Geen oog dichtgedaan vannacht. Wat een ontgoocheling, eruit op 8 augustus, geen Europese uitjes meer. En toch was het een kroniek van een aangekondigd drama. Nochtans dacht ook ik dat we die Polen eens gingen opeten. Niet dus. Te wijten aan… ja, aan wat?

Ik noem het een gebrek aan visie. Nochtans was er een Project. Ik zie echter niet wat dat project inhoudt. De eerste twee jaar wordt erop los gekocht zonder eerst te kijken welk systeem men gaat spelen. Het kan niet op. Daarnaast: linietrainers, geavanceerde trainingsmethodes, blessurepreventie en een uitgebreid scoutingnetwerk. Dan wordt eindelijk een sportief manager aangesteld (Gretarsson), want Mannaert kan een kei als manager zijn, van voetbal weet hij nog minder dan ik. Die sportief manager heeft eind vorig seizoen de mond vol over ‘continuïteit en stabiliteit’. Eindelijk, denk je dan, hebben ze het begrepen. De ploeg draaide, op enkele wedstrijden na, ook goed in de play-offs. Voetbal gebaseerd op een snelle omschakeling met exponenten Lestienne en Bacca, aangevuld met regisseur Vázquez, loper Jørgensen, breker Adu en Donk op het middenveld. Laat ons daar eens op voortbouwen.

Donk en Bacca waren niet te houden, daar kan ik me in vinden. Dat wisten ze, naar het schijnt, al maanden. Tijd genoeg om (gelijkwaardige) vervangers te zoeken en de ploeg nog te versterken, want dat is toch de bedoeling. Uiteindelijk komt Simons als vervanger van Donk en De Sutter vervangt Bacca. Nochtans: Donk en Simons vergelijken is zoals appelen en peren. Simons is wat hij van 2000 tot 2005 bij ons altijd was, zij het wat trager nu: een recuperator. Hij heeft niet de fysieke kracht of het voetballend vermogen van Donk. Simons is niet gelijk aan Donk. Zet daar nog eens Blondel naast en de diepgang in je middenveld is weg. We missen daar eigenlijk ook de zo vaak verguisde Vadis. Bij De Sutter is het nog frappanter. De Sutter komt naar de bal toe, Bacca stuur je in de diepte. Het bestuur weet dan al – hoop ik toch – dat ze het succesvolle omschakelen in de play-offs in de vuilnisbak kieperen. Bovendien wordt nog een aantal oudgedienden uitgewuifd en wordt een blik jeugd (eigen talenten en buitenlandse talenten) geopend. De kaart van de jeugd trekken, heet dat dan. En toch zouden we titelkandidaat nummer een zijn… Resultaat: een onevenwichtige kern waarbij je onnodig veel druk op de jongeren legt – jeugd breng je langzaam! – met het drama van gisteren als gevolg.

Garrido? Tactisch zeker niet van de sterksten, maar ik verwijt hem meer dat hij niet aan de alarmbel heeft getrokken. Dat hij niet aangegeven heeft dat er te weinig kwaliteit in de kern zat. Dat er wel mentaliteit was bijgekomen maar te weinig voetballend vermogen. Geen sterke persoonlijkheid dus, die Garrido. Gretarsson? Zeer ongelukkige communicatie en een duidelijke overschatting van de door hem (?) samengestelde kern. Herexamen dus voor de man. Hij heeft nog drie weken om de gaten in zijn kern op te vullen.

Tenzij het bestuur nu eens duidelijk communiceert. Waarom blijft de geldbeugel dicht? Is dat met het oog op toekomstige investeringen in jeugdcentrum en stadion? Geen probleem, maar dan moeten de ambities bijgesteld worden én gecommuniceerd. Ik wil gerust enkele jaren inleveren op spelerskwaliteit als ik over vijf jaar in een nieuw stadion kan zitten dat als hefboom kan dienen om Club weer een topclub te laten worden.

Al uw reacties en sportgerelateerde zoekertjes zijn welkom bij Sport/Voetbalmagazine, Raketstraat 50 bus 5, 1130 Brussel of via e-mail : sportmagazine@roularta.be. De redactie behoudt zich het recht voor teksten in te korten of te weigeren. De schrijver moet zijn naam en woonplaats vermelden.

Ives Boone, Maldegem

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier