Pierre Bilic

Op 8 november is het precies een jaar geleden dat een longembolie een einde maakte aan het leven van Régis Genaux. Hij liet een dochtertje Summer en een zoontje Mathias achter. Zijn huwelijk met Vanessa, de moeder van zijn kinderen, was op de klippen gelopen. De scheiding zou normaal gezien een week na de dood van Régis afgerond zijn. De ex-voetballer van Standard, Coventry en Udinese had met Bouchra wel al een nieuwe vriendin.

Een jaar na zijn dood proberen zijn jongste broer Terrence en zijn moeder Marie-Françoise de draad weer op te pikken. Marie-Françoise: “Ik zal het nooit kunnen aanvaarden. De mensen moeten weten wie Régis was. We denken elke dag aan hem. Hij had een koersfiets. Die heb ik aan mijn bed vastgebonden uit schrik dat ze hem stelen. Ik schrijf veel. Honderden pagina’s heb ik al gevuld: tekst, foto’s, collages, onthullingen. Er heeft zich al een uitgever gemeld en ik hoop dat het boek over een jaar verschijnt.”

Volgens Terrence, die sprekend op Régis gelijkt en in derde klasse bij SK Hasselt speelt, is zijn broer in Italië het gelukkigst geweest. “Régis was heel geliefd in de club. Hij stond trouwens op het punt om te tekenen bij AC Milan. Silvio Berlusconi heeft persoonlijk met Régis gebeld. Berlusconi vroeg hem zelfs welk rugnummer hij wilde. Maar uiteindelijk koos AC Milan voor Thomas Helveg. Ik veronderstel dat Régis niet diplomatisch genoeg geweest is tijdens de onderhandelingen.”

Naar de oorzaak van de longem-bolie is het nog altijd gissen. Misschien hebben zijn veelvuldige blessures hem verzwakt. Of misschien is er een verband met een leven lang keihard trainen. Régis durfde ook wel eens wat uit te halen, meestal samen met zijn vrienden Michaël Goossens en Philippe Léonard. “Soms koersten ze zo snel mogelijk tegen elkaar met de auto van Sart-Tilman naar Sclessin”, vertelt Marie-Françoise. “Dat heb ik maar achteraf vernomen. Heel gevaarlijk, natuurlijk. Bij de nationale ploeg hebben ze ooit eens de minibars van hun kamers leeggedronken en waren ze doodziek. De bond heeft me eens gesignaleerd dat hij op het slechte pad was, maar dat geloof ik niet. Als hij niet ernstig met zijn vak bezig geweest was, had hij het nooit zover kunnen schoppen.”

Terrence: “Soms kom ik nog mensen tegen die vragen hoe het met Régis gaat. Om hen niet in verlegenheid te brengen, zeg ik maar dat hij het goed stelt …” S

PIERRE BILIC

‘Ik heb zijn koersfiets aan mijn bed vastgebonden.’ Marie-Françoise