Norre als een goeie back-up voor beide posities.

Puzzelwerken Mazzu

Op de flanken zit Genk goed, met Théo Bongonda die Leandro Trossard moet kunnen vervangen. Op rechts wordt verwacht dat Junya Ito zijn sterk seizoenseinde bevestigt. Met Dieumerci Ndongala (op rechts), Joseph Paintsil (links of rechts) en Benson Manuel heeft Genk voldoende alternatieven qua creativiteit op de flank.

Puzzelwerken Mazzu

In de spits starten de Limburgers met de in Zwitserland gerijpte jonge Nigeriaan Stephen Odey. Als Samatta vertrekt, komt nog een ervaren aanvaller.

Kortom: aan jong talent geen gebrek, maar daar een vlot geheel van maken is dé uitdaging voor Mazzu. Als alle puzzelstukjes mooi in mekaar klikken en Mazzu zijn charisma overbrengt op de groep, kan Genk een mooi nieuw avontuur schrijven. Mist het zijn start, dan wacht een moeilijk seizoen.

In/out

IN

Bongonda (SV Zulte Waregem), Nygren (IFK Göteberg, Swe), Odey (FC Zürich, Sui), Cuesta (Atlético Nacional, Col), Hrosovsky (FC Viktoria Pilsen, Cze), Hagi (FC Viitorul Constanta, Rou).

OUT

Brabec (FC Viktoria Plzen, Cze), Ingvartsen (1. FC Union Berlin, Ger), Trossard (Brighton & Hove Albion, Eng), Aidoo (Celta Vigo, Esp), Seigers (K Beerschot VA).

Puzzelwerken Mazzu

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier