Renaud Emond heeft geen concurrentie

Renaud Emond krijgt voorlopig veel speeltijd bij Standard. © BELGAIMAGE

De nummer 9 van de Rouches heeft zijn contract verlengd, maar toch blijven de twijfels over zijn kwaliteiten als aanvalsleider.

Zou hij zijn contractverlenging indirect te danken hebben aan de weerspannige gezondheid van Orlando Sá, nooit echt in vorm geweest sinds zijn terugkeer uit China? Of heeft het met de chronische fragiliteit van Obbi Oulare, alweer aan een nieuwe herstelperiode begonnen, te maken? Feit is: Renaud Emond heeft op dit moment geen concurrentie. Toen hij afgelopen vrijdag met hamstringproblemen de verplaatsing naar Genk niet kon maken, moest Moussa Djenepo zelfs depanneren op de positie van nummer 9.

Het huidige Standard lijkt niet zonder Emond te kunnen. Desondanks heeft hij dit seizoen nog maar drie goals op zijn teller staan, waarvan twee penalty’s. Zijn betrokkenheid bij het spel beperkt zich vaak ook maar tot een baltoets in de rechthoek, ver van de combinaties die Mehdi Carcela en Paul-José Mpoku opzetten. Emond is de bliksemafleider die diep moet gaan met de bal, iets wat hij vorig seizoen tot de perfectie beheerste onder Ricardo Sá Pinto. Hij sloot 2018 uiteindelijk af met 24 doelpunten, waarvan de goal die de Croky Cup naar Luik bracht.

’24 goals in één jaar, dat is niet niks’, zegde Bruno Venanzi aan La Dernière Heure enkele dagen voor het contract van Emond verlengd werd. De onderhandelingen, die vier maanden geleden al begonnen waren, hadden lang aangesleept. Dat was niet naar de zin van de makelaars van Emond, die van het fantastische seizoenseinde van hun poulain wilden profiteren om zijn loon op te krikken.

Maar Standard ging op de rem staan. De club benadrukt nu wel dat het op een geëngageerde speler kan rekenen, die een voorbeeldige mentaliteit heeft, maar sommigen stellen zich nog steeds vragen bij zijn sportieve beperkingen, zeker in het meer technische voetbal dat Michel Preud’homme en Emilio Ferrera voorstaan. In het ideale scenario is Emond een supersub, die men inbrengt als de tijd dringt en het doelpunt niet valt.

Bij Standard ontbreekt ook een verbindingsfiguur met de diepe spits. Dat verklaart ook de interesse van de Rouches voor Felipe Avenatti. De Uruguayaanse aanvaller van KV Kortrijk maakt indruk met zijn kwaliteiten als targetman, zowel over de grond als in de lucht. ‘Ik zou zijn vertrek niet kunnen verantwoorden bij de technische staf, de spelers, de sponsors en de supporters’, verklaarde Rik Foulon, sportief directeur van KV Kortrijk, na de wintermercato. Pelé Mboyo was immers ook al vertrokken en de Kortrijkzanen wilden hun offensieve sector niet nog verder verzwakken met het oog op de eindsprint.

Het is best mogelijk dat de Rouches in de zomer weer aankloppen in Kortrijk. Voor Avenatti of voor een andere speler. Voor Emond zal dan weer een onzekere tijd aanbreken. Nu krijgt hij veel speeltijd, nadat hij onder Yannick Ferrera en Aleksandar Jankovic vaak op de bank of in de tribunes belandde. Om de strijd aan te gaan met de concurrent die er in de zomer zeker komt, zit er voor Emond niks anders op dan… te scoren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier