Over de toekenning van het televisiecontract aan Belgacom zal nog veel inkt vloeien. Je kan er op zijn minst een paar vraagtekens bij zetten. Zo stond bijvoorbeeld gestipuleerd dat de vorige rechthebbende na de uitspraak een hoger bod zou mogen uitbrengen. Maar Jean-Marie Philips, de voorzitter van de Profliga, liet al meteen horen dat Belgacom dan eventueel op zijn beurt nog eens recht had op een hoger bod. Nog voor het televisiecontract officieel was toegewezen, liet Philips bovendien weten dat de VRT elke zondag om zes uur ’s avonds een wedstrijd zou uitzenden op het open net. Het is alsof hij de publieke opinie op zijn hand wilde krijgen. Van een voorzitter van de Profliga mag je in die materie op zijn minst een neutrale houding verwachten. Bovendien lieten andere leden van de Profliga eerder al verstaan dat zes uur ’s avonds een heel ongunstig tijdstip is om een wedstrijd uit te zenden. Er worden dus rare bochten genomen. Telenet zal nu in ieder geval juridische stappen ondernemen, dit dossier is duidelijk nog niet van de baan.

Je kan vaak niet goed volgen wat er binnen de Profliga gebeurt. Een paar jaar geleden was iedereen het erover eens dat het aantal clubs in eerste klasse moest worden teruggeschroefd. Het idee groeide om economische dalers niet te vervangen en er werd zelfs gesproken over een beperkt aantal clubs binnen de regio’s. Nu vindt Roland Duchâtelet, de sterke man van Sint-Truiden, het niet zo’n goed voorstel om de clubs in eerste klasse te verminderen. Hij stelt iets waarover iedereen het eens was weer in vraag. En het ziet er warempel naar uit de Profliga het idee weer zal afvoeren. Zonder dat er iets mee werd gedaan. Ongeacht of Duchâtelet nu gelijk heeft of niet, het getuigt allemaal niet van een rechtlijnig beleid. Het verhoogt ook de geloofwaardigheid van de Profliga niet.

Er gebeuren vreemde dingen in de voetballerij. Volledig terecht stond de voetbalbond de tijdelijke transfer van Cisse Severeyns van Kapellen naar Antwerp niet toe. Severeyns stapt nu naar de rechtbank. Als die hem gelijk geeft, dan is het hek helemaal van de dam. Dan kan je het hele transfersysteem maar beter afschaffen en heeft het geen enkele zin meer om de twee trans-ferperiodes te behouden. Severeyns mag dan maar tot 30 april onder contract staan bij Kapellen, hij heeft in mei nog wel voor die club gespeeld. Als je zoiets er juridisch door krijgt, vind je altijd wel achterpoortjes. Een club die de eindronde speelt, kan dan bij wijze van spreken de beste spelers van zijn concurrenten weghalen. Op die manier wordt het echt een onvoorstelbare soep.

Vrijdag 20.5

20.25 AC Milan – Palermo

Zaterdag 21.5

15.25Duits voetbal : eerste wedstrijd

17.25Duits voetbal : tweede wedstrijd

19.05Samenvatting Duits voetbal eerste wedstrijd

19.40Belgisch voetbal ov (laatste wedstrijd)

22.15Marseille – Lyon

Zondag 22.5

14.25Samenvatting Marseille – Lyon

14.55Livorno – Juventus

16.55Sampdoria – Inter (ov)

20.55Barcelona – Villarreal

Maandag 23.5

20.00BVO (herhaling om 22.50)

Dinsdag 24.5

18.00Heruitzending BVO (laatste kans om 2 0.30)

‘Kijk 4 maanden naar Canal+ voor 12,95 euro per maand’

Voor meer informatie bel 0800/666 33 of ga snel naar je Canal + verdeler

door Hein Vanhaezebrouck, co-commentator Canal +

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier