Bologna verliet op kousenvoeten de degradatiezone.

Geen contractbesprekingen meer voor mei : Bologna volgt daarmee het advies van trainer Carlo Mazzone, zelf eind contract. Van liefst vijftien spelers loopt het contract dit jaar af, maar Mazzone wil niet dat de strijd om het behoud verstoord wordt door besprekingen allerhande. Vooral de onderhandelingen met aanvaller TomasLocatelli (25) zorgden voor onrust. In januari hield Bologna de spits aan zijn (straks aflopend) contract, waardoor hij bij Galatasaray een jaarloon van 1,5 miljoen euro aan zijn neus zag voorbijgaan. Intussen verloopt de strijd om het behoud voorspoedig. Stond Bologna begin december na veertien speeldagen nog in vol degradatiegevaar (zeventiende met 13 punten), dan schoof de club intussen op naar de eerste helft van de rangschikking.

Nu is Bologna sinds het aantreden van eigenaar Giuseppe Gazzoni Frascara in 1993 zelden in paniek geweest. Als eerste begreep de rijke zakenman/edelman dat de basis van een profclub een gezond financieel beleid moest zijn. Aan de geldwedloop doen de rood-blauwen al lang niet meer mee. Daardoor is de club financieel gezond, maar heeft ze minder sportieve mogelijkheden dan clubs die het wel breed laten hangen. Op termijn loont geduld wél : ook dit seizoen kwam de positie van de trainer niet in gevaar. Al wil Mazzone van geen contractbesprekingen weten, toch wacht hem straks een nieuwe verbintenis voor nog één jaar, zijn derde seizoen bij Bologna. Nu al is Mazzone met zijn 67 jaar de trainer met de meeste dienstjaren. Volgend jaar kan hij na elf speeldagen het record van Nereo Rocco breken, tot nu toe de trainer met de meeste eersteklassewedstrijden. Ook doelman Gianluca Pagliuca (38) wacht een nieuw contract voor één jaar. Mogelijk verbetert hij volgend jaar het record van Dino Zoff, die 570 wedstrijden in de Serie A speelde. (GF)

Inter plaatste zich na dubbele winst tegen Atalanta als eerste voor de halve finales voor de Italiaanse beker. Het bracht maar één Italiaan op het veld : verdediger Marco Materazzi. Ex-Standarddoelman Fabio Carini speelde de hele match. In de halve finales ontmoet Inter de winnaar van Cagliari-Sampdoria, gepland voor 17 maart. De andere kwartfinales (Roma-Fiorentina en Udinese-Milan) vinden plaats op 16 maart. AS Roma moet verdediger Philippe Mexes zes weken missen. Dat besliste het TAS na een klacht van Auxerre, waar Mexes vorige zomer opstapte. Juventus treurt om het overlijden van de Argentijnse spits Omar Sivori. Eind jaren 50 stond hij mee aan de basis van de eerste glorieperiode van Juve. Andriy Shevchenko blesseerde zich aan het gezicht en is minstens twee weken out. (GF)

TOPSCHUTTERS : 1. Montella (AS Roma) 18 ; 2. Adriano (Inter), Shevchenko (AC Milan) 14 goals ; 4. Esposito (Cagliari), Gilardino (Parma) 12 goals.

GF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier