Club Brugge liet drie dagen na de Europa Leaguewedstrijd tegen Partizan Belgrado geen punten liggen op het veld van de laatste in de Jupiler Pro League. Het kreeg de bevestiging dat het met Ivan Perisic de ontbrekende schakel vond.

Als Club Brugge zondag ook zo zou spelen, zou het voor Roeselare moeilijk worden. Dennis van Wijk merkte het donderdagavond met de glimlach op tijdens de rust van de Europa Leaguewedstrijd tegen Partizan Belgrado. De trainer van SV Roeselare deed het in de hoedanigheid van analist in de studio van Sporza. Alsof de rangschikking niet duidelijk genoeg was, hield hij eraan nog eens de nadruk te leggen op de waardeverhoudingen in het duel tussen de leider en de rode lantaarn van de Jupiler Pro League van drie dagen later. Was hij zich al mentaal aan het voorbereiden op een achtste nederlaag in twaalf competitiewedstrijden of juist een stunt aan het voorbereiden?

De grootste kans voor de laatstgeklasseerde is doorgaans dat de eerstegeklasseerde begint te denken dat de onderlinge confrontatie wordt wat het op papier lijkt: de makkelijkste match van het seizoen. Dennis van Wijk kent de aard van het huidige Club. Met Nabil Dirar, Vadis Odjidja, Ronald Vargas en Ivan Perisic telt het niet weinig jonge artiesten die in hun hang naar verheffing wel eens naar overmoed neigen. Behalve van de superioriteit van de thuisploeg was Van Wijk in de eerste helft ook getuige geweest van een staaltje van overenthousiasme. Toen Club een strafschop kreeg, eiste Ivan Perisic de bal op maar stiftte hem vervolgens op de lat. Twintig jaar is hij en net aan zijn eerste seizoen als volwaardige A-kernspeler van een eersteklasser begonnen. Hij oordeelde dat het moment gekomen was om de wereld te laten zien dat hij al kan wat onder meer Antonin Panenka in de EK-finale van 1976, Francesco Totti op het EK 2000, zijn grote idool Zinédine Zidane in de WK-finale van 2006 en zijn landgenoot Danijel Pranjic vorig seizoen in de UEFA Cup tegen AC Milan vermochten. Edoch, hij mikte de bal een centimeter of twintig te hoog.

Carl Hoefkens, zijn elf jaar oudere ploegmaat die voor de wedstrijd als eerste strafschopnemer was aangeduid, kon er niet om lachen. Ook Adrie Koster was boos. “Dit was de laatste penalty van Perisic”, citeerden kranten hem gul. Voor Luc Devroe was het bewijs geleverd dat niet alleen in België arrogante jeugd rondloopt. Maar een dag later trok de trainer ‘het verbod op penalty’s’ voor zijn nummer 44 in en prees de sportmanager plots het gezonde lef van de jonge Kroatische middenvelder.

Ivan Perisic is tenslotte een artiest die de loopgraven niet schuwt én die een hoog rendement haalt. Hij is in Brugge aangekomen en is meteen beginnen te scoren: tegen Racing Genk, tegen Westerlo, tegen Toulouse en tegen Partizan Belgrado. Sinds zijn transfer eind augustus speelde Club Brugge nog één slechte wedstrijd. Het was op Moeskroen (1-1). Adrie Koster liet zijn Kroaat toen op de bank om hem wat rust te gunnen. Op de vraag of hij Perisic niet beter had opgesteld, antwoordde hij na afloop dat Club Brugge niet afhankelijk is van één speler. Het strookte niet helemaal met de realiteit.

Dennis van Wijk kent de waarde van Ivan Perisic. Hij was vorig seizoen in de terugronde zijn trainer bij SV Roeselare en het was toen ook zijn zorg om hem na elke uitstekende prestatie met de voeten op de grond te houden. De hoop dat Adrie Koster hem net als tegen Moeskroen rust zou gunnen na een Europese wedstrijd op donderdag bleek tevergeefs. Meer nog: na een hakje van Ronald Vargas maakte Perisic de 0-1 zelf en twee minuten later leverde hij met een splijtende pass met de buitenkant van zijn rechtervoet de assist voor de 0-2 van zijn Venezolaanse ploegmaat. Toen in het begin van de tweede helft Michael Klukowski voor een penaltyfout werd uitgesloten, kreeg Club Brugge het toch nog kwaad. Het won uiteindelijk met 2-3 en blijft leider. In Roeselare is de herinnering aan Perisic helderder dan ooit.

door christian vandenabeele

Perisic is een artiest die de loopgraven niet schuwt én die een hoog rendement haalt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier