Met Jeroen Simaeys heeft RC Genk niet zijn laatste inkomende transfer gerealiseerd. Een positief resultaat vanavond tegen Partizan Belgrado kan de landskampioen een boost geven, aldus directeur Dirk Degraen.

Winst in de Supercup tegen Standard (1-0), winst in Europa tegen Partizan Belgrado (2-1) en winst op de eerste speeldag van de Jupiler Pro League tegen Beerschot (3-1): RC Genk is op kampioens-elan aan het nieuwe seizoen begonnen. Frank Vercauteren hield zaterdag zowaar Jelle Vossen, Kennedy Nwanganga en Thomas Buffel op de bank. Drie offensieve pionnen en titularissen nog tegen Partizan, maar inwisselbaar. De krapte in de Genkse kern bevindt zich zoals bekend in het verdedigende compartiment. Met Jeroen Simaeys (26) stelde de landskampioen zaterdag zijn eerste nieuwkomer voor. Vercauteren ziet in de ex-Bruggeling veel toegevoegde waarde wegens zijn polyvalentie (verdedigende middenvelder of centrale verdediger), mentaliteit, leidinggevende kwaliteiten en trainbaarheid. Club Brugge liet de overbodig geworden speler tegen een schappelijke prijs vertrekken in ruil voor een percentage op een eventuele latere doorverkoop.

Verwacht wordt dat Genk nog verdedigers zal aantrekken. Abel Masuero (23), een Argentijnse centrumverdediger die ook op de rechtsachter kan, landde tijdens het weekend in België. Alleen details scheiden de speler nog van een contract in de Cristal Arena. Getekend wordt er wellicht pas nadat de Genkse delegatie morgen is teruggekeerd van haar Europese return in Belgrado. Ook de Belgisch-Spaanse doelman Urko Pardo (28) was deze week in Genk en zou dicht bij een contract staan. Ook heel hoog op het verlanglijstje van de landskampioen blijft Derick Tshimanga (22) staan, de linksachter van Lokeren. Het resultaat van vanavond tegen Partizan staat helemaal los van de realisatie van eventuele transfers, aldus algemeen directeur Dirk Degraen. “Het tegendeel zou niet de meest gezonde houding zijn. Wij zijn gewoon bezig met het versterken van onze groep. Zoals geweten is die een beetje krap.”

Als Genk straks Partizan uitschakelt, gaat het naar de vierde en laatste voorronde van de Champions League. Raakt het ook daar voorbij zijn tegenstander, dan dringt het door tot de groepsfase van het kampioenenbal. Indien niet, dan komt het in de poules van de Europa League terecht. Wordt het zelf uitgeschakeld door Partizan, dan moet het in de volgende ronde trachten zijn plaats in die groepsfase af te dwingen. “Ik zou zeer graag zeggen dat het niet belangrijk is, maar dat is het natuurlijk wel”, zegt Degraen over de wedstrijd van vanavond. “Een positief resultaat kan de club een boost geven, zowel sportief als financieel, al hangt dat laatste ook nog af van wat er nadien gebeurt. Stel dat we in de Champions League raken, dan kan dat voor sommige spelers ook een sportieve uitdaging betekenen die invloed heeft op hun al dan niet blijven, waarmee ik niet gezegd wil hebben dat we de deur openzetten als we níét tot de Champions Leaguepoules doordringen.”

Genk houdt sterk rekening met nog een laat vertrek van één of meer sterkhouders uit het kampioensteam, al is er volgens Degraen momenteel geen enkel concreet bod binnen. “En als er toch een bod zou zijn, zal ik er pas op antwoorden na 27 augustus.” Voor de overbodige spelers geldt dat niet. Stein Huysegems en Istvan Bakx kunnen naar Nederland. Degraen hoopt hun vertrek deze week af te ronden. Met de eindecontractspelers Daniel Tözsér, Daniel Pudil en Torben Joneleit werd nog geen akkoord over een verlenging bereikt. In hun geval speelt Genk het niet hard. Degraen: “Het is niet zo dat we spelers voor het blok zullen zetten. Ik weet ook wel dat je soms beter nog wat geld pakt, maar elk geval is apart. We hebben al gesprekken gehad met hun makelaars en er zullen er nog volgen, ook vóór 27 augustus. Meestal gaat het in zulke gevallen over de duur van het contract en de bedragen.”

DOOR JAN HAUSPIE

“Het is niet zo dat we spelers voor het blok zullen zetten.”

Dirk Degraen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier