Vicente Del Bosque wil iedereen een kans geven.

Vicente Del Bosque, die de zware taak kreeg om bondscoach Luis Aragonés op te volgen en het straks in de WK-voorronde met Europees kampioen Spanje tegen de Rode Duivels opneemt, lichtte vorige week een – zij het klein – tipje van de sluier over zijn plannen. Hij sluit in principe alvast niets uit, zelfs niet de terugkeer van Raúl en Guti. “Iedereen is gelijk voor de wet. Het enige wat spelers moeten doen, is ervoor zorgen dat ze hun selectie verdienen. Het is duidelijk dat die twee voldoende potentieel hebben, maar ik zal natuurlijk ook aan het evenwicht in de groep moeten denken.” Aantreden als opvolger van Aragonés net nadat die Spanje naar de Europese titel leidde, ziet Del Bosque zeker niet als een nadeel: “Ik weet dat men veel vergelijkingen zal maken en dat ik moeilijk beter kan doen dan mijn voorganger, maar daar heb ik geen schrik voor. Ik krijg een team in handen dat goed gerodeerd is, en ik moet eigenlijk alleen het werk van mijn voorganger voortzetten.” Maar dat betekent niet dat hij geen persoonlijke accenten wil leggen: “Elke trainer is anders en heeft zijn eigen ideeën, maar ik denk toch dat ik op heel wat vlakken op dezelfde golflengte zit als Luis. Tijdens Euro 2008 is hij erin geslaagd voor harmonie te zorgen binnen de groep, de spelers in een bepaalde stijl te laten voetballen en voor een uitstekende groepssfeer te zorgen. Het is fantastisch dat dit allemaal gelukt is, want daardoor krijg ik een team in handen met veel vertrouwen, dat bovendien weer volop gesteund wordt door de supporters, wat ik erg belangrijk vind. Je zal mij niet horen klagen over het feit dat het klimaat rond de nationale ploeg veel verbeterd is.”

Het schrikt Del Bosque, die altijd een sterke band heeft gehad met Real Madrid, ook niet af dat hij tegen bepaalde vooroordelen zal moeten vechten. “Het is waar dat ik in hoofdzaak eigenlijk maar voor één club heb gewerkt, maar ik kan iedereen verzekeren dat ik bij mijn keuzes zal proberen heel rechtvaardig te zijn. Ik zal in heel Spanje goed rondkijken en de spelers enkel selecteren op grond van hun verdiensten, niet op basis van de club waarvoor ze spelen.” Nu Spanje erin slaagde Europees kampioen te worden, lijkt ook de wereldtitel een gerechtvaardigde ambitie. “Waarom niet?”, repliceert Del Bosque, die ook nog aangaf dat er in zijn eerste selectie wellicht enkele nieuwkomers kunnen zitten. “De 23 spelers die de Europese titel hielpen veroveren hebben hun namen in gouden letters in de annalen van het Spaanse voetbal geschreven, maar we mogen enkel vooruit kijken. Het belangrijkste is volgens mij dat we erin slagen om de typische Spaanse stijl te handhaven.”

Samuel Eto’o (27), die bij een hele resem clubs wordt geciteerd en zelfs werd benaderd door de landskampioen van … Oezbekistan, is gewoon opnieuw aan de trainingen begonnen bij Barcelona. Om kandidaat-overnemers af te schrikken zetten de Catalanen een bedrag van 115 miljoen euro op zijn hoofd.

Roberto Soldado (23), de spits die Real Madrid had uitgeleend aan Osasuna, stapt voor een bedrag van 4 miljoen euro definitief over naar Getafe.

Het magazine Don Balónstelde een lijst op van de 100 beste jonge talenten uit het wereldvoetbal. We vinden er twee Belgen in terug: Steven Defour op de 30ste plaats en Anthony Vanden Borre als 97ste. Op nummer één staat Lautaro Acosta (20), die pas naar FC Sevilla is overgestapt en een zeer ruim aandeel had in de titel van Lanus in Argentinië. Hij gaat Freddy Adu, de jonge Amerikaan van Ghanese origine die zopas overstapte van Benfica naar Monaco, en Sergio Agüero (Atlético Madrid) vooraf. Bojan Krkic (Barcelona) staat slechts zeventiende.

Javier Soriano, de nieuwe voorzitter van Valencia maakte meteen duidelijk dat David Villa en David Silva zeker niet mogen vertrekken. Valencia bereidt zich op het nieuwe seizoen voor in het Nederlandse Ermelo.

Real Madrid speelde een eerste oefenwedstrijd tegen het Oostenrijkse Linz en klopte vervolgens vorige zaterdag in de Emirates Cup in Londen het Duitse Hamburg met 2-1. Bij de Duitsers stond Vincent Kompany in de basis, terwijl de door Real gewilde Rafael van der Vaart (25) op de bank bleef. De Nederlandse international tekende ondertussen voor 5 jaar en kostte 15 miljoen euro.

Pedro Terrassa, de algemeen directeur van Real Mallorca, maakte zijn ontslag bekend.

Sisinio González Martínez (22), beter bekend onder zijn bijnaam Sisi tekende een contract bij Recreativo Huelva. Deze middenvelder behoorde toe aan Valencia maar was op huurbasis actief bij Valladolid.

Ruben Pulido (29), de verdediger van Almería, mag rekenen op de belangstelling van Deportivo dat hem wil aanwerven als vervanger voor de naar Newcastle vertrokken Fabrizio Coloccini.

Carmelo Gonzalo Jiménez (25), een middenvelder die afkomstig is van de Canarische eilanden en die eigendom was van Levante maar verhuurd werd aan Numancia, is de derde versterking bij het pas gepromoveerdeGijón dat eerder al doelman Cuellar en spits Maldonado aantrok.

DANIEL DEVOS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier