Recordinkomsten voor Zulte Waregem

Zulte Waregem gebruikt een deel van zijn inkomsten om de kern te versterken, onder meer met Nill De Pauw. © belgaimage
Jonas Creteur
Jonas Creteur Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Nooit voorheen zag Zulte Waregem zo veel geld binnenkomen als deze zomer.

Deze week zit de raad van bestuur samen om een eerste raming van het budget voor komend seizoen te bespreken. Met veel minder zorgen dan vorig jaar, toen de Gaverbeek dreigde te overstromen: zo bedroeg op 30 juni 2016 het verlies van het voorafgaande boekjaar 2,9 miljoen euro en de schuldenlast 18,6 miljoen euro. Tony Beeuwsaert, sinds januari 2016 hoofdaandeelhouder, sprong echter bij met enkele miljoenen euro’s. Hendrik Deruyck, sinds mei 2016 de nieuwe gedelegeerd bestuurder, herstructureerde, in samenwerking met de hele raad van bestuur, daarop de club en alle financiën.

Met succes. Een jaar later, in april 2017, kreeg Zulte Waregem probleemloos zijn licentie en is het op weg om financieel weer kerngezond te worden. Met dank aan onder meer de bekerwinst en bijhorend ticket voor de groepsfase van de Europa League, goed voor zo’n 3,5 miljoen euro (startpremie, tv-rechten, tickets…)

Ook de huidige transferperiode is tot dusver bijzonder winstgevend: 1,2 miljoen euro van Brentford voor Hendrik Dalsgaard, 3,5 miljoen euro van Bordeaux voor Lukas Lerager en (al moet die transfer nog definitief afgerond worden) zo’n 2,5 à 3,5 miljoen euro van Monaco voor Soualiho Meïté (afhankelijk van de transfersom, waarvan Zulte Waregem 40 procent krijgt, terwijl Lille 60 procent incasseert). Alles samen zijn die uitgaande transfers goed voor ongeveer 7 à 8 miljoen euro, terwijl de drie spelers samen 620.000 euro hebben gekost: Meïté 300.000 euro, Lerager 320.000 euro. Dalsgaard was transfervrij.

Een deel van de in totaal elf miljoen euro inkomsten wil Essevee gebruiken om de kern te versterken. In het spoor van Sandy Walsh (Racing Genk), Nill De Pauw (Guingamp) en Ben Reichert (Hapoel Tel Aviv) moeten nog een aantal spelers volgen. Na Dalsgaard, Lerager en Meïté vertrokken ook al Lepoint en Verboom (KV Kortrijk). Wintertransfer Ankersen moet wegens een slechte mentaliteit zijn koffers pakken. Of de huurlingen Coopman en Marrone blijven is verre van zeker, en Leye is nog altijd misnoegd over het gefluit van een aantal fans en het feit dat Zulte Waregem hem na zijn carrière geen goedbetaalde functie binnen de club kan garanderen.

‘Het sportieve budget zal in vergelijking met vorig seizoen stijgen’, zegt gedelegeerd bestuurder Hendrik Deruyck. ‘Hoeveel dat zal zijn hangt af van de opportuniteiten op de transfermarkt. Sowieso mikken we weer vol op play-off I, de beker en ook in de Europa League willen we een goed figuur slaan.’ Deruyck benadrukt wel dat met het binnengekomen geld ook de stadionrenovatie (9,5 miljoen euro voor de nieuwe koptribunes, 5,5 miljoen euro voor de hoektribune die eind 2017 af moet zijn) moet worden gefinancierd.

Er is ook een stijging van het algemene budget voorzien: van 15 naar 16 à 17 miljoen euro. Dankzij onder meer de inkomsten van de nieuwe hoektribune, waar al acht van de elf skyboxen verhuurd zijn. Voor het seizoen 2018/19 wanneer de exploitatie van het gerenoveerde stadion op kruissnelheid moet zitten, wordt gemikt op een omzet van zo’n 18 miljoen euro.

Jonas Creteur

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier