Sterk Aalstar duwt Oostende dieper het dal in.

Okapi Aalstar beleefde een topweekend. Het begon al voor de opworp van de clash met BC Oostende toen Eric Monsieur, distributiedirecteur van Generali, met gepaste trots aankondigde dat zijn bedrijf het contract als hoofdsponsor met drie jaar verlengt. Dat betekent niet dat het bestuur op zijn lauweren zal rusten: er wordt al langer geschreeuwd om een nieuwe, moderne sportzaal. Sinds het Aalsterse Forum afgekeurd werd als locatie voor nevenevenementen (zoals concerten of fuiven) loopt de club een belangrijke bron van inkomsten mis. Bovendien geldt er al een heel seizoen een wachtlijst van 500 fans voor een abonnement. Er zijn dus groeimogelijkheden. Om wat druk te zetten op de lokale overheden circuleert momenteel een petitie.

Ook op het veld imponeert Aalstar sinds zijn terugkeer op het hoogste niveau in 2006. Vorig jaar halve finale van de play-off en nu samen met Spirou Charleroi naaste achtervolger op competitieleider Bergen. Tegen BC Oostende liet de ploeg van Brad Dean zich in het eerste kwart overbluffen, maar daarna zette Aalstar de puntjes op de i: het won de partij met overtuigende 84-66 cijfers. Dat gebeurde zonder sterkhouder Matt Lojeski, zes weken out met een schouderblessure.

Dean bleef achteraf rustig. “Deze club heeft niet het budget om zomaar een vervanger in te lijven”, zegt hij. “Dat is niet erg. Het past binnen de politiek van deze club om een financieel gezond beleid te voeren en stabiliteit na te streven. Er zijn genoeg voorbeelden van clubs die even een hoge vlucht nemen, boven hun stand leven en nadien een zware val kennen. Dat Lojeski uitviel, betekende dat anderen zich moesten tonen. En dat deden ze.”

Zoals onder meer Mo Charlo, nochtans in ongenade gevallen nadat hij in de partij tegen Antwerp Giants op 10 januari openlijk zijn coach negeerde. De Amerikaanse forward kreeg een boete en een schorsing van een week. Zou hij gespeeld hebben indien Lojeski fit was? “Moeilijke vraag”, grijnst Dean. “Toen Mo hoorde dat Lojeski geblesseerd uitviel, belde hij me op en zei me dat hij alles voor de ploeg zou doen. Hij had al een hele week goed getraind, dus gaf ik hem deze kans. Mo reageerde volwassen op zijn sanctie. Case closed.” Op die manier bewees Aalstar afgelopen weekend dat het in de breedte sterker is dan vorig seizoen en zeker een rol kan spelen in de play-off. S

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier