Zowel Lens als PSG strijden tegen de degradatie.

Door de 3-2-zege van Lens tegen Sochaux, onder meer dankzij twee goals van Aruna Dindane, kunnen ze weer wat rustiger ademen. In januari was de vroegere wonderdokter Daniel Leclercq binnengehaald om over trainer Jean-Pierre Papin te waken. Hoe eigenaardig die formule ook leek, de eerste weken werkte ze redelijk goed. De laatste maand werkte het recept echter niet meer, wellicht omdat de technische staf het trauma van de verloren Ligabekerfinale, met het befaamde racistische spandoek tegen de ch’tis – de mensen uit Noord-Frankrijk – onderschatte. Lens kon tien opeenvolgende wedstrijden niet winnen en dat leidde tot verhitte discussies. De aanhangers van Papin pleitten voor een vertrek van Leclercq, zodat de coach zijn handen vrij zou hebben, maar zijn tegenstanders vonden dat de vroegere spits van Club Brugge beter de laan kon worden uitgestuurd.

De winst tegen Sochaux was natuurlijk zeer welkom, maar zonder enkele miraculeuze reddingen van doelman Vedran Runje had Lens wellicht geen punten gepakt. “We mogen het geluk wel eens aan onze kant hebben, want de jongste weken scoorden we moeilijk”, verklaarde Papin, die daarmee wellicht doelde op Aruna die lang droog stond.

Ondertussen staat PSG, toch een club met een enorm budget en veel ambitie, slechts op de achttiende plaats in de rangschikking. Al een heel jaar luidt het dat de club uit de hoofdstad het aan zijn standing verplicht is om een remonte te realiseren. Maar dat lukte nog altijd niet. Daardoor komt een degradatie naar de tweede klasse nu angstwekkend dichtbij. Na de droge 3-0-nederlaag van vorige zaterdag tegen Caen staan de Parijzenaars op drie punten van de eerste ploeg die niet zakt. Het bestuur weet niet meer van welk hout pijlen te maken en behield het vertrouwen in de twijfelende Paul Le Guen, terwijl ook het gerucht de ronde deed dat Luis Fernandez zou terugkeren. “We staan aan de rand van de afgrond”, verklaarde spits Peguy Luyindula aan Le Parisien. Toch het is niet allemaal kommer en kwel, want door het winnen van de Ligabeker is PSG al zeker van Europees voetbal. Het kan na het bereiken van de halve finale in de beker misschien ook nog die trofee in de kast zetten om het rampseizoen toch enige kleur te geven.

Lyoncoach Alain Perrin ligt niet meer in de bovenste lade bij voorzitter Jean-Michel Aulas. Het feit dat de club de jongste weken punten verloor die de viering van de zevende opeenvolgende titel uitstellen, staat hem niet erg aan. Volgens de geruchtenmolen zou Didier Deschamps in beeld zijn als kandidaat-opvolger.

Taye Taiwo, de Nigeriaanse verdediger van Marseille die indruk maakt door zijn enorme fysieke présence maar tactisch niet altijd even goed bij de les is, verlengde zijn contract voor twee seizoenen. Middenvelder Mathieu Valbuena tekende bij tot 2013.

Raymond Domenech verklaarde aan kwaliteitskrant Le Monde dat hij de Olympische Spelen van Beijing zal boycotten door de tv-uitzendingen niet te volgen. Voorts verklaarde hij tijdens een persconferentie dat hij de bedoeling had gehad om in de vriendschappelijke partij tegen Mali op 25 maart een kans te geven aan Guillaume Hoarau, de topschutter in de tweede klasse. Uiteindelijk had hij daar echter van afgezien omdat diens club Le Havre ’s anderendaags een wedstrijd moest spelen.

Sedan, dat Bordeaux uitschakelde met de strafschoppen, en Amiens – dat het haalde van Dijon – zijn de twee overgebleven tweedeklassers in de halve finale van de Coupe de France. Sedan ontvangt daarin thuis PSG, dat een einde maakte aan het onwaarschijnlijke avontuur van de amateurs van Carquefou, terwijl Amiens op 6 mei op verplaatsing moet naar Lyon.

De Boulogne Boys, de supportersvereniging van PSG die achter het racistische spandoek tegen de Noord-Franse supporters van Lens zat, werd op bevel van de minister van Binnenlandse Zaken ontbonden.

STéPHANE VANDE VELDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier