‘Zelfs Messi is niks zonder de ploeg’

Door een knieblessure die hij in juni opliep tijdens een oefenwedstrijd met Costa Rica tegen Zwitserland, zag Randall Azofeifa (25) het seizoensbegin aan zijn neus voorbijgaan. Maar sinds de heenwedstrijd in de Europa League tegen Feyenoord staat de Costa Ricaanse nummer 10 in de basiself. En hoe.

Elke sportjournalist is het erover eens: sinds Yaya Soumahoro en jij in het team staan, draait AA Gent beter.

Randall Azofeifa: “Tja, die collega’s van jou … ( ernstig) Nooit, maar dan ook nooit zullen we weten of Gent de eerste drie wedstrijden ( tegen Westerlo, Genk en Eupen, nvdr) beter gespeeld zou hebben mét Yaya en mezelf. Twee personen kunnen trouwens het verschil niet maken. Het moet zijn dat de ploeg in zijn geheel geprobeerd heeft beter te voetballen.”

Je doet dat wel vaker: hameren op het collectief. Maar je zou toch ook blij zijn als Lionel Messi in je ploeg speelt.

“Ja, maar zelfs Messi is niks zonder de ploeg. Vorig seizoen stelden Yaya Touré, die voor hem werkte, en Xavi, die hem perfect aanspeelde, hem in staat om het verschil te maken. Alléén kan Messi nooit winnen tegen elf spelers.”

Het is je vijfde seizoen bij AA Gent. Je hebt schitterende periodes gekend, maar je kon nooit echt bevestigen. Kan je uitleggen hoe dat komt?

“Nee. ( lacht) Ik denk dat het te maken heeft met het feit dat ik vier verschillende trainers ( Sollied, Leekens, Preud’homme en Dury, nvdr) heb gehad.”

Is de trainer die je nu hebt, degene die het meest in je gelooft van de vier?

“Ik hou er niet van om te vergelijken. Dury houdt van goed voetbal en wil altijd vooruit voetballen. Ik denk dat elke speler zich comfortabeler voelt in een ploeg die goed voetbalt.”

Je bent 25 en nog altijd niet echt doorgebroken. Is je carrière tot nog toe zoals je ze gedroomd had?

“Het hangt ervan af hoe je het bekijkt. Ik ben nu acht jaar profvoetballer, en meer dan de helft van mijn profcarrière heb ik in het buitenland doorgebracht. Gedurende de vier afgelopen seizoenen heb ik ook een bepaald niveau aangehouden. Daarnaast heb ik nooit een conflict gehad met de trainer. Bovendien was er onder elk van die vier trainers hier een rol weggelegd voor mij in de ploeg. Ik vind dát al een hele prestatie. Ik ben dus wel tevreden, maar ik wil altijd meer.”

Schitteren in de poules van de Europa League bijvoorbeeld. Zie je die wedstrijden als een soort vitrine voor jezelf?

“Natuurlijk. Ik ben heel blij dat we in de Europa League zitten. Daar speel je toch op een hoger niveau dan in de competitie, en ik hoop dat zowel het team als ik er iets kan laten zien.” S

STEVE VAN HERPE

‘Dury wil altijd vooruit voetballen.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier