Donderdagavond ontvangt Club Brugge in de 16e finales van de Europa League het Spaanse Valencia. In hun rangen: de razend gevaarlijke spits David Villa. Een gesprek met een van de meest begeerde spelers ter wereld.

Vorige zomer was er heel wat te doen rond David Villa: zou hij vertrekken of niet? En naar waar? De twee grote Spaanse clubs, Real Madrid en FC Barcelona, toonden interesse, maar de aanvaller bleef waar hij was: in Valencia. Hij ligt niet meer wakker van deze soap en gelukkig voor hem – en voor ons – is zijn neus voor doelpunten intact gebleven.

Een van je grote dromen is topscorer worden in Spanje …

David Villa: “Ja, al kunnen individuele prijzen in de verste verte niet tippen aan collectieve. Maar als aanvaller hoop ik die prijs te bemachtigen. En waarom niet dit jaar?”

Een neus voor doelpunten, dat heb je of dat heb je niet. Het is duidelijk dat jij ermee geboren bent.

“Ja, maar daar moet je toch enkele jaren aan werken. En dat niet alleen: je moet kansen krijgen en op het juiste moment op de juiste plaats zijn.”

Valt het je ook op dat aanvallers, meer dan spelers op andere posities, vaker goeie met mindere momenten afwisselen?

“Absoluut. Die goede periodes hebben alles te maken met vertrouwen. De ene dag lukt er niets, en de andere dag trap je de bal in doel met je ogen dicht.”

Niemand had verwacht dat Valencia een goed seizoen zou spelen, en toch …

“We beschikken over een heel goede ploeg, waar het gevaar van zowel het middenveld als de aanval kan komen. Zolang de verdediging standhoudt, kunnen we de vruchten van onze inspanningen blijven plukken. Dat is dit seizoen altijd al het geval geweest en ik hoop dat dit blijft duren.”

De dekking van Materazzi

Afgelopen zomer was erg bewogen: er was heel concrete interesse van heel wat ploegen, waaronder Real Madrid en Barcelona. Hoe sta je daar nu tegenover?

“Er zijn veel mensen die me daar steeds aan herinneren, maar ik vertel hen dat die zaken tot het verleden behoren.

“Het was ook erg zwaar voor mijn familie en mezelf. Achteraf kan ik vaststellen dat ik tijdens die periode toch mijn voetbalniveau op een hoog niveau heb kunnen houden. Daar ben ik erg blij om.”

Was je teleurgesteld toen je wist dat je in Valencia ging blijven?

“Neen, Valencia is altijd mijn eerste keuze geweest. Ik had gehoord dat de club mij móést verkopen, maar ik heb altijd gehoopt langer te kunnen blijven. Ik heb dat ook altijd tegen het bestuur gezegd. Ik was dus nooit van plan andere oorden op te zoeken, zelfs al bleef men herhalen dat het beter zou zijn – voor de club – dat ik zou vertrekken.”

Vorige zomer veranderden heel wat nummers 9 van ploeg: Zlatan Ibrahimovic, Samuel Eto’o, Karim Benzema, … Jij bent gebleven.

“Iedere zomer vindt er een verschuiving plaats. Het is ook geen toeval dat aanvallers de duurste op de markt zijn. Voor zulke spelers tasten de clubs dieper in hun geldbuidel, dat is niet meer dan normaal.”

Over je concurrenten gesproken: wat vind je van Ibrahimovic?

“Hij is een indrukwekkende speler, zowel op het fysieke als op het voetbalvlak. Hij gebruikt zijn kwaliteiten ook erg goed op het terrein. Hij is terechtgekomen in een ploeg die heel goed voetbal brengt, maar hij heeft zich razendsnel aangepast aan de spelstijl van Barcelona. Dat is helemaal niet gemakkelijk, maar hij heeft zijn waarde al bewezen.”

Is Benzema een ander soort spits?

“Hij is erg goed, maar men mag niet vergeten dat hij nog maar 22 jaar is. Ze moeten geduldig zijn met hem. Real Madrid is een heel grote club, het is dus niet gemakkelijk om daar van de ene op de andere dag mee te draaien. Ik ben er wel van overtuigd dat hij er zal komen, want hij heeft er alle kwaliteiten voor.”

Wie is de aanvaller waar je het meest van geniet?

“Ik heb altijd opgekeken naar Ruud van Nistelrooy, een heel complete spits. Fernando Torres maakt op dezelfde manier indruk. Cristiano Ronaldo is geen aanvaller pur sang, net zoals Lionel Messi, maar dat zijn allebei ook erg aantrekkelijke spelers.”

Ben je jaloers op iemand?

“Ik denk dat niemand jaloers zou moeten zijn op iemand anders. Je bent wie je bent, dat hebben mijn ouders mij meegegeven. Je kunt werken om je te verbeteren, dat heb ik ook gedaan, maar je zult nooit helemaal veranderen.”

Met welke verdediger had je al de meeste problemen?

“Ik heb al kennisgemaakt met de strakke dekking van Marco Materazzi en telkens als ik tegen Roberto Ayala speelde, had ik moeilijkheden.”

Focus op voetbal

Kan Valencia meedingen voor de titel?

“We bekijken het match per match. Het doel is te eindigen bij de eerste vier. De titel, dat is voor de grote ploegen. Wie de titel wint? Dat is een eindeloze discussie. Wij moeten gewoon proberen zo veel mogelijk matchen te winnen.”

Ondanks het vertrek van vele spelers, zoals Raúl Albiol, staat Valencia zijn mannetje.

“Er zijn spelers vertrokken, dat klopt, maar de nieuwkomers hebben zich heel goed aangepast. Spelers die vorig seizoen uitgeleend werden, zoals Ever Banega en David Navarro, zijn nu teruggekomen. Nieuw aangekochte spelers, zoals Angel Dealbert, Jérémy Mathieu en Miguel Angel Moya, hebben al heel wat bijgebracht. Het belangrijkste vertrek was inderdaad dat van Raúl Albiol. Ik zeg niet dat Dealbert en Navarro hem al doen vergeten, want dat kan niemand, maar ze brengen wel heel wat kwaliteit in de ploeg.”

De kwalificatie voor de Champions League is een must?

“Uiteraard, dat is van vitaal belang voor de club. Ik ben ervan overtuigd dat de financiële problemen niet zo erg zouden zijn als de club zich de voorbije twee jaar had kunnen plaatsen voor de Champions League. Dat was niet het geval, waardoor de problemen groter zijn geworden. Reden te meer waarom de Champions League een hoofddoel is.”

Is de ploeg in evenwicht?

“Ja, en dat is heel belangrijk, want op clubniveau zijn er nog heel wat problemen niet opgelost. Het is ook niet mogelijk de schade van de afgelopen jaren op zo’n korte tijd op te lossen. We moeten blijven proberen ons voetbal niet te laten beïnvloeden door extrasportieve tegenslagen. Voorlopig lukt dat aardig.

“Het is ook belangrijk dat de trainer voor honderd procent kan focussen op het voetbal en de spelers zich kunnen concentreren op de volgende wedstrijd zonder rekening te moeten houden met andere dingen. Dat bepaalt de sfeer, en de sfeer bepaalt de resultaten.”

Met dank aan Valencia

Heb je het gevoel dat je nog lang bij Valencia gaat blijven?

“Ik kijk niet naar de toekomst, ik kijk van jaar tot jaar. Mijn contract bij Valencia loopt nog enkele jaren, maar dat wil daarom niet zeggen dat ik hier tot het einde blijf. In de zomer zal ik beslissen of ik al dan niet een andere richting uitga. Het eerste doel is de volgende wedstrijd. Dan hoop ik dat we winnen en ik één of meerdere keren kan scoren. Hopelijk eindigt het seizoen mooi en, waarom niet, behalen we met Spanje de wereldtitel in Zuid-Afrika.”

In ieder geval zal het heel moeilijk worden voor Valencia om je hier te houden. Je bent een van de beste en meest begeerde aanvallers van deze planeet.

“Dat is meer het probleem van Valencia dan het mijne. Deze club heeft me de kans gegeven om een van de beste spitsen ter wereld te worden. Als Valencia geen grote club was geworden, was er van mij geen sprake geweest. Ik was niet bekend toen ik hier aankwam, en het is de verdienste van Valencia dat ik hier ben opengebloeid. Ik was niet duur bij de aankoop, dus mijn meerwaarde nu is heel belangrijk.”

Je bent Valencia dus dankbaar?

“Absoluut. Ik kan niet onder woorden brengen wat Valencia mij allemaal heeft gegeven.”

Heb je dat gevoel ook bij Real Zaragoza en Sporting de Gijón?

“Zeker. Ik heb het er nog niet over gehad, omdat het altijd over Valencia ging, maar met die twee clubs heb ik heel wat mooie momenten meegemaakt. Ik ben daar heel goed behandeld, als een unieke voetballer. Mijn carrière zou nooit dezelfde zijn als ik niet bij Zaragoza en Gijón gespeeld zou hebben.”

Waren Quini en Luis Enrique jouw idolen?

“Ja, samen met Juanele. Toen ik jong was, waren Luis Enrique en Juanele mijn idolen, want ik zag hen altijd spelen. Spijtig genoeg heb ik Quini nooit aan het werk gezien, maar omdat ik hem persoonlijk ken, is hij een van mijn idolen geworden. Bij Luis Enrique was ik onder de indruk van zijn kracht, bij Juanele van zijn schoten naar doel en zijn snelheid. En Quini, die heeft me veel raad gegeven. Het is dankzij hen dat ik geslaagd ben.”

Wie maakt volgens jou de meeste kans op de titel: Real Madrid of Barcelona?

“Dat is fiftyfifty. Barcelona speelt collectiever, maar Real heeft meer spelerspotentieel. Sinds hun uitschakeling tegen Alcorcón in de Copa del Rey werd er wat met de Madrilenen gelachen, maar in de competitie geven ze een duidelijk antwoord.”

Bovendien wordt Real Madrid sterker naarmate het seizoen vordert, niet?

“Beetje bij beetje vinden ze de juiste versnelling, maar ik denk ook dat Barcelona steeds beter wordt. Dat belooft.”

Is de deur definitief gesloten voor Real en Barcelona?

“Neen, ik sluit niets uit. Ik ben 28 en niemand kan voorspellen wat er gaat komen. Ik zou tot mijn 34 bij Valencia kunnen blijven, maar dat is enkel in theorie.”

Een groot duo

De nationale ploeg zit in de winning mood.

“Iedereen is heel fier om het truitje van de selección aan te trekken en dat tonen we bij elke gelegenheid.”

Dat tonen de cijfers: Spanje staat momenteel eerste op de FIFA-ranking.

“En cijfers liegen nooit. Om eerlijk te zijn heb ik het gevoel dat Spanje geëvo-lueerd is naar een zelden gezien niveau. Dat ziet iedereen, in andere landen kijken ze naar ons op, maar dat wil niet zeggen dat dit eeuwig blijft duren. Het is nu aan ons om dit niveau te behouden, en zelfs te verbeteren.”

Kan Spanje terugkeren uit Zuid-Afrika met de wereldbeker?

“Ik denk dat Spanje nog nooit met zo veel honger aan een WK-campagne is begonnen, maar het blijft een rare competitie. We hopen dat we in Zuid-Afrika dezelfde vorm hebben als nu en we op zijn minst naar de finale mogen.”

Wanneer voel je je het best: alleen in de spits of met iemand naast jou?

“Bij Spanje voel ik me in alle systemen op mijn gemak. Ik heb overal gespeeld: een beetje uitwijkend naar links, een beetje teruggetrokken, maar dat heeft altijd goed uitgepakt. In deze selectie zijn we omringd door middenvelders die het de aanvallers enorm gemakkelijk maken.

“Ik kan je verzekeren, het is een plezier om voor zulke middenvelders te spelen. Het zijn stuk voor stuk spelers van een fenomenaal niveau die een pass met chirurgische precisie in de voeten hebben. Ze zijn altijd in balbezit, en voor mij is het gewoon afwachten tot ze mij afzonderen voor de doelman.”

Onder Del Bosque is het leuk spelen.

“De sfeer is ongelooflijk en het is veel leuker werken in goede omstandigheden. Del Bosque roteert, laat ook belangrijkere spelers op de bank, maar dat deert niemand.”

En je bent complementair met Fernando Torres.

“Dat hebben we meerdere malen getoond. We vormen een groot duo, daar is iedereen – zowel in Spanje als daarbuiten – het over eens. Niet enkel op het veld, maar ook ernaast kunnen we het goed vinden met elkaar.”

door alfredo martinez

Spanje is geëvolueerd naar een zelden gezien niveau. Het is aan ons om dat om te zetten in een wereldtitel.

Op clubniveau zijn er bij Valencia heel wat problemen nog niet opgelost.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier