Vlaanderen ligt je blijkbaar beter dan Wallonië. Bij Lierse maakte je vorig seizoen zeven goals, nu al vier. Eerder was je goed bezig in het Waasland. En dat voor een Frans-Marokkaanse speler!

Rachid Bourabia: “Dat klopt. Ik voel me hier vrijer dan in Bergen. Ik heb de indruk dat Waalse spelers anders behandeld worden wanneer ze in Vlaanderen toekomen en dat verklaart ook gedeeltelijk mijn ontwikkeling. Bij Lierse weten ze dat ik niet van hier ben en dat ik uit een andere cultuur kom, maar ze doen er hier alles aan om me in de beste omstandigheden te laten werken. Ze hebben ervoor gezorgd dat het zowel op sportief als extrasportief vlak zeer goed gaat. De club doet haar best om alle kleine beslommeringen op zich te nemen, vooral dan de administratieve rompslomp. De begeleiding is ideaal. In Bergen werd ik ook zeer goed ontvangen, maar dat is toch van een andere orde.”

Je trainer Stanley Menzo heeft heel lang bij Ajax gespeeld en sportief directeur Tomasz Radzinski was een topper bij Anderlecht. Is er van die invloeden uit die topclubs iets te zien in de speelstijl van Lierse?

“Absoluut. Tomasz Radzinski heeft zijn rekrutering van spelers zeker afgestemd op attractief voetbal. Stanley Menzo, die meer dan tien jaar ervaring heeft in Nederland, doet de rest. Wie Lierse vorig jaar aan het werk zag en ons nu bezig ziet, zal verbaasd zijn. Het is compleet anders nu. Het is moeilijk om mooi spel te brengen als je tot op de laatste speeldag moet vechten voor het behoud. Nu spelen we tenminste voetbal. De doelman en verdedigers worden niet meer verondersteld om lange ballen te spelen. De coach vraagt om op te bouwen, op alle delen van het veld. En de resultaten volgen. Het is al gebeurd dat we verliezen van een tegenstander die niet beter is dan wij, maar soms winnen we ook zonder goed te spelen, zoals tegen Bergen.”

Hoe houdt Lierse de verdediging dicht terwijl die bestaat uit een Egyptenaar, een Nederlander, een Tunesiër en een Est?

(lacht) “Euh… De automatismen werden snel gevormd, de organisatie staat er en de taalbarrière is onbestaande, want we

communiceren allemaal in het Engels. De theorie wordt ook goed omgezet in de praktijk op het veld.”

Toen het proces in verband met de matchfixing van start ging in september, werd daar toen nog over gesproken bij Lierse?

“Helemaal niet. Eerlijk gezegd, ik wist zelfs niet dat het proces van start ging. Ik wil ook niet te veel zeggen over dat onderwerp, aangezien ik het niet van dichtbij heb gevolgd. Ik heb wel over een Chinees gehoord maar het kan mij echt niet schelen. Het is normaal dat het geen onderwerp meer is bij Lierse aangezien er geen betrokken personen meer aanwezig zijn in de club. En bovendien komt de meerderheid van de spelers uit het buitenland, dus weten ze daar doorgaans niets van.”

Je speelde onlangs tegen Bergen en scoorde zelfs. Heb je de indruk dat je tegen de meest bedreigde ploeg van het kampioenschap hebt gespeeld?

“Het doet me geen plezier om Bergen op de laatste plaats te zien, maar het is de tegenstander die me het meest heeft teleurgesteld dit seizoen. Ze zijn naar Lierse gekomen met hun nieuwe trainer Cedomir Janevski en een nieuwe coach aan het roer zorgt meestal voor een schokeffect. Maar daar heb ik niks van gezien. Ik had niet de indruk dat de spelers bereid zijn om te strijden voor een langer verblijf in eerste klasse. Ik ben ervan overtuigd dat ze genoeg potentieel hebben in de kern maar dat blijkt niet op het veld. Ze moeten van hun wolk van vorig seizoen af komen en begrijpen dat hun zevende plaats van toen niet meer telt en dat er een nieuw kampioenschap bezig is. Het zou jammer zijn, mocht Bergen zakken. Van toen ik er zelf speelde, onthoud ik een goede eerste ronde met enkele goals en assists. Maar toen werd ik plots uit de kern gezet. Vanaf het moment dat Enzo Scifo kwam, had ik het gevoel dat hij niet in mij geloofde. Hij heeft me aan de kant geschoven en tijdens de voorbereiding in de zomer veranderde er niets. Daarop heb ik besloten om te vertrekken. Ik heb me dat vertrek nog geen moment beklaagd.”?

DOOR PIERRE DANVOYE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier