Vorige week testte Tom Boonen hier op de Koppenberg nog voor de eerste keer zijn benen in wat een onhoudbare rush naar een tweede zege op rij zou worden in de Ronde van Vlaanderen. Oudenaarde ligt in het hart van de Vlaamse Ardennen en vormt met zijn heuvels en smalle kasseistroken een vaste passage voor de Ronde van Vlaanderen. Ook voor de wielertoerist biedt de Scheldestad uitstekende fietsroutes aan. Voor de liefhebbers : extra informatie is te vinden in het Centrum voor de Ronde Van Vlaanderen (www.crvv.org).

Te midden van de wielergekte zou een mens haast vergeten dat er ook nog gevoetbald wordt in Oudenaarde. In de Oost-Vlaamse stad vind je KSV Oudenaarde en ook een damesploeg : Ladies Oudenaarde. Verder hebben de meeste deelgemeenten hun eigen team. De terreinen van Racing Mater, ten oosten van het centrum, liggen in de Casterstraat. Die naam vindt zijn oorsprong bij de restanten van een oud-Romeins kamp of castrum, die er gevonden werden. Buiten de dorpskern bestaat de deelgemeente voornamelijk uit landbouwzone, waardoor de velden van Racing Mater in zonevreemd gebied lagen. Met de hulp van de stad konden de plannen gewijzigd worden en mocht de club zijn huidige accommodatie behouden. De ploeg uit vierde provinciale werkt nu de wedstrijden af in recreatiegebied.

Racing Mater speelde niet altijd op deze terreinen. In de aanvangsjaren – vanaf 1971, toen nog in het katholiek verbond – lagen de velden zo’n vijfhonderd meter verderop. Omdat er geen kleedkamers aanwezig waren, moesten de voetballers zich op twee verschillende plaatsen omkleden. Ook een kantine was er niet, maar dat euvel werd verholpen door de talrijke cafeetjes in de buurt. In 1986 sloot Racing Mater zich aan bij de Belgische voetbalbond. Tien jaar later konden de spelers doorstoten naar derde provinciale, waar ze echter maar een jaar konden standhouden.

Racing Mater telt 105 leden en probeert zijn jeugdwerking uit te breiden. Een tweede terrein heeft de club al, nu nog de spelertjes vinden. En daar schuilt net het probleem. Jongeren lijken niet meer geïnteresseerd in een ploegsport als voetbal. De verschillende teams uit Oudenaarde en omstreken bundelen momenteel de krachten en zo worden er regelmatig spelers uitgewisseld om aan elf te raken.

Voetbal en wielrennen blijven in Mater met elkaar verbonden. Zo verzet de club ieder eerste weekend van april de zondagwedstrijd naar zaterdagavond om de leden de gelegenheid te geven om de Ronde van Vlaanderen, die hier naast het veld passeert, te kunnen volgen. En vele spelers kruipen zelf regelmatig op de fiets of mountainbike.

Volgende week : Denderzonen Pamel.

Elke week gaat Sport/Voetbalmagazine op zoek naar een voetbalveld op een bijzondere locatie.

Annelies Simoen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier