Assistent-trainer van Club Brugge Chris Van Puyvelde evalueert Jonathan Blondel aan de hand van vijf essentiële facetten die een voetballer typeren.

Techniek

“Met zijn linkervoet is hij technisch behoorlijk onderlegd, aan zijn rechtervoet moet hij nog flink wat schaven. Maar hij moet zijn technische bagage efficiënter leren gebruiken. In de eerste plaats door rustiger te spelen. Nu wil Jonathan alles op turbo doen : bal vragen, aannemen, vertrekken, dribbelen…, hij doet het allemaal nog te impulsief. Door vooruit te denken vóór hij de bal krijgt, zal hij beter worden. In feite moet je voor je de bal krijgt al exact weten wat je zal of kan doen. Die juiste balans tussen impulsief en beredeneerd gebruik van zijn techniek moet hij nog vinden.”

Fysiek

“Geen probleem ! Joe is een bouvier. Hij is sterk in de duels en gebruikt zijn lichaam goed. Zelfs zijn kopspel is behoorlijk, aangezien hij over een goede timing beschikt. Zijn lengte beschouw ik niet als een nadeel, al moet je in een ploeg natuurlijk geen elf spelers van zijn gestalte opstellen. Maar net als bij zijn techniek geldt hier hetzelfde : soms is hij te impulsief. Jonathan kán in duel gaan, maar zoekt dat soms iets te veel op. Dan gaat hij tackelen of duelleren, terwijl het beter is om af en toe op interceptie te leren spelen. Qua loopvermogen zit het wel goed met hem. Tja, hij zit bij Club, hier kunnen ze allemaal lopen.”

Mentaliteit

“Een echte winnaar. Met weer dezelfde bemerking : soms te impulsief. Al bekijk ik dat eerder als een capaciteit. Sommige spelers moet je een beetje aanwakkeren, dat is bij hem absoluut niet nodig. Soms wil hij te veel, hij wil per se alles aan tweehonderd procent doen, zowel op training als in de wedstrijd. Toen hij lang niet aan spelen toe kwam, merkte je aan hem dat hij erg nerveus stond. Als hij inviel of zelfs wanneer hij startte, wilde hij zichzelf meteen tonen. Buiten het voetbal is Jonathan een goeie jongen, een echte ploegspeler. Dat moet ook als je in Brugge wil blijven. Hij heeft met iedereen in de ploeg een goed contact.”

Inzicht

“Hij heeft spelinzicht, maar hij denkt met de snelheid van een meteoriet. Dan wil hij te snel een splijtende pass geven of de actie zoeken, terwijl het soms beter is in te houden.”

Progressiemarge

“Op het moment dat hij rust kan vinden, zowel op als naast het veld, komt het allemaal wel in orde met Jonathan. Wordt hij een topper ? Kan ik moeilijk zeggen, over het algemeen wordt er in België iets te snel over jonge toppers gesproken. Hij heeft zeker het potentieel, maar ik neem altijd het voorbeeld van Timmy Simons. Die speelde op zijn 22e nog bij Lommel, wie had ooit gedacht dat hij het zo ver zou schoppen ? Blondel kan nog heel veel leren van Timmy.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier