Verloren gegaan in de mist op de transfermarkt, maar (her)ontdekt in de paulista, is hij het zonnetje van de voorbereiding bij Anderlecht: Rubenilson dos Santos da Rocha, alias Kanu. Wie?!

Werner De Raeve, scout: ” Kanu is een jongen die ergens in de ‘mist’ verloren was gegaan. Een jaar of twee geleden was hij ons een eerste keer opgevallen als spits in de Copa São Paulo voor de jeugd. Maar er is toen een manager tussen gesprongen die hem op de markt heeft gezet en daardoor konden wij hem niet nemen. Maar toen ik in januari naar Brazilië ben gereisd om de paulista – de regionale competitie van São Paulo, maar dan wel in een regio met 37 miljoen inwoners – te volgen, zag ik hem weer. We gingen naar een match kijken en hij speelde mee – we wisten niet dat hij was uitgeleend aan Juventus São Paulo. Die manager had hem in Groningen willen verlappen voor veel geld en er nog een pak bijgedaan toen hij zag dat hij meeviel. Maar hij voetbalde dus nog altijd in Brazilië en het is daarna allemaal heel rap gegaan.

“Zijn familie woont in Recife, in het noorden van Brazilië. Op zijn dertiende is hij met de bus alleen naar São Paulo getrokken. Hij heeft, is mij verteld, een beetje in kotjes van bushaltes geslapen en onder bruggen en is dan bij Palmeiras gaan aankloppen om te mogen testen. Daar hebben ze hem de bijnaam Kanu gegeven, omdat hij leek op de Kanu van Nigeria. Hij had op dat moment ook een doelpunt of vijf gemaakt in acht of negen wedstrijden, dacht ik.

“Het noorden van Brazilië of het zuiden, dat is anders, ja. Maar groot is dat verschil niet meer doordat er veel gereisd wordt. Brazilianen uit het zuiden zijn meer ‘Europeanen’ omdat daar ook een mengeling woont van Duitsers, Italianen … Het noorden is nog echt Braziliaans Brazilië, maar van de andere kant zijn ze daar armer en hebben ze daar nog honger …

“Een tweede Luis Oliveira? Neen, dat niet, het is een totaal andere speler. Oli-veira was een en al actie en explosiviteit, Kanu is als spits meer een ploegspeler, iemand die met de rug naar doel kan voetballen, een goeie linkervoet heeft, groot is en over snelheid beschikt. Hij heeft kwaliteiten voor het Europese voetbal: groot, sterk, snel. Maar zijn positiespel en zijn kopspel kunnen wel nog beter. Dat is een kwestie van weten wanneer diepgaan, afhaken, vrijlopen. Als hij moet inkomen op een center, gaat hij redelijk goed koppen – hij heeft een goeie detente en zo – maar doorkoppen bij een uittrap van de keeper, dat is dan weer zwak bij hem.”

Daniël Renders, assistent-trainer: “Hij heeft een geweldige linkervoet, is sterk aan de bal, keihard in duel en toch nog maar negentien jaar. Hij bewijst al heel veel. Maar de volgende weken zullen we wel zien dat hij zich nog moet aanpassen aan de Belgische competitie, daarom moeten we hem niet te snel op een piëdestal zetten. Hij is hier niet om meteen goed te presteren. Fysiek, tweemaal per dag trainen, eens een tegenslag kennen, dat moeten we nog allemaal afwachten. We moeten er geduld mee hebben. Hij is hier drie weken individueel getraind, onder andere door de fysiektrainer, want daar moest hij aan werken. Maar hij stond klaar voor de voorbereiding. Hij leert snel.”

Filip De Wilde, doelmannentrainer en Portugees sprekend contact: “Hij staat stevig op zijn benen. De ploeg past zich aan hem aan in die zin dat ze weten dat ze op veel momenten de bal aan hem kwijt kunnen. Hij heeft alleen nog de neiging om zichzelf te willen bewijzen en zich daarom iets te diep te laten zakken om de bal te komen ophalen. Dan wordt het zwaar als je ook nog vaak voor doel moet verschijnen. Die balans moet hij nog trachten te vinden en daar zijn we mee bezig. Veel jongens zijn al afgeknapt op het killere leven hier in vergelijking met Brazilië, maar dat zal bij hem zeker niet het geval zijn. Hij luistert heel goed en hij staat open om de nodige opofferingen te doen.”

Hand geven

Thomas Chatelle, speler: “Hij is zéér snel geïntegreerd, wat ook werd vergemakkelijkt doordat hij veel kwaliteiten heeft. Hij is sterk met het hoofd, kan luchtduels winnen, is balvast, waardoor je hem kan gebruiken als punt in de voorlijn, kan de bal afschermen, heeft techniek met links: dat zijn veel kwaliteiten voor één speler. Dat heeft iedereen in de groep rap gemerkt. Hij is ook niet verlegen en altijd goedgezind. Dat het met zulke spelers zeer snel kan gaan, heb ik destijds gemerkt aan Igor De Camargo bij Genk: dat zijn mensen die vlug de taal begrijpen en enkele woorden praten. Het mag natuurlijk ook niet té snel gaan, want het zou de eerste niet zijn die veel kwaliteiten heeft en … Kwaliteiten zijn geen garantie, maar het is in elk geval wel een basis die je moet hebben. En hij heeft alles in huis om iets moois te doen.”

Bart Goor, speler: “Hij maakt een goeie indruk als mens en als voetballer en daardoor wordt hij gerespecteerd. Bij het lopen vind je hem altijd vooraan en dat is toch belangrijk voor een Braziliaan. Hij kan enorm veel: is kopbalsterk, snel, kan dribbelen … Dat is zeker een meerwaarde voor Anderlecht. Hij moet het natuurlijk nog allemaal verwerken en op het veld laten zien in de competitie, maar tot nu toe gaat het heel goed. Als hij zich zo verder ontwikkelt, kan hij echt een topper worden. In het huidige spelsysteem kan hij een concurrent van Frutos worden, maar je kan ook met twee spitsen spelen en dan zou hij als diepe spits erachter kunnen staan.”

José Garcia, teammanager: “Het is een heel verschil met de andere Brazilianen die wij hier hadden. Voor hem is het meer een uitdaging om naar hier te komen. Hij komt uit een gewoon, maar arm Braziliaans gezin en hij wil absoluut iets bewijzen.”

Louisa De Melo, zijn Braziliaans-Belgische begeleidster bij de club: “Ik heb hier bij de club met andere Brazilianen gewerkt, maar die mentaliteit was niet zo goed. Kanu is bereid alles te doen. Zijn kracht is dat hij weet wat hij wil en heel spontaan blijft. Hij is niet bang om iets nieuws te proberen. Zijn droom is: altijd een doelpunt maken. Voor hem is dat álles ( lacht). Zijn attitude is passioneel.

“Hij is nog jong ( 19, nvdr), dus hij mist wat maturiteit, je moet hem nog begeleiden. Mijn zoon en dochter zijn ondertussen vrienden van hem. Hij neemt ons als zijn familie en hij doet dingen die je aan het hart komen omdat hij niet egoïstisch is. Toen we samen iets gingen eten, gaf hij mij een hand toen we de straat overstaken. Ik zei: ‘Allez, laat nu maar los.’ Maar hij bleef ze vasthouden, ‘want anders ga je vallen’ ( lacht). Hij zorgt echt voor anderen. Hij opent zijn hart voor anderen en is daardoor overal welkom. Je hoort het in de fanshopook ( met vrolijke stem, nvdr): Kanu, Kanu …( lachje)!

“Hij kwam hier met zijn vriendin, maar na drie weken gaf dat problemen. We hebben daarover gepraat. Zij wou vertrekken en ik zei: ‘Of je laat haar gaan of je blijft problemen hebben, want jij hebt je tijd nodig om te voetballen.’ Hij heeft toen besloten dat zij beter vertrok. Hij is nog jong. Voor hem is voetbal het belangrijkste en als dat zeer goed gaat, zal de grote liefde wel komen.”

door raoul de groote – beelden: reporters

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content