We verlaten de Italiaanse streek Piëmont en trekken naar Cantabrië, een groene en niet zo toeristische regio in het noorden van Spanje, net naast Baskenland tussen de bergen en de Golf van Biskaje. De hoofdstad van de regio, Santander, gaf haar naam aan een bekende bank. Ooit was Santander de koningin der badsteden, toen aan het einde van de negentiende eeuw de Spaanse monarchen er hun zomerresidentie hadden. Dat veranderde helemaal nadat een brand de stad in 1941 in de as legde. Nu trekken er vooral pelgrims op weg naar Compostela door Santander.

In de wijk El Sardinero vind je een van de mooiste stranden uit de streek en eveneens het stadion van Real Racing Club de Santander. De club was doorgaans even grijs als de stad. Tussen haar oprichting in 1913 en het begin van deze eeuw pendelde Racing als een liftclub tussen eerste en tweede klasse en won het geen enkele trofee. Maar in het nieuwe millennium groeide de hoop bij de Verdiblancos. De groen-wit-zwarten bereikten in 2008 een historische zesde plaats en kwalificeerden zich zo voor de eerste keer in hun geschiedenis voor de Europacup.

Om zich in de Primera División te verankeren trok Racing de aandacht van buitenlandse investeerders en in 2011 werd de club effectief overgenomen door de Indiase zakenmagnaat Ahsan Ali Syed. Die staat aan het hoofd van een investeringsfonds en droomde er net als de eigenaar van CF Málaga van om de grote clubs van La Liga het vuur aan de schenen te leggen. Resultaat: vier trainers in twee jaar en een duik naar de Segunda División na tien jaar tussen de elite… Of hoe een traditieclub die er negentig jaar over deed om stabiliteit te bereiken in twee jaar tijd om zeep werd geholpen.

De teloorgang van Racing is er niet alleen een sportieve. De Indiase eigenaar, die zijn droom zag vervliegen, stopte geen euro meer in de club, die nog een reeks verder zakte, naar de Segunda División B. Ahsan Ali Syed werd opgevolgd door Angel Lavín, die zichzelf een fors salaris uitkeerde terwijl iedereen in de club al maanden niet meer was betaald.

Racing kwam dit seizoen even weer in de belangstelling. Het haalde de kwartfinales van de Copa del Rey na de uitschakeling van FC Sevilla en UD Almería. In de terugwedstrijd van die kwartfinale tegen Real Sociedad kwamen de Montaneses wel het veld op, maar ze bleven na de aftrap gewoon rond de middencirkel staan uit protest tegen de achterstallige lonen. Door die staking verloor Racing de wedstrijd met 0-5, maar het publiek applaudisseerde wel om de spelers te steunen.

Racing kreeg niet alleen een forfaitnederlaag aangesmeerd, het werd ook uitgesloten voor de volgende editie van de beker. Sindsdien is de club wel weer opgeveerd. Voorzitter Lavín nam ontslag en de club speelt de eindronde voor promotie naar de Segunda División.

DOOR STÉPHANE VANDE VELDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier