Behalve als middenvelder gebruikt RC Genk Gert Claessens nu ook als verdediger. ‘Hij is een moderne spelmaker achterin.’

Hoe moeilijk had GertClaessens het niet vorig seizoen. Gekomen van Vitesse als vervanger van de teleurstellende TheoJanssen, bleek hij niet bij machte de zwalpende ploeg meer aanvallende mogelijkheden te bezorgen : een gebrek aan vertrouwen smoorde elk initiatief in de schoenen. Ook was hij niet de man die in het middenveld veel duels won. Wel probeerde hij dat op te lossen met overzicht en positiespel, tot een blessure een vroegtijdig einde maakte aan de competitie. Gert Claessens, zo luidde het in Genk, zou straks niet veel meer aan spelen toekomen en mocht uitkijken naar een andere club. Maar Claessens bleef en hoe anders diende zich vervolgens dit seizoen aan : RenéVandereycken, na het vertrek van Didier Zokora verlegen om een verdediger, haalde Claessens naar achteren en zag hem sterk spelen.

Getuigenissen over de (tijdelijke) reconversie van een middenvelder tot verdediger.

Ariël Jacobs, technisch directeur van RC Genk : “Nu vindt iedereen het normaal dat Gert heel goed evolueert op die positie, maar mocht het niet goed uitkomen… Het heeft hem toegelaten een knop om te draaien en het vertrouwen terug te winnen, want zijn terugkeer vorig seizoen was niet geslaagd, iedereen twijfelde, hij wilde weg, maar hij is nu heel goed geëvolueerd. Hij straalt weer vertrouwen uit. Zijn omschakeling naar de verdediging is een pijl méér op zijn boog. Vroeger was hij introverter, maar sinds hij daar staat, neemt hij heel veel verantwoordelijkheid. Hij beschikt over een goed positiespel en zijn linksvoetigheid is centraal een voordeel in het verdedigend evenwicht.

“Bovendien anticipeert hij goed. Zijn verdedigend kopspel was er altijd al, maar vroeger heeft hij het minder moeten gebruiken. Bij balbezit blijkt hij bovendien een rustpunt en een startpunt bij het uitvoetballen. Maar in de intertoto bijvoorbeeld is hij in Leiria bij een achterstand op het middenveld gaan spelen en met drie achterin. Dan zie je dat hij ook daar nog altijd over een goeie inspeelpass beschikt waarmee hij zowel kort als lang kan spelen. Dus op het middenveld is hij ook nog altijd een mogelijkheid.”

Philippe Saint-Jean, trainer van Moeskroen, dat afgelopen weekend tegen Genk speelde : “Hij is vooral sterk in balbezit, heeft een vrije goeie lange pass, is goed met de kop, maar hij was, toen ik hem op Brussels zag, ook goed in de dekking naast Matoukou. Matoukou is een van de hardste verdedigers van eerste klasse, maar heeft nog coaching nodig. Gert heeft de ervaring om een patron te worden, maar je moet hem daarin op het defensieve vlak ook wat krediet geven. Ik zag hem op Brussels gevarieerd spelen. Ik bedoel : hij betrok zowel Sigurdsson, Daerden als deCondé en Beslija in het spel. Zodra de linksachter even niet oplet, is hij in staat van achteren uit de flanken te vinden. Eigenlijk is hij een moderne spelmaker achterin. Wat een moderne manier is om de dingen te zien, want de stoppers zullen de spelmakers van de toekomst zijn. Dat is slim bekeken van Vandereycken. Stoppers komen het meest aan de bal in België en als je de bal eerst kort doorspeelt naar de verdediging en het middenveld, ben je te laat. Met een goeie verre pass gaat de opbouw veel sneller. Dat wisten ze pakweg bij Milan met Baresi, bij Ajax met Koeman.

“Als ik zo iemand in de ploeg had als Claessens, ik speelde ook zo. Je moet dan als tegenstander hoger gaan spelen om te storen, wat niet makkelijk is, want er sluipt dan mogelijk twijfel in het spel : moet je of moet je niet gaan ? Met Claessens kan Genk terugzakken en moet je als tegenstander altijd alert zijn voor de diagonale pass. Op elk vlak vind ik Claessens een versterking in de verdediging. Het grootste verschil met zijn vroegere positie op de linkerflank zal het beter zicht zijn dat je achterin op het spel hebt, maar ook dat je in het middenveld nog altijd de zekerheid van iemand achter je hebt. Zijn grote troef daarbij is echter dat hij, zoals ik op Brussels zag, altijd kalm blijft.”

J an Moons, doelman van RC Genk : “Het is iets anders dan vorig seizoen met Didier Zokora. Gert is iemand die gepast kan inschuiven en dan de pass heeft om openingen te creëren. Didier was misschien iets verfijnder in de duels en trachtte die ook veel op snelheid te winnen. Gert is zeker ook stevig, maar het is alleen nog wat zoeken en aanpassen, want in tegenstelling tot op het middenveld mag je geen duels verliezen. We zullen wel redelijk veel wedstrijden krijgen waarin we hoog moeten spelen en dan zullen we het achterin positioneel iets beter aanpakken omdat er sinds het vertrek van Didier misschien wat minder snelheid is. Maar Gert is complementair met Matoukou. Hij heeft zijn ervaring mee, want Matoukou, dat is vooral duelkracht en kopkracht en Gert kan hem daarin coachen. Niet dat hij een leidinggevende figuur is – dat weet hij zelf ook – maar hij kan sturen en doet dat ook.

“Hij was in de voorbereiding vrij snel op niveau. Tegen Dupnitza bijvoorbeeld maakte hij zo het verschil door in te schuiven en een assist te geven. Dan blijkt dat een Gert Claessens op niveau ook nog altijd bruikbaar is op het middenveld. Tegen Brussels moesten we iets meer met de lange bal werken, dan is het handig als je achterin iemand hebt die met zijn linker over dertig, veertig meter iemand kan aanspelen. Maar vorig seizoen zat hij met een blessure die bleef aanslepen door de hoge trainingsintensiteit. Nu is hij fit aan het seizoen begonnen en is het vertrouwen gegroeid.”

door Raoul De Groote

‘Hij straalt weer vertrouwen uit. ‘ (Ariël Jacobs)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content