Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

Tom De Sutter verhuist in de winterstop naar Anderlecht. De 23-jarige aanvaller van Cercle Brugge tekende vorige week een contract van 4,5 seizoenen bij de Brusselse club. Een transferbedrag werd niet bekendgemaakt. Cercle kon veel meer verdienen aan een buitenlandse transfer, maar De Sutter zelf wilde graag naar Anderlecht.

In Genk onthaalden ze het nieuws op gemengde gevoelens. “Op elke positie waarvoor we iemand nieuw hebben binnengehaald, hebben we eerst Belgisch gekeken”, zegt sportief directeur Willy Reynders. “Als spits kwam er maar één Belg in aanmerking. We hebben met de makelaar van Tom gepraat en met Cercle is er contact geweest op het niveau van de voorzitters. Onze pogingen zijn spaak gelopen op de prijs.

“We hebben ons de vraag gesteld: gaan we al onze centen in de schaal werpen voor één speler? Met het budget waarmee we nu vier spelers hebben gehaald, zouden we misschien zelfs tekort zijn geschoten voor De Sutter alleen. Niet vergeten dat er ook buitenlandse clubs achter hem aanzaten. Niettemin waren er mensen in de club die ver hadden willen gaan. Ik denk niet dat we ooit zover zouden gaan voor een buitenlandse spits.

“Onze interesse voor Tom dateert van voor zijn blessure. Aan zijn sportieve kwaliteiten hebben we nooit getwijfeld, daarvoor ken ik hem te lang en te goed. Wel waren er twijfels over de blessure. Wij hebben namelijk ervaring met kruisbandletsels: bij Bosnjak heeft het een jaar geduurd voor hij weer enigszins op niveau was en Ljubojevic is hervallen. Twee jaar geleden zijn we ook heel ver gegaan voor Fabien Camus van Charleroi. Een paar maanden later loopt hij een kruisbandletsel op: hij is nog altijd niet terug. De vraag was dus: wanneer zou Tom weer inzetbaar zijn? En wanneer zou hij weer top zijn? Er hing een serieus risico aan vast.

“Of we nu spijt hebben? Ja, omdat je niet beschikt over zo’n soort spits. We zien nu op de financiële markten hoe gevaarlijk het is als je maar 100 euro hebt en je belegt ze in één speler. Anderzijds, in de sport moet je vooral beleggen in kwaliteit, meer dan in kwantiteit. Beter één goede speler dan twee minder goede. Anderlecht kon wachten tot het risico wegviel. En het heeft die financiële reserve om Tom nu aan te werven.

“Twee jaar geleden dachten wij ook aan Stijn De Smet. Hij zat in zijn laatste contractjaar, maar we hadden hier niet direct plaats. Onze flanken, Soetaers en Chatelle, deden het goed en dus is toen de keuze voor Barda gemaakt. Die werd onze revelatie en wij waren tevreden. Maar een jaar later had De Smet ook zijn contract bij Cercle verlengd en nu is zijn prijs zo hoog dat ook hij voor ons wellicht onhaalbaar is geworden.”

JAN HAUSPIE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier