Fernando Torres verijdelde crisis bij Liverpool.

Zondag, om 17 uur, ontvangt Liverpool als zevende met een geruster gemoed het als vierde geklasseerde Tottenham, dat vier punten meer telt. Met dank aan Fernando Torres, die de Reds met een late treffer tegen (Europees) concurrent Aston Villa weer naar de subtop van de Premier League trapte.

De 25-jarige Spaanse international schopte zich vorige week in de geschiedenisboeken, met zijn 50e goal in amper 72 optredens. Hij is immers de snelste speler ooit die deze magische grens bereikte. Torres troeft met zijn jubileum enkele gerenommeerde topschutters af, zoals Roger Hunt, Ian Rush, John Al-drigde, Robbie Fowler en Michael Owen. Tot voor zijn komst hadden Sam Raybould (tussen 1899 en 1904) en Albert Stubbins (1946-1948) het minste aantal wedstrijden (tachtig) nodig.

Volgens aanvoerder Steven Gerrard kan dit doelpunt de aanzet zijn voor een opleving. “Een Torres in vorm is de beste spits ter wereld”, verklaarde het club-icoon. “Met hem maak je altijd kans op een goal, op welk moment in een duel ook.” Rafa Benítez vulde aan: “Een spits van wereldklasse haalden we in huis, tijdens de zomer van 2007, toen we hem overnamen van Atlético Madrid. Zijn voetbalkwaliteiten en mentaliteit zijn van een erg hoog niveau. Aan één kans heeft Fernando vaak genoeg om het verschil te maken. Een fenomenale score kan hij nu al voorleggen.”

De manager verwees daarmee naar de 62 doelpunten in 103 officiële duels. Slechts zes van die goals hadden louter statistische waarde: doelpunten die de score naar een marge van drie meer brachten of een achterstand verkleinden. Torres zette tot nu toe zijn team maar liefst dertig keer op voorsprong, waarvan 21 keer met het openingsdoelpunt. Elfmaal maakte de aanvaller eigenhandig een achterstand ongedaan. Ook verdubbelde hij de marge vijftien keer naar twee goals verschil.

Even opvallend is dat Torres bijna de helft van de doelpunten in het laatste half-uur van een duel maakt: vijftien tussen de 61e en 75e minuut, evenveel in het slotkwartier. West Ham (vijf goals) is zijn favoriete tegenstander.

Edwin van der Sar (39), sinds half november buiten strijd met een knieblessure, mag van Manchester United net zo lang in Nederland blijven als dat hij denkt nodig te hebben om zijn echtgenote, getroffen door een hersenbloeding, bij te staan.

Manchester United (0-1 tegen Leeds), Blackburn Rovers (3-1 bij Aston Villa), West Ham (1-2 tegen Arsenal) en Hull City (4-1 bij Wigan) overleefden de derde ronde van de FA Cup niet. Portsmouth (1-1 tegen Coventry), Birmingham City (0-0 tegen Not. Forest) én Liverpool (tegen Reading) moeten nog een replay afwerken.

Joe Cole (Chelsea) kan zijn contract met vijf seizoenen verlengen. Michael Ballack (33) kreeg dan weer een voorstel tot 2012 voorgeschoteld. De Franse middenvelder Florent Malouda, niet langer zeker van een basisplaats, overweegt een vertrek. De Argentijnse spits Franco Di Santo (20) maakt het seizoen af bij Blackburn Rovers.

Roberto Mancini beschikt bij Manchester City over een uitgebreide technische staf. Maar liefst veertien personen, waarvan een Italiaan die werd binnengehaald om de vier (!) fysical coaches te begeleiden.

De overeenkomst met de Franse middenvelder Abou Diaby (23), in 2006 overgenomen van Auxerre, werd door Arsenal opengebroken ‘voor lange tijd’.

Bolton Wanderers ontsloeg manager Gary Megson (50).

Portsmouth riskeert een faillissement, als de club zijn schulden (10 tot 15 miljoen euro) tegenover andere Engelse ploegen niet snel aflost.

Roy Hodgson (62), sinds december 2007 aan de slag bij Fulham, verlengde zijn deal tot 2011.

Pas in februari kan Liverpool weer beschikken over rechterverdediger Glen Johnson (25), die uitviel met een knieletsel.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier