Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Dit weekend beginnen de Spanjaarden aan hun nieuwe competitie. Barcelona is opnieuw favoriet, maar Real denkt beter gewapend te zijn voor de titelstrijd.

Een normaal mens staat op met koffie en ontbijt, Manu Ferrera niet. De op dit moment nog werkloze ‘broer van’ zet na het ontwaken direct zijn computer aan, om via het internet het laatste sportnieuws uit Spanje te raadplegen. Hij gebruikt daarvoor de websites van de kranten AS en Marca. De Primera División kent voor hem dan ook geen geheimen. Handig als je straks zoals verwacht – de onderhandelingen lopen nog – analist wordt bij de beelden uit Madrid, Barcelona of andere Valencia’s. Op de Franstalige betaalzender Be-tv is dat, samen met het Vlaamse Prime zocht dat vorige week naar een akkoord. Geen eenvoudige zaak, de Spanjaarden zijn trage onderhandelaars en de zaak wordt ook nog eens bemoeilijkt door het gegeven dat de topclubs de rechten van hun thuiswedstrijden in eigen beheer hielden. Naast een algemeen globaal akkoord moet je in Spanje dan ook nog eens individuele akkoorden sluiten.

Wat verwacht hij van de nieuwe competitie die volgend weekend begint met Barcelona als titelverdediger ? Ferrera : “Om met een persoonlijke noot te beginnen : ik hoop dat het dit seizoen eindelijk wat wordt met mijn favoriete club, Atlético Madrid. Het is met die ploeg zoals met Standard : elk jaar veel hoop, een nieuwe trainer en een pak nieuwe spelers. Ze worden nu geleid door JavierAguirre, die vorig seizoen stuntte met Osasuna. Een tiental nieuwe spelers, goeie dit keer. (grijns) Net als Standard wat Portugezen. Met Dinamo Moskou werd vorige week nog lang onderhandeld over Maniche, maar al zeker zijn als belangrijksten Mariano Pernia (Getafe), FranciscoCostinha (Dynamo Moskou) en Miguel AngelMista (Valencia). Nu, ze zijn altijd goed als ze bij Atlético aankomen, zowel de spelers als de trainer, maar of het tot veel resultaten leidt, moet je altijd afwachten. Het is een boutade, die vergelijking met Standard, maar er is wel wat van aan. Atlético heeft geen stabiliteit, niet qua structuur en niet qua ploeg. Vaak subtop, jongens à la Mateja Kezman die het elders niet maakten en dan naar Madrid verhuizen. 45 tot 50.000 abonnementen, het trouwste publiek van Spanje. Na twee nederlagen is het crisis, een vulkaan. Geen rust, geen realisme, elk jaar hetzelfde verhaal.”

Maar voor de titel, neen, daar ziet hij een duel tussen Barcelona en Real Madrid. Vorig jaar beslecht in het voordeel van de Catalanen met twaalf punten voorsprong op de aartsrivaal. Is de kampioen van Spanje én winnaar van de Champions League ook nu weer zijn kandidaat nummer één ? Manu Ferrera : “Ja. Ze hebben vrijwel de ploeg van vorig seizoen en voegden daar EidurGudjohnsen, LilianThuram en GianlucaZambrotta aan toe, op plaatsen waar het misschien iets minder sterk was. Gudjohnsen zal minstens evenveel brengen als HenrikLarsson, terwijl de Fransman en de Italiaan op het defensieve vlak wat extra’s brengen. Barcelona is een ploeg die de bal wil, het liefst in het kamp van de tegenstander. Dat doen ze heel goed, ze laten de tegenstander daar ongelooflijk veel lopen. En lukt het niet om zo een opening te vinden, dan hebben ze genoeg individueel talent om het verschil te maken. Samuel Eto’o, Ronaldinho, Andrés Iniesta, Lionel Messi … Het zwakke punt zat bij balverlies. CarlesPuyol moest van links naar rechts lopen om de gaten te dichten, als een gek. Thuram is wat ouder, maar speelde een supersterk WK. Hij brengt ongetwijfeld stabiliteit en inzicht in de verdediging, net als Zambrotta. Barcelona zal daardoor achterin stabieler worden.”

Intussen zijn er plannen om Camp Nou met nog eens 15.000 zitjes uit te breiden tot 115.000 … Ferrera : “Ze hebben een potentieel van 140 tot 150.000 abonnementen, ze kunnen gerust nog verder uitbouwen. Met Unicef hebben ze voor het eerst een shirtsponsor, zij het een niet-commerciële. Catalonië kreeg onlangs meer onafhankelijkheid, het is inmiddels bijna een soevereine staat, en nog meer zal Barça daarvan het uithangbord zijn. Er spelen nu drie Catalaanse ploegen in de eerste klasse, met ook nog Espanyol en nieuwkomer Gimnàstic (Tarragona).”

Ander gezicht

Real Madrid kreeg een nieuwe look. Een andere voorzitter ( RamónCalderón), een nieuwe trainer ( Fabio Capello) en drie kleppers van spelers : FabioCannavaro, FerreiraEmerson en RuudVan Nistelrooy. Ferrera : “Capello werd al kampioen met Real en komt nu terug. Een garantie, een toptrainer. (grijnst) Misschien wat met de hulp van de scheidsrechters, maar kom. Een gerespecteerd iemand, Capello zal dé patron zijn. In transfers, in manier van spelen.”

Transfereerde hij de pijnpunten van de ploeg weg ? Ferrera : “Ik twijfel. Cannavaro was de beste speler van het WK, maar ik denk dat het probleem van Real niet op die positie lag. Ze slikken veel goals, maar door goeie verdedigers te halen raakte dat probleem in het verleden ook nooit opgelost. Een paar jaar geleden gingen ze Samuel weghalen, als Argentijn de beste verdediger in Italië, bij Roma. Dat zijn adelbrieven. Maar in Madrid faalde hij. Waarom ? Real is een ploeg die aanvalt, met heel veel spelers tegelijk. Zelfs met de twee vleugelbacks, MichelSalgado en Roberto Carlos. Dan mag je als verdediger halen wat je wil, als die twee blijven denken dat ze buitenspelers zijn, los je ook met Cannavaro de toestand niet op.”

Een tweede probleem van Real is de positie van verdedigende middenvelder. Ferrera : “Emerson zal zeker meer brengen dan ThomasGravesen, die zou er onder Capello nooit gekomen zijn. Nu hoor ik dat Real nog steeds interesse heeft voor Diarra van Lyon, die daar aanstuurt op een vertrek. Ik had al mijn twijfels of Emerson die rol als buffer voor de verdediging aankan, en Capello blijkbaar ook, al bracht hij hem mee en kostte hij vrij veel voor een oudere speler. Voorin komt Van Nistelrooij, die een slecht seizoen bij Manchester kende. Ik zie hem veel scoren in Spanje, omdat de ploeg vaak in het strafschopgebied van de tegenstander hangt. De vraag is nu : wat met Ronaldo, want ik zie die twee niet direct samen in de ploeg. De keuze lijkt me op de Nederlander gevallen, ik denk dat ze af willen van Ronaldo. Terecht, als je naar het WK kijkt. Als ze hem kunnen verkopen – naar verluidt heeft Milan interesse -, doen ze hem beter snel weg.”

Toen Calderón als voorzitter aan de macht kwam, beloofde hij de fans CescFábregas, ArjenRobben en Kaká. Moeten die zich nu bekocht voelen ? Ferrera maakt een wegwerpgebaar : “Maar neen, dat is zoals de politici, die beloven ook altijd veel, minstens een belastingverlaging. Hij heeft het geprobeerd, maar als Milan, Chelsea of Arsenal zo’n speler niet willen laten gaan, sta je machteloos. Milan heeft Kaká in de voorronde van de Champions League opgesteld, dat was een duidelijk signaal. Arsenal heeft dat niet gedaan met José AntonioReyes, misschien ligt daar wél een opening, al is die geen basisspeler bij Arsenal en in de nationale ploeg. Dus straks ook niet bij Real. Laat ons eerlijk zijn : zonder de affaire in Italië halen ze ook die spelers van Juventus niet. Real mag dan wel de rijkste club ter wereld zijn wat inkomsten betreft, maar bij Chelsea zit daar ook nog eens de macht van RomanAbramovitch achter. Dat heeft Real niet.”

Dat brengt ons bij de tactiek die Capello moet uitdokteren na het pensioen van ZinédineZidane. Ferrera : “Het zal niet meer zijn van : geef de bal maar aan Zidane, die doet er wel wat mee. Hij speelde vorig seizoen beter dan de door blessures geplaagde Raúl, waarvan Capello een sleutelfiguur probeert te maken, ook al was zijn voorbereiding niet van de beste. Heikel punt : wat met David Beckham ? Ik denk dat het voor Capello duidelijk is dat die uit zijn basisploeg zal vallen. Ik verwacht nog een nieuwe centrale verdediger want JonathanWoodgate is te vaak geblesseerd om tijdens een druk seizoen helemaal op te rekenen, zodat uiteindelijk SergioRamos rechtsachter en Cicinho rechtsmidden wordt. Resultaat : geen Zidane, meer maar straks ook geen Beckham of Ronaldo meer. Raúl kan hij niet te snel elimineren, maar of dat nog lang zal duren … Als aan de linkerkant Reyes komt of Robinho op die flank wordt opgesteld, zal Roberto Carlos ook een switch in het hoofd moeten maken en zich meer op zijn verdedigend werk concentreren. Dat kan hij, als hij wil. En dat, die dubbele flankbezetting zowel op rechts als op links, is nieuw voor Real.”

Outsiders

Wie mogen we straks in de subtop verwachten, naast Atlético Madrid ? Valencia ? Ferrera : “Geen grote transfers gedaan. Wat namen, maar mensen waarin ik niet geloof. AsierDelHorno komt van Chelsea, waar hij lang geblesseerd was. FernandoMorientes is een has been, zijn transfer is vergelijkbaar met die van PatrickKluivert die het ook niet bracht. Het kampioenschap van Engeland of Spanje is te hoog gegrepen voor dat soort spelers. HugoViana was geen basisspeler bij Newcastle … Ik denk dat ze de eerste vijf wel halen, maar niks meer. Ze zullen er heel tevreden zijn als er opnieuw een ticket voor de Champions League uit de bus valt. Er is ook wat onrust binnen de ploeg, een dispuut tussen de technisch directeur en RobertoAyala, wat de kop kostte van Ayala die nog geen andere ploeg heeft maar uit de kern viel. Dat is een verdediger van topniveau die er nu uit ligt. Voor mij komt Valencia verzwakt uit de transferperiode. Valencia heeft gewoon de middelen niet. Ze praten er momenteel veel over een nieuw stadion, maar vooral (lacht) over de maquette.”

Er zijn wel meer ploegen die over hun infrastructuur praten. Espanyol onder meer. Ferrera : “Daar zou het zin hebben. Espanyol huurt op dit moment het Olympisch stadion van Montjuic en dat is absoluut ongeschikt voor voetbal. Een enorme tempel, helemaal open, met een atletiekpiste errond. Die 30.000 zorgen amper voor sfeer en faciliteiten voor seats of loges, zaken die geld opbrengen, zijn er niet. Atlético praat er ook al tien jaar over, maar dat is vooral commerciële praat.”

Hebben de Spanjaarden nood aan nieuwe infrastructuur ? Toen de Rode Duivels in Santander speelden, kwamen we ook niet onder de indruk van dat stadion. Ferrera : “Veel kleinere clubs hebben weinig loges of seats. De grote clubs hebben zich aangepast, maar de andere stadions zijn relatief groot, maar ouderwets.”

Ferrera verwacht straks ook wat van Deportivo La Coruña. Balanceerde op de rand van het failliet, liet zijn dure namen gaan, herstelde daardoor financieel een klein beetje en transfereerde veel onbekend talent. Veel jongens uit nationale jeugdelftallen. Ferrera : “Ze hebben een hele goeie voorbereiding achter de rug. De basisploeg zal heel jong zijn, maar ik geloof erin. Osasuna is voor mij op dit moment een vraagteken. Het scoorde vorig seizoen heel veel buitenshuis, pakte daar ook veel punten, maar raakte zijn coach Aguirre kwijt aan Atlético. Hij wordt opgevolgd door zijn assistent van vorig seizoen.”

Mogen we nog wat van de Basken verwachten ? Ferrera : “Van Athletic Bilbao niet. Zolang die kiezen om alleen met Basken te spelen, blijft het strijden tegen de degradatie. Onbegrijpelijk in deze wereld, ik vrees dat het ze vroeg of laat een degradatie kost. Real Sociedad kende twee slechte seizoenen op rij en ik verwacht weinig beterschap.”

Nieuwelingen

En de zuiderse teams ? Ferrera : “Betis wordt een negatieve ‘verrassing’. Slechte voorbereiding, na een slecht seizoen. Als je alleen de tweede ronde van vorig seizoen zou nemen, zakken ze. Slecht getransfereerd nu, allemaal spelers uit de tweede zone. FC Sevilla, winnaar van de UEFA-cup, heeft zijn basis grotendeels gehouden, maar verliest JavierSaviola, die terugkeerde naar Barcelona en daar in de voorbereiding wel speelde, maar eerder om weer uitgeleend te worden. Ik verwacht hen wel opnieuw voorin, gemengd in de strijd om een Europese plaats, een ticket voor de UEFA-beker. Het probleem van Andalusië is dat er weinig grote industrie is, minder dan in het noorden of in het centrum. De steden zijn groot, qua publiek zijn er mogelijkheden, maar financieel blijven ze beperkt. De derde ploeg uit de streek is Huelva, mijn geboortestad. Een nieuwkomer zonder veel ambitie, stijgen om weer te zakken, zoals elke keer gebeurde in het verleden. Middelen hebben die niet, een zuiderse ploeg zal nooit voor de titel gaan. Wat voor Huelva geldt, geldt trouwens ook voor Gimnàstic, dat kleine Catalaanse broertje. Opgaan en vechten tegen de degradatie, in mijn ogen een onmogelijke opgave. Het trok JavierPortillo aan, dat zegt genoeg (lacht)…”

Haalt hij het niveau van de Primera División ? Ferrera : “Ik denk van niet. Hij scoorde geregeld als invaller van Real, maar in die ploeg was centrumspits zijn wat makkelijker dan in een mindere ploeg. De cijfers zijn er, hij speelde later amper in een kleineploeg van Fiorentina en in Brugge was het ook niet extreem positief. Van de drie nieuwelingen heeft Levante, de tweede ploeg uit Valencia, de beste kansen op het behoud. Een nieuw stadion, een rijke voorzitter, wat meer mogelijkheden, en meer industrie …”

Levante veranderde van manager, net als negen van de twintig eersteklassers. Verrast hem dat ? Ferrera : “Neen. De eerste zes, zeven zijn meestal tevreden over hun trainer, de nieuwelingen meestal ook en de rest is ontevreden want verwachtte meer. Dus wordt er van manager gewisseld. Dat is overal zo. Opvallend vind ik wel bij Zaragoza de terugkeer van Victor Fernández, de coach die hen destijds naar de Europabeker leidde. Dat kan ook een outsider worden. Zij hebben PabloAimar naar ginder gehaald, net als AndrésD’Alessandro, twee Argentijnen. Zij zijn versterkt. Maar je ziet het, ook in Spanje is het zoals elders : een paar topploegen, een paar haast zekere zakkers en dan een heel brede middenmoot. In die zin is Spanje zoals in België, al scheelt het soms wel een paar nullen. (lacht)

PETER T’KINT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content