R. Exc. Virton

Boven van links naar rechts: Georges (materiaalman), Minon (kinesist), Bojic, Soumaré, Benamara, Rousseau, Moris, Dupire, Turpel, Hadji, Couturier, Jordanov, Meyer (kinesist), Reyter (ploegafgevaardigde). Midden: Morgado (videoanalist), Hery, Lazaar, Prudhomme, Claes, Prempeh, Koré, Laurienté, Kocabas, Lewerenz, Schaus, Mangione (fysiektrainer), Blampain (kinesist). Onder: Guillaume, Malget, Lecomte, François, Bradasch (assistent-trainer), Toppmöller (T1), Deraedt (keepertrainer), Angiulli, Janssen, Vercauteren, Besson. Ontbreekt: Lapoussin. © belga

Trainer: Dino Toppmöller

Dino Toppmöller (38) is de zoon van Klaus Toppmöller, voormalig Duits international en coach van het Bayer Leverkusen dat in 2002 verrassend de finale van de Champions League bereikte. Dino was voornamelijk actief in de lagere divisies van Duitsland, tot hij in Luxemburg speler-trainer werd in de tweede klasse. In 2016 kreeg hij zijn kans als T1 bij F91 Dudelange, dat hij meteen naar de Luxemburgse landstitel dirigeerde. Het seizoen daarop bracht hij de club voor de eerste keer in de geschiedenis naar de poulefase van de Europa League. Na de derde Luxemburgse titel mag hij die magische hand nu op Virton leggen.

Grote kuis op weg naar 1A

Officieel stelt de club uit de provincie Luxemburg het behoud als voornaamste doel in haar eerste jaar ooit in 1B. Maar vergis je niet: de steenrijke Flavio Becca, vorig jaar eigenaar geworden van Excelsior Virton, is niet van het geduldige type. De Luxemburger met Italiaanse roots wil zo snel mogelijk naar 1A. Hij hield in dit tussenseizoen grote kuis in zijn selectie. Slechts elf spelers uit de kern die in de play-offs van eerste amateur promotie afdwong, mochten blijven. Onder hen toch enkele verrassingen: sterkhouder M’Bow moest zijn koffers pakken. Om de ploeg te versterken, grabbelde Becca vooral uit de ton van Dudelange, die andere club waarvan hij eigenaar is. Met Jordanov, Malget, Prempeh, Couturier en Turpel komen er liefst vijf spelers mee met coach Dino Toppmöller. Het welslagen van Virton zal grotendeels afhangen van hun omschakeling van het Luxemburgse kampioenschap, waar ze gewend waren om te domineren, naar het eerder strijdlustige voetbal van deze Proximus League.

R. Exc. Virton
© BELGAIMAGE

Nog versterking op komst

Volgens de kenners predikt ook coach Toppmöller offensief voetbal, gebaseerd op balbezit, maar die filosofie zal hij zeer waarschijnlijk wat moeten plooien naar de realiteit van 1B. Omschakeling en ingebouwde voorzichtigheid zijn daarin minstens even belangrijk. Er worden voor het einde van de zomermercato nog enkele inkomende transfers verwacht: een linksachter om de concurrentie met Lauriente aan te gaan en een flankaanvaller staan op het wenslijstje van de Duitse trainer.

In/out

IN

Benamra (Mondorf, Lux) , Bojic (Pétange, Lux) , Claes (KV Mechelen) , Couturier, Jordanov, Malget, Prempeh & Turpel (Dudelange, Lux) , Hadji (Fola Esch, Lux) , Kocabas (Roeselare) , Janssen (Sandhausen, Ger) , Lewerenz (Magdeburg, Ger) , Schaus (Bayer Leverkusen, Ger). Rousseau (Standard) & Lapoussin (Red Star, Fra).

OUT

Devresse, Fadhloun, Grain, Joachim, M’Bow, Medaglia, Mimoun, Murcia & Zahirovic (allen einde contract) , Cordaro et Fall (Hesperange, Lux) , Lesquoy (Dudelange, Lux) , Napoleone (RWDM) , Schmit (RFC Liège).

Dino Toppmöller
Dino Toppmöller© BELGAIMAGE
Nieuwkomer Kévin Malget
Nieuwkomer Kévin Malget© BELGAIMAGE
R. Exc. Virton
R. Exc. Virton
R. Exc. Virton
R. Exc. Virton

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier