Tornike Okriasjvili likte nog zijn wonden na zijn dronkenmansruzie met Ngcongca Anele, toen er bij RC Genk nog helemaal geen nieuwe trainer of algemeen directeur in zicht was. In één week tijd kwamen beide dossiers vervolgens in een stroomversnelling. Eerst werd voor het thuisduel tegen AA Gent de aanstelling van Alex McLeish (55) als nieuwe trainer bekendgemaakt. Drie dagen later had RC Genk met Patrick Janssens (57) zijn nieuwe algemeen directeur beet. Bij het ter perse gaan maandag was de verwachting dat beiden ’s avonds zouden worden voorgesteld.

De carrièreswitch van Janssens is niet zo verrassend als hij lijkt. De voormalige burgemeester van Antwerpen (van 2003 tot 2012) staat bekend als notoir aanhanger van het ter ziele gegane Beerschot. Zijn pogingen om in het bestuur van de nieuwe club KFCO Beerschot-Wilrijk te raken, sprongen af wegens politiek te gevoelig. Enkele maanden geleden won hij inlichtingen in over RC Genk bij een politieke kennis in de club. Twee weken geleden woonde hij het thuisduel tegen Lokeren bij. In juli solliciteerde hij in een interview met De Morgen openlijk naar een job in het voetbal. “Ik zou ook ooit wel een voetbalploeg willen leiden, zij het niet eender welke”, zei hij toen. “In België zijn de ploegen met een project waar ik me achter kan scharen en die ook nog een hoog niveau halen, op de vingers van één hand te tellen.”

Janssens heeft een lange carrière als crisismanager achter de rug. Niet alleen als burgemeester van Antwerpen, maar ook als voorzitter van de sp.a. Samen met onder anderen Limburger Steve Stevaert was hij een van de beruchte teletubbies die de socialistische partij een nieuw, maar kortstondig elan bezorgden. Janssens moet nu in de Cristal Arena het puin ruimen dat zijn voorganger Dirk Degraen er achterliet. Vooral in zijn communicatie scoorde Genk erg slecht de voorbije jaren, met een zwaar verstoorde relatie met de achterban als gevolg. Sinds een maand zit de club zonder communicatiemanager. Communicatie is een kolfje naar Janssens’ hand: voor zijn politieke carrière leidde hij een van de grootste reclamebureaus van het land. Janssens staat erom bekend doorgaans zijn eigen team van goedbetaalde medewerkers mee te brengen. Zo deed hij het in Antwerpen, waar hij de stad meer als een manager dan als een burgemeester leidde.

Het contact met McLeish werd vorige week gelegd door Jesse De Preter (ex-Lierse en Club Brugge) na een toevallig gesprek met Genkvoorzitter Herbert Houben. De Preter heeft een vennootschap samen met een Ierse spelersmakelaar en kent McLeish al langer. De Schot tekende een contract tot medio 2016. Na een lange dag onderhandelen waren beide partijen er afgelopen vrijdag uit: Genks TD Gunter Jacob bleek McLeishal op de radar te hebben gehad, en omgekeerd had de coach zijn huiswerk over Genk meer dan behoorlijk gemaakt. Genk sprak ook nog met de Portugees Ricardo Sá Pinto, maar die paste niet in het uitgetekende profiel en was een wanhoopstarget. Tot McLeish, die het voorbije anderhalf jaar zonder club zat, als een godsgeschenk uit de hemel viel.

Ook vorige week raakte bekend dat Genk met Roland Reynders een tiende lid aan zijn raad van bestuur toevoegde, zij het in een adviserende rol en zonder stemrecht. Reynders is ex-voorzitter van SK Tongeren, waarmee Genk in het verleden een samenwerking had. Hij legt deze week zijn rapport over de sportieve werking van de club voor aan voorzitter Houben. De harde supporterskern bleef ook na de 3-2-zege tegen AA Gent om het ontslag van TD Jacob vragen.

DOOR JAN HAUSPIE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content