Plots was de hype terug. Meer dan tienduizend supporters vulden vorige vrijdag de tribunes van de Cristal Arena. En dat terwijl voor de stage aan zee ouderlingen van een rusthuis moesten worden opgetrommeld om wat kleur langs de zijlijn te brengen en de oefeninterlands van de Rode Duivels niet uitverkocht geraakten.

De aanloop naar Euro 2016 is een flauw afkooksel van hoe er naar het WK 2014 werd toegeleefd. Volgens de reclamejongens die de Duivelsuitdagingen bedachten, had alles te maken met het ontbreken van een gelijkaardige campagne. Het zou erg geweest zijn als de geldverslindende toestanden van twee jaar terug geen impact gehad zouden hebben, maar als het alleen daarmee te maken had, was de opwinding rond 2014 puur kunstmatig.

Nee, een WK spreekt nog altijd meer aan dan een EK. Vooral als dit plaatsheeft in het meest mythische voetballand op de aardbol, Brazilië. In 2014 was het ook twaalf jaar geleden dat de Rode Duivels zich nog voor een eindronde hadden geplaatst. Het succes van deze generatie is inmiddels een doodgewone zaak geworden. Maar er zou ook een voetbaltechnische oorzaak kunnen bestaan voor de verwaterde belangstelling. De voorronde van het WK 2014 was een opeenstapeling van memorabele wedstrijden en overtuigende overwinningen. In dit kwalificatietoernooi was het bijna iedere keer weer een opgave om de wedstrijd uit te zitten.

Vraag is ook of de Rode Duivels zich de voorbije maanden niet in de voet hebben geschoten met de berichten over hun waanzinnige WK- en EK-premies. In de topsport gaan nu eenmaal exorbitante bedragen om, verdedigde Steven Martens zijn beleid in ‘De Zevende Dag’. Het verklaart niet waarom een kleine bond als de Belgische meer dan het dubbele belooft dan de Duitse.

Het is compleet onbegrijpelijk dat de KBVB zich in een financieel moeras bevindt in de sportief lucratiefste periode van zijn bestaan en ondanks miljoenen aan overheidssubsidies. De rode cijfers zijn voor een belangrijk deel gecreeerd door de excessieve eisen van de spelers.

Marc Wilmots lijkt zich dit niet te realiseren en geraakt stilaan op ramkoers met de bondsleiding. In Lausanne uitte hij zijn ongenoegen over de dure entreekaartjes voor de oefenpotjes tegen Finland en Noorwegen en vorige zaterdag fulmineerde hij in Genk over het feit dat aan de kranten was verteld dat hij voor een extra verlies van één miljoen euro had gezorgd door een thuismatch tegen Frankrijk te weigeren.

De bondscoach heeft uitstekende voelhorens in het Glazen Huis aan de Houba de Strooperlaan en beseft maar al te goed dat hij straks met de komst van Bart Verhaeghe als ondervoorzitter van de bond meer tegenwind zal krijgen dan nu met Philippe Collin. De premies voor het WK 2018 liggen echter al vast.

Een deel van de inkomsten van de Rode Duivels vloeit straks naar de clubs. Vreemd genoeg gaat twee derde van het geld naar de 24 profclubs en één derde naar de tweeduizend amateurverenigingen, terwijl zij meer verdiensten hebben aan de prestaties van deze Rode Duivels. Antwerpen telt al geruime tijd niet meer mee als voetbalstad, maar is wel hofleverancier van onze nationale ploeg met Mousa Dembélé (Berchem Sport), Thomas Vermaelen, Jan Vertonghen, Toby Alderweireld en Radja Nainggolan (allen opgeleid bij Germinal Beerschot).

De bondscoach heeft alle reden om zich de komende tijd puur op het sportieve te focussen. Oefenpartijen betekenen niets, maar het was zorgwekkend dat de matchen tegen Zwitserland, Finland en Noorwegen een verlengstuk waren van de EK-voorronde.

Een week voor de openingswedstrijd in Lyon tegen Italië staan nog heel wat vraagtekens overeind. Aan de problemen in de defensie heeft Wilmots geen schuld, maar Jason Denayer die twee weken geleden voorbestemd was om in Frankrijk de positie van Vincent Kompany in te nemen is op weg om tot bankzitter gedegradeerd te worden. Laurent Ciman die in Zwitserland nog boos was omdat hij elfendertigste keuze leek, mag van een basisplaats dromen. Net als Jordan Lukaku.

Axel Witsel, al jarenlang de vaste ankerman op het middenveld, moet zich dan weer zorgen maken en nu iedereen overtuigd was dat Kevin De Bruyne centraal de dans moest leiden, dreigt hij opnieuw naar de zijkant verbannen te worden. Werk aan de winkel op de besloten trainingen.

DOOR FRANÇOIS COLIN

Rode Duivels met te veel vraagtekens naar Euro 2016.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier