Manzano verricht wonderen bij Mallorca.

Mallorca mocht bij de start van de competitie twee van de nieuw gepromoveerde ploegen op eigen veld ontvangen. De ploeg blikte vorige zaterdag Tenerife in met 4-0 en profiteerde dus van het relatief gemakkelijke programma om zich te ontpoppen tot revelatie van het seizoenbegin. De 53-jarige trainer GregorioManzano voelt zich bij de Balearenclub als een vis in het water. In 2002/03 leidde hij het team trouwens al naar de enige Copa del Rey uit zijn geschiedenis. Mallorca versloeg toen Recreativo Huelva met 3-0 dankzij een doelpunt van WalterPandiani en twee van een zekere … SamuelEto’o.

In datzelfde seizoen zette hij ook het record neer van zeven opeenvolgende overwinningen en leidde hij zijn team naar de grootste uitzege uit de geschiedenis: 1-5 op het veld van Real Madrid. Manzano ging vervolgens één seizoen aan de slag bij Atlético Madrid en één bij Málaga, maar in 2005/06 keerde hij naar de stal terug met de opdracht om het behoud te verzekeren. Hij bracht die moeilijke taak – toen hij op de 24e speeldag overnam van Hector Cuper stond de ploeg laatste – tot een goed einde. Hij bleef sindsdien bij de club en vestigde nog een aantel records: zeven opeenvolgende zeges voor eigen volk in 2006/07, 69 gescoorde doelpunten in 2007/08 – het grootste aantal goals dat het team ooit in één seizoen maakte – en een 7-1-zege – de grootste zege uit de clubgeschiedenis – tegen Recreativo in hetzelfde seizoen.

Vorig seizoen realiseerde hij ook nog eens een mirakel door het behoud te verzekeren, terwijl de club sportief en financieel in bijzonder zwaar weer zat. Zelf vindt hij dat nog altijd een wonder. “Na een dramatische eerste ronde moesten we enorm veel obstakels uit de weg ruimen, maar door een goede groepsgeest, het geloof in ons werk en onze grote mentale kracht, zijn we daar uiteindelijk toch in geslaagd.” Een prestatie om u tegen te zeggen, want na Real Madrid was Mallorca vorig seizoen de sterkste ploeg van de hele tweede ronde.

Luis Fabiano, de 26-jarige Braziliaanse spits van FC Sevilla, kampt met enkele kwaaltjes. Hij maakte de verplaatsing naar Osasuna niet mee. Het belette zijn club niet om er met 0-2 te winnen.

Lionel Messi (22) tekende een nieuw contract dat hem tot in 2016 aan FC Barcelona bindt. Daarin is een afkoopclausule opgenomen van maar liefst 250 miljoen euro. De Argentijn scoorde vorige weekend tegen Atlético Madrid trouwens opnieuw twee goals.

Sergio Ramos (23) sloot weer aan bij de kern van Real Madrid, waar hij van de coach een rol krijgt als flankverdediger.

Realcoach Manuel Pellegrini is er geen voorstander van om na een Europese wedstrijd systematisch het rotatieprincipe toe te passen. “Ik zal dit seizoen zeker nog vaak dezelfde spelers opstellen in het weekend als tijdens de midweekwedstrijden.”

Miguel, de 27-jarige internationale Portugese verdediger van Valencia, zal de club mogelijk tijdens de wintertransferperiode verlaten. Fiorentina zou bereid zijn om 4,5 miljoen euro voor hem te betalen.

Sergio “Kun” Agüero (21) scoorde tegen FC Barcelona zijn eerste goal maar dat kon Atlético niet behoeden voor een zware 5-2-nederlaag. Eerder op de week waren de colchoneros in de Champions League tegen het Apoel Nicosia van Marcin Zewlakow niet verder gekomen dan een 0-0-gelijkspel.

Andrés Iniesta (25) speelt na een lange onbeschikbaarheid weer. Hij bracht zopas ook een boek uit met de titel Unañoenelparaíso (Een jaar in het paradijs), waarin hij vertelt over het seizoen waarin Barcelona de treble won. De hoofdstukken over zijn historische goal tegen Chelsea en over de 2-6-overwinning op het veld van Real Madrid springen het meest in het oog.

DANIEL DEVOS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier