Hoe lang ben je al omroeper?

“Ik was eerst gewoon deejay in het stadion, sinds 1998. Daarvoor verzorgde ik ook al de animatie bij zaalvoetbalclub Action 21 en damesvolleybalclub Les Dauphines. In 2003 ging de vorige omroeper van Sporting met pensioen en dan heb ik op vraag van Mogi Bayat overgenomen. Al sinds mijn acht jaar ben ik supporter van Charleroi. Ik stam uit een echte voetbalfamilie: mijn neef, David Prieto speelt bij FC Sevilla.”

Job?

“Ik werk bij de dienst feestelijkheden van de gemeente Charleroi.”

Favoriete speler?

“Dit seizoen kies ik voor onze uitstekende doelman Bertrand Laquait. Over heel mijn periode als omroeper nomineer ik Dante Brogno. Een echte Carolo.”

Lievelingsnummer om te draaien voor of na een wedstrijd?

“Voor de wedstrijd spelen we altijd de hymne van de stad: Pays de Charleroi.

Als jouw club scoort dan …

“Eerst knalt ‘ Big Orgus‘ van DJ Furax door de boxen, een tiental seconden. Daarna roep ik langgerekt Gooooooal, op zijn Braziliaans. Dan haal ik eens diep adem en zeg: ‘ But du Sporting‘, het publiek antwoordt met ‘ Charleroi!’. Bij de doelpuntenmaker hetzelfde: ik zeg de voornaam en laat de supporters de achternaam brullen, en dat twee of drie keer na elkaar.”

Wat moet een goede stadionomroeper kunnen volgens jou?

“Je moet tijdens de wedstrijd zeer aandachtig blijven, zodat je zeker niets mist. Uiteraard is ook een heldere stem onontbeerlijk. Ik vind het belangrijk om de sfeer in de tribunes zijn gang te laten gaan: als de ‘kop’ erin begint te komen, moet je de supporters laten zingen. Het is niet altijd nodig om muziek te draaien. Een ander aspect is respect voor de bezoekers. Het publiek mag zich niet ergeren. Om de fair play tussen supporters te verstevigen, proberen we de Vlaamse supporters zo veel mogelijk in het Nederlands toe te spreken.”

Welke anekdote zal je nooit vergeten?

“Euro 2000 blijft misschien wel de mooiste herinnering. Omdat ik ook Spaanstalig ben, assisteerde ik de speakers in Brugge bij de wedstrijden van Spanje. En hier in Charleroi zat ik in de omroepcabine bij Engeland – Duitsland. Dat is de béste sfeer die ik ooit in ons stadion heb meegemaakt. Ik wil trouwens langs deze weg nog een idee lanceren: zou het niet leuk zijn dat de omroeper van de bezoekende club meekomt naar het stadion en mee in de omroepcabine zit? We hebben dat één keer gedaan met de speaker van Bergen en dat was echt een succes. Het zou tof zijn om dat met alle collega’s uit de Jupiler Pro League te doen. En – waarom niet? – voor de wedstrijd eerst een hapje eten of een stadsbezoek of zo. Op die manier leren we elkaar, de andere clubs en de steden beter kennen! Bij deze ook een vriendelijke groet aan mijn Nederlandstalige collega-speakers ( lacht).”

Volgende week: Marc Fransen (Germinal Beerschot)

BREGT VERMEULEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier