Op zaterdag 28 september staat el derbi madrileño op het programma in de Primera División. Dat is vooral voor de fans van Atlético een erg belangrijke match, bij Real liggen ze er minder van wakker. Het merendeel van de supporters van Los Colchoneros komt namelijk uit de arbeidersklasse. Ze kijken er wekenlang naar uit om nog eens te keer te gaan tegen de ploeg van het estab-lishment. Dat imago draagt Real immers nog altijd mee uit de periode van de dictatuur van Francisco Franco (1936-1975), die van de Koninklijke het sportieve uithangbord van zijn regime maakte.

De diepgewortelde aversie van de rood-witten tegen alles wat Real is, zorgde in de loop der tijden voor nogal wat animo. Dat nam soms haast ziekelijke proporties aan. Geen speler die dat beter illustreerde dan de Portugese spits Paulo Futre, van 1987 tot 1993 bij Atlético en nu analist bij Marca. Drie dagen voor de derby hing hij een foto van Paco Buyo, de toenmalige keeper van Real die vanwege zijn gelijkenis met de Amerikaanse acteur ook wel ‘Schwarzenegger’ genoemd werd, boven zijn bed. “Als ik ging slapen, keek ik hem in de ogen. En als ik opstond, zag ik hem weer. Ik zag zijn gezicht eigenlijk overal de hele dag.”

Wat weinig mensen weten, is dat Santiago Bernabéu (1895-1978), de man naar wie het huidige stadion van Real Madrid genoemd is, ooit nog voor de stadsrivalen gevoetbald heeft. In 1920 zou hij volgens verschillende bronnen overgestapt zijn naar Atlético, maar na een jaar had hij spijt van zijn ‘verraad’ en keerde hij terug. Het motief voor zijn overspelige avontuurtje is opgegaan in de nevelen der voetbalgeschiedenis. Hoe dan ook, daarna voetbalde Bernabéu in de spits bij Real tot 1927, in 1929 werd hij secretaris van de bestuursraad, om er uiteindelijk in 1943 tot voorzitter verkozen te worden. Die functie bekleedde hij tot hij stierf in 1978. Met 35 jaar is hij de langstzittende president van Real geweest.

El derbi madrileño is ook een botsing van twee voetbalstijlen: verfijnd, geraffineerd voetbal tegenover pijlsnel countervoetbal. In de competitie kon Atlético in de 21e eeuw nog niet winnen op Real, de laatste overwinning (1-3) dateert van 1999. Fernando Morientes opende toen de score al na zeven minuten voor Real, maar nog in de eerste helft zorgden twee doelpunten van Jimmy Floyd Hasselbaink – u weet wel, de huidige coach van R Antwerp FC – en eentje van José Mari voor de 1-3-eindstand.

Maar uiteraard zit de bekerfinale van vorig seizoen nog vers in het geheugen van Thibaut Courtois en co. Atlético klopte Real toen met 1-2 in het hol van de leeuw. Een stunt van formaat! Maar of dat een tweede keer lukt?

DOOR STEVE VAN HERPE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier