Zaterdag stelde RC Genk naast Mohamed Dahmane ook Elyaniv Barda voor als nieuwe speler.

“Voor mij”, zegt technisch directeur Willy Reynders over de Israëliër Barda, “is hij vooral centraal bruikbaar als tweede spits of op de rechterflank. Hij is snel, explosief, kan een actie maken en scoort ook wel.” En, voegt een Israëlische bron eraan toe, hij is ook redelijk kopbalsterk. Twaalf doelpunten maakte Barda in de Israëlische competitie en eentje in de UEFA Cup tegen PSG. Barda begon zijn carrière bij Beer Sheva, ging vervolgens naar Maccabi Haifa en Hapoel Tel Aviv. Daar werd hij vorig seizoen uitgeroepen tot beste speler.

“Ik hoor en lees dat het een gunstkoopje zou zijn, maar dat is helemaal niet waar”, zegt Reynders. Dat is dan maar wat je ervan denkt, want Moni Harel, voorzitter van Hapoel Tel Aviv, bevestigt de afkoopclausule van slechts 65.000 dollar (ongeveer 48.000 euro) die in het contract van de speler stond. “Veel te weinig,” lacht Harel, “maar het is nu eenmaal zo. Ik ben niet teleurgesteld. Geld is niet alles in het leven en die speler is een goeie gast uit een goeie familie. Ik gun het hem.”

Harel was delegatieleider voor de Israëlische ploeg en zag op het EK U21 Israël-België. “Zelfs toen België met tien stond, viel het verschil mij op : Israëli’s zijn technisch beter, maar de kracht en de wil steken er in België meer bovenuit. Het voetbal is agressiever, krachtiger. Maar Barda lijkt mij een goeie speler voor België, met een goeie mentaliteit.”

Live heeft RC Genk Barda niet aan het werk gezien. Maar dat, schat Willy Reynders, hoeft geen hinderpaal te zijn. “We leven in 2007.” De dvd waarop meerdere mensen in de club de speler bezig zagen, was geen compilatie van de beste momenten, maar besloeg drie volledige én recente wedstrijden, zegt Reynders. “Dan kan je je wel een heel goed beeld vormen. Plus je hebt nog andere kanalen genoeg.”

Een van die kanalen is Frank Van Dijck, de voormalige baas van Genksponsor Euphony, maar nog altijd vriend des huizes in Genk. Hij bracht de club op het spoor van de speler als compensatie voor de transfer van Barak Itzaki, die Genk vorig jaar in laatste instantie mis liep. Itzaki kreeg geen transfer om zijn legerdienst zo niet te kunnen ontlopen. Die militaire dienst heeft Barda wel al volbracht.

Van Dijck onderhoudt via zijn zakelijke bezigheden in onder andere de immobiliënsector goede contacten in het Antwerpse diamantmilieu. Daar regelde David Cohren, die Hebreeuws spreekt, de contacten met de vader, de club en Dan Hay, de advocaat van de speler. Eerdere pogingen om hem te halen liepen spaak omdat Genk toen net Sasha Iakovenko op zijn positie had aangetrokken. Barda is sinds Ronny Rosenthal in 1986 pas de zevende Israëliër in onze competitie ; Iszhaq Zohar was in 1995 bij Antwerp de laatste.

RAOUL DE GROOTE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier