Willem II verving Van Wijk door Jonker.

Een nieuw seizoen, een nieuwe crisis. Het is nog maar net november en bij de ploeg uit Tilburg staan alle meters alweer in het rood. Het sportief verval leidde tot het vertrek van coach Dennis van Wijk (ex-SV Roeselare) en bestuurslid technische zaken Pieter-Jan Wassing, maar de kern van het probleem blijft overeind : van een nette club met standing veranderde Willem II in een bedrijf, waar egoisme en overleven tegenwoordig de boventoon voeren.

Het vertrek van de trainer was zeker niet vrijwillig. Volgens de officiële lezing gingen beide partijen ‘in goed overleg’ uit elkaar. “Maar uiteindelijk moest ik hem ontslaan”, gaf Hans Verbunt – sinds anderhalf jaar voorzitter – toe in VI. “De malaise duurde al enkele weken. Dan moet je ook kijken naar de persoon. De sfeer was dermate grimmig dat langer doorwerken simpelweg onverstandig was.” Zelf aftreden, daar dacht Verbunt niet aan. “Nooit van mijn leven. Ik ben bezig met een missie. Die wil ik graag voltooien.”

Het was nochtans de preses zelf die enkele maanden geleden instemde met de groteske ontmanteling van zijn selectie. De clubkas werd gespekt met de transfergelden voor Mounir El Hamdaoui (AZ) en Anouar Hadouir (Roda JC). Wat resteerde, was een fletse spelersgroep, met een schrijnend gebrek aan creativiteit en scorend vermogen. Van Wijk baalde van de roofbouw, maar cijferde zichzelf weg in het belang van de club. Nu werd hij zelf aangewezen als zondebok. De Amsterdammer maakte natuurlijk fouten : Van Wijk jaagde een deel van zijn spelers tegen zich in het harnas met zijn bikkelharde en soms agressieve communicatie. Zijn tactiek was vaak gevoed door angst en zijn wissels soms onnavolgbaar. Hij slaagde er nooit in zijn spelers boven zichzelf te laten uitstijgen.

Het ontslag is pure symboolpolitiek van Verbunt. Het is bedoeld als offer aan de ontevreden fans, maar kwam niet tot stand op basis van vakinhoudelijke argumenten. Andries Jonker was assistent en zegt zich niet te hebben gemoeid met het ontslag van zijn jeugdvriend Van Wijk. De technisch manager toonde zich alleszins niet solidair met de man die hem persoonlijk binnenhaalde. Het is nu wachten op het moment dat de nieuwe interim-hoofdtrainer aankondigt wat hij allemaal zal veranderen om resultaten te halen en het behoud veilig te stellen.

PSV, dat twee jaar geleden nog in de halve finale van de CL stond, zal nog alles in het werk moeten stellen om een plaats in de UEFA Cup af te dwingen. Fenerbahçe maakte vorige week op pijnlijke wijze duidelijk dat het huidige PSV niets te zoeken heeft op het hoogste Europese niveau. Algemeen directeur Jan Reker diende ondertussen bij de UEFA een plan in voor een nieuw opzet van het kampioenenbal. Hij denkt aan twaalf groepen van vier, met de titelhouder automatisch geplaatst.

Oud-international Wim Jonk (41) gaat met ingang van komend seizoen individuele trainingen geven bij de A- en B-junioren van Ajax, net zoals Simon Tahamata.

FC Groningen is van plan de optie te lichten in het contract van de Servische middenvelder Goran Lovre (ex-Anderlecht).

De geblesseerden Robin van Persie, Arjen Robben en Jan Vennegoor of Hesselink ontbreken in de selectie van bondscoach Marco van Basten voor de EK-kwalificatieduels tegen Luxemburg (17 november) en Wit-Rusland (21 november). Tim de Cler (Feyenoord) keert terug. Oranje moet minimaal twee punten vergaren voor plaatsing. Lukt dat, dan neemt doelman Edwin van der Sar (37) in Oostenrijk en Zwitserland afscheid als Nederlands international. De huidige recordhouder, met 121 caps, debuteerde op 7 juni 1995 in de nationale ploeg.

Sparta zette trainer Gert Aandewiel (38) op non-actief na elf duels zonder zege.

Adri van Tiggelen (ex-Anderlecht) gaat tot de winterstop als interim-coach aan de slag.

FRéDéRIC VANHEULe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier