Mouscron-Peruwelz tegen Standard: vijf-twee! Een wedstrijd tussen een ploeg die voor een plaats in de Champions League gaat spelen en een stijger uit tweede klasse. Wie de ploegen vooraf niet kende, had zich ongetwijfeld afgevraagd: wie is wie?

“Die match was niet normaal. Zeven goals en een heel hoog niveau. Dat is heel ongebruikelijk, want je verwacht van ploegen uit eerste klasse dat ze een minimum aan vastigheid, discipline en organisatie tonen. Dat is gewoonlijk de manier om iets te bereiken in de hoogste afdeling. Maar elke wedstrijd heeft zijn eigen geschiedenis. Ik denk niet dat we nog zo efficiënt zullen zijn in onze volgende matchen. We zullen wel met dezelfde mentaliteit blijven spelen: mijn ploeg bekommert zich niet zozeer om het afstoppen van de tegenstander. We rekenen niet en spelen vrijuit.”

Er blijven nog enkele dagen tot het einde van de transferperiode waarop men je nog een speler kan afnemen, Steeven Langil bijvoorbeeld. Maakt je dat ongerust? Kan dit goede seizoenbegin zich tegen Mouscron-Peruwelz keren?

“Neen. Ik kan me niet voorstellen dat er nog spelers gaan vertrekken voor het einde van de maand. Zelfs niet nu ze zo zijn opgevallen. Integendeel: ik focus nu op nieuwe aanwinsten. Voor mijn strijdplan ontbreken nog twee spelers. Een middenvelder die onze linies nog dichter bij elkaar kan doen spelen en een aanvaller om de druk van de andere spitsen wat weg te nemen. We werken eraan om die transfers tijdig af te ronden. Ik denk dat het gaat lukken.”

Er was veel sfeer tegen Standard, maar dat zal niet elke wedstrijd het geval zijn. Het is iets heel anders dan de sfeer in dat grote stadion van Lille, de andere club waarvoor je werkt. Het verschil tussen Mouscron-Peruwelz Standard en Lille-PSG is niet min…

“Natuurlijk kun je dat niet vergelijken. De stadions zijn verschillend, het publiek ook. Maar onze supporters hebben tegen Standard een belangrijke rol gespeeld. Sinds ik deze club train, was de sfeer zelden beter. Ik herinner me ook mijn allereerste wedstrijd als hoofdtrainer, op Antwerp, en de beslissende wedstrijd in de eindronde in Sint-Truiden. Aangezien ik al heel lang in deze regio woon, herinner ik me het eerste seizoen van Mouscron in eerste klasse. De sfeer van vorige vrijdag tegen Standard komt in de buurt van de sfeer van toen. Als we het publiek telkens dezelfde ingrediënten aanbieden – resultaten en strijdlust – zou het toch elke wedstrijd opnieuw naar het stadion moeten komen.”

In de eerste vier wedstrijden van Mouscron-Peruwelz vielen er zestien doelpunten. Als coach kun je tevreden zijn over de doeltreffendheid van de ploeg. Maar vind je het niet vervelend dat ze ook zo veel goals binnen krijgt?

“Mijn spelers weten dat ik constant hamer op het doelsaldo. Dat saldo was positief in de wedstrijd tegen Standard. Maar je moet niet denken dat ik alles goed vond aan die prestatie. We gaan niet elke week vijf keer scoren. Op een bepaald moment moet je die efficiëntie ook op verdedigend vlak hebben.”

Jullie weerden je dapper tegen Anderlecht en klopten Standard. Is dat nog altijd de euforie van de promotie? Of ben je echt van overtuigd dat Mouscron-Peruwelz zich probleemloos zal redden dit seizoen?

“Ik ben nergens van overtuigd. We zijn ons ervan bewust dat het een moeilijk seizoen wordt, dat alles van de ene dag op de andere in vraag kan gesteld worden, dat we op elk moment in een negatieve spiraal kunnen terechtkomen. Die zege tegen Standard is voor mij niet meer dan gewoon één overwinning. Het is niet zo dat ik mijn spelers voor die prestatie een dag vrijaf gegeven heb. We zijn natuurlijk wel blij. Toen we in het begin van de zomer de kalender van het seizoenbegin onder ogen kregen, met matchen tegen Anderlecht en Standard, vroegen we ons af of we niet met huid en haar zouden opgepeuzeld worden. Maar ik heb mijn spelers uitgelegd dat als je met angst leeft, je onvoldoende helder in het hoofd bent om goed te werken en iets te creëren. Ik hoop dat deze overwinning ons een boost geeft. Maar iedereen moet wel bescheiden blijven. Voetbal blijft een sport van onzekerheden. Ik zie nog heel wat dingen die voor verbetering vatbaar zijn.”

Rachid Chibab is hoofdtrainer van promovendus Mouscron-Peruwelz.

DOOR PIERRE DANVOYE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier