Hannover 96 verzwaart de schorsing van Pinto.

In het competitieduel tegen Eintracht Frankfurt (een 2-1-zege voor Hannover 96) haalde de Portugees Sergio Pinto (27) zich de woede op de hals van trainer Dieter Hecking. De middenvelder van Hannover 96 pakte immers voor de tweede keer in amper tien weken tijd een rode kaart, opnieuw voor hetzelfde vergrijp: Pinto trapte iemand in het kruis. Dit keer was het slachtoffer Faton Toski, op de achttiende speeldag was dat Nigel de Jong van Hamburger SV.

Voor die overtreding kreeg Pinto toen een schorsing van vier wedstrijden, nu oordeelde de tuchtcommissie van de Duitse voetbalbond met een straf voor vijf speeldagen nog strenger voor de recidivist. Daarnaast moest de licht ontvlambare Portugees even vrezen voor een ontslag, want zijn eigen coach was in alle staten. Hecking had zich onlangs nog duidelijk uitgelaten over Vragel Da Silva, de Braziliaanse centrale verdediger van Energie Cottbus die een tijdje geleden in korte tijd twee keer rood incasseerde. “Zoiets hoort niet thuis in de Bundesliga”, zo luidde zijn stelling. “Ik hou gewoon niet van dit soort acties. Niemand mag zich Rambo wanen. Als we dan ook nog in de eigen gelederen iemand hebben die zichzelf niet onder controle kan houden, kunnen we dit natuurlijk onmogelijk aanvaarden. Dit zal verregaande gevolgen hebben”, dreigde Hecking.

Zijn visie op de feiten werd gedeeld door voorzitter Martin Kind. “Zo’n speler kan je niet meer opstellen.” Pinto diende intussen openlijk zijn excuses aan voor zijn gedrag. “Ik kan geen enkele smoes hiervoor verzinnen, het heeft weinig zin naar een verklaring te zoeken. Hou het maar gewoon op een black-out. Vanaf nu ga ik in therapie bij een vrouw in Aken, die me zal coachen en bijsturen indien nodig.”

Het bestuur oordeelde dat de schorsing van de Duitse tuchtcommissie niet ver genoeg ging: Pinto kreeg er nog een extra wedstrijd bovenop en moet zich de komende weken eens ferm bezinnen. Een flinke geldboete (20.000 euro) en een persoonlijke bijdrage aan een sociaal project vormen de andere elementen van zijn alternatieve straf. “Wij vinden het belangrijk dat Sergio zich rekenschap geeft van zijn ontoelaatbaar gedrag en vooral leert uit zijn fouten”, verklaarde sportief directeur Christian Hochstätter.

Met twee goals besliste Luca Toni in de verlengingen de finale van de DFB Pokal tegen Borussia Dortmund. Het was de veertiende bekerwinst (op zestien finales) voor Bayern München. Oliver Kahn, de afscheidnemende aanvoerder, is met zes zeges recordhouder.

Bij Karl-Heinz Rummenigge (52) hield Toni ook een pleidooi voor de aanwerving van zijn landgenoot Gennaro Gattuso (30), die nog tot 2011 onder contract ligt bij AC Milan. Manager Uli Hoeness liet al uitschijnen dat er slechts één internationale topper aan de huidige kern wordt toegevoegd. De Franse international Mathieu Flamini (24), einde contract bij Arsenal, is in beeld. Jan Schlaudraff (24), spits op overschot, mag weg. Hannover 96 deed hem een concreet voorstel tot 2012.

Gérard Houllier (60), tegenwoordig technisch directeur van de Franse voetbalbond, sloeg het aanbod af van Hamburger SV om vanaf volgend seizoen trainer te worden. Zijn echtgenote blijft liever in Parijs wonen. Aanvoerder Rafael van der Vaart kreeg een boete van 15.000 euro, omdat hij niet akkoord ging met de verwijdering van Vincent Kompany – die uit de selectie werd gezet na kritiek op de tactiek van trainer Huub Stevens.

Het geduld van Roman Weidenfeller (27) wordt flink op de proef gesteld. De doelman van Borussia Dortmund, die sinds december buiten strijd is met een schouderblessure, liep een scheurtje op aan de ligamenten van zijn linkerknie.

Victor Agali (29) beleeft moeilijke tijden. De Nigeriaanse aanvaller kan zich bij Hansa Rostock niet doorzetten en scoorde tot nu toe slechts eenmaal.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier