De 201e Mersey-derby werd gewonnen door Liverpool, dat ondanks diverse blessures veel te sterk was voor de stadsgenoot.

Zondag stond de 201e derby aan de Mersey op de kalender. De vorige werd gewonnen door Everton met 1-0, dit keer haalden de Reds het met 2-1. Het was een match met veel inzet, zowel sportief als financieel. De twee ploegen strijden immers om het vierde ticket voor de Champions League en dat levert, afhankelijk van de bron, een bedrag tussen 15 en 20 miljoen pond op.

Steven Gerrard noemde de derby niet zonder overdrijving de belangrijkste uit zijn carrière. Het was de aanvoerder die rond het half uur zijn ploeg op voorsprong schoot – de eerste goal van Liverpool na ruim vijf uur competitievoetbal. Kort daarop verdubbelde Luis Garcia de score. In de slotfase bracht Cahill met zijn zevende treffer van het seizoen nog even spanning. De eerste helft was speciaal in die zin dat maar liefst drie basisspelers van Liverpool ( Warnock, Hamann en Morientes) geblesseerd van het veld moesten…

Everton stelde teleur. De verkoop van Wayne Rooney aan Manchester United zorgde aanvankelijk niet voor de verwachte verzwakking, het vertrek van Thomas Gravesen (in januari naar Real) liet evenwel meer sporen na. Sinds januari is de ploeg wat aan het sukkelen. Zes nederlagen in elf matchen, het komt hard aan, nu de voorsprong op de stadsgenoot is geslonken tot vier punten.

Liverpool kan, ook al eindigt Everton straks alsnog vierde, de stadsgenoot nog een stevige hak zetten als het de Champions League wint. In het reglement van Uefa staat immers dat “indien de winnaar van de Champions League zich via zijn eigen competitie niet plaatst voor de volgende editie, die ploeg wel aan de bond van zijn land mag vragen hem alsnog in te schrijven voor de Champions League.” In plaats van een ander team, in dit geval van de vierde : Everton.

Alan Shearer (34) stopt wel degelijk aan het einde van dit seizoen. Vorige week scoorde hij nog twee keer Europees voor Newcastle en bracht daarmee zijn doelpuntensaldo op 18. Europees moet Newcastle weer aan de bak tegen Sporting Lissabon, voor de tweede keer dit seizoen nadat dit ook in de poules gebeurde. En opnieuw moet Hugo Viana, door de Magpies een jaar lang uitgeleend aan de Portugezen, aan de kant blijven. Dat deed hij ook al in het vorige duel, dat op 1-1 eindigde. – FA Cup. De loting voor de halve finales leverde volgend resultaat op : Arsenal-Blackburn (16 april) en Manchester United-Newcastle (17 april). (PTK)

TOPSCHUTTERS : 1. Henry (Arsenal) 22 goals ; 2. Johnson (Crystal Palace) 18 goals ; 3. Defoe (Tottenham) 11 goals ; 4. Haisselbank (Middlesbrough) 11 goals ; Pires (Arsenal) 10 goals.

(PTK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier