Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

Voor de derde keer dit seizoen heeft RC Genk zich bij zijn ex-trainer Sef Vergoossen gemeld. Nadat het hem eerst de opdracht gaf de club door te lichten en nadien betrok in de gesprekken met Hein Vanhaezebrouck en Glen De Boeck, heeft het hem nu benaderd met de vraag een aantal sportieve taken op zich te nemen in afwachting van de aanstelling deze zomer van een nieuwe technisch directeur. Wellicht vanavond heeft Vergoossen hierover een ontmoeting met Dirk Degraen. Die treedt deze week officieel in dienst als nieuwe algemeen directeur van Genk.

“Ik merk aan alles dat Genk heel bewust bezig is met mijn rapport”, zegt Vergoossen. “Kijk, in het verleden ben ik na drie jaar bij Roda vertrokken terwijl ik een aanbieding had voor nóg twee jaar. Ik heb daar toen neen tegen gezegd omdat ik vond dat de club een aantal stappen moest maken als ze vooruit wilde. De club wilde dat ook wel, alleen: ze kon dat niet in het tempo dat ik het wilde. Dan moet je tegen elkaar zeggen: we moeten het niet doen. Anders heb je binnen de kortste keren ruzie. In dit geval heb je te maken met Genk dat hele grote stappen aan het zetten is. Op dat traject moeten ze nu blijkbaar een tussenstap maken.”

Als hij het doet, wil Vergoossen een duidelijk omschreven takenpakket en ook verantwoording kunnen afleggen. Dat laatste was bij zijn twee vorige opdrachten niet het geval. “In een begeleidende brief bij het rapport heb ik alleen aangegeven dat ze de grote lijnen zo snel mogelijk intern en naar buiten moesten communiceren. Nou, dat is achterwege gebleven waardoor mensen zich bedenkingen zijn gaan maken. Dat zorgde voor onrust, wat absoluut niet nodig was. Ik vond dat niet prettig: het was net of ik iets verzweeg of dingen had geschreven over mensen en er daardoor niet meer durfde over te praten. Ik vond dat ik dat als buitenstaander niet mocht. De club moest dat doen.”

Over zijn gesprekken met Vanhaezebrouck en De Boeck is Vergoossen categoriek. “Het waren absoluut géén sollicitatiegesprekken”, zegt hij. “Het ging puur over voetbal, heel weinig over Genk. In eerste instantie had ik zelfs neen gezegd. Later dacht ik: goed, als ze mij dit vragen, betekent het in ieder geval dat ze zorgvuldig te werk gaan. Zelf ben ik in het verleden bij wijze van spreken op twee keer een halfuur aangesteld als coach van Genk. Dus heb ik in tweede instantie toegezegd, maar alleen om verslag uit te brengen van die gesprekken. Ik heb géén adviezen gegeven. De keuze die is gemaakt, is helemaal een zaak van de club geweest.” S

JAN HAUSPIE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier