Met achttien op achttien zetten de Waals-Brabanders in de eindronde een uitzonderlijk want foutloos parcours neer. Dat trainer Philippe Saint-Jean de dag na de eindronde zijn vertrek naar Bergen aankondigde, kwam niet onverwacht. Een week eerder gaf de trainer al aan dat hij niet zou blijven, maar een bestemming had hij toen nog niet.

De man achter het succesverhaal van Tubeke is geboren Tubekenaar Raymond Langendries (CdH), sinds 1 januari 1995 burgemeester. In 1988 werd hij voorzitter van derdeprovincialer FC Tubize, twee jaar later realiseerde hij de fusie met een andere derdeprovincialer: AFC (Association Football Clubs Tubize) nam de kleuren aan van de stad, rood en geel. In achttien jaar promoveerde de club van derde provinciale naar eerste nationale.

Raymond Langendries: “Promotie naar eerste was niet alleen een uitdaging voor de club, maar ook voor stad en regio. In 1996 werden we geconfronteerd met de gevolgen van de sluiting van de Forges de Clabecq, daarna die van Tubize Plastics en andere toeleveringsbedrijven. Er gingen veel arbeidsplaatsen verloren, het moreel in de streek zakte ferm. Om dat tegen te gaan moest een inspanning geleverd worden op alle vlakken: economisch, sociaal, cultureel én sportief. Daarom heb ik in 1999 gezegd: binnen tien jaar speelt AFC in eerste. Tien jaar later is er niet alleen een sportieve, maar ook economische opleving. De industriezone zit weer vol.”

Met alle respect: de club lijkt niet klaar voor de eerste klasse.

“We zullen op tijd klaar zijn. Vroeger kreeg een stijger een jaar om met alles in regel te zijn, nu moeten we voor 15 oktober een stadion met 8000 plaatsen hebben, waaronder 5000 zitplaatsen. Blijkbaar wil men absoluut verhinderen dat nieuwe clubs nog naar eerste stijgen. De uitdaging is groot, want ons stadion is gebouwd met het oog op de tweede klasse, maar het zal ons lukken.”

Ook sportief wordt het een moeilijke opgave. Jullie hebben geen trainer en geen ploeg.

“De trainer verweet ons dat we belangrijke spelers laten gaan, maar kent u veel clubs die spelers die door grotere clubs gewild worden kunnen behouden? We hebben nooit iemand tegengehouden die zich kon verbeteren. Vorig jaar verweet men ons ook dat we zogenaamd onvervangbare spelers lieten gaan. Hun vervangers hebben het niet zo slecht gedaan, vind ik. We zullen goeie vervangers halen voor David Vandenbroeck, Chris-tophe Lepoint, Kevin Stuckens en Thierry Berghmans. Op het veld wil ik een meerderheid aan Belgische spelers, liefst een paar uit de eigen regio. Dat velen ons als lelijk eendje zullen beschouwen, stoort me niet. Integendeel.”

Tubeke heeft ook amper toeschouwers.

“Klopt. We moeten ons publiek nog opbouwen. De vergelijking met traditieclubs als KV Mechelen, Lierse en Antwerp kunnen we niet doorstaan. Achttien jaar geleden supporterden onze fans nog voor een derdeprovincialer. Maar hun aantal groeit. Tegen Leuven passeerden 4500 kijkers de loketten: een recordopkomst. Ook 580 eters in de businessseats was een record. We zullen nooit 15.000 toeschouwers hebben in eerste, maar 4000 à 5000 moet lukken.”

In Vlaanderen klaagt men over oneerlijke concurrentie omdat de Waalse overheid de clubs helpt.

“Dat is zo, maar alleen omdat het Waalse parlement daarvoor gestemd heeft. Dat gebeurt dus via een decreet, niet willekeurig. Vlaamse clubs krijgen geen steun van de Vlaamse gemeenschap maar wel van steden en gemeenten. Als ik me niet vergis, investeert de stad Kortrijk 1,9 miljoen euro in de renovatie van het stadion na de promotie naar eerste. De stad Tubeke doet dat niet voor onze club.”

De tv-zenders zaten niet te wachten op jullie komst.

“Is het onze fout als clubs met een grotere aanhang en een groter budget dan het onze niet in eerste spelen omdat ze minder goed geleid zijn in het verleden?”

DANIEL DEVOS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content