Deelname aan de Champions-Leaguevoorronde is zo goed als zeker nu voor Anderlecht. Maar met welke spelers ? ‘Verkoop je Jestrovic, is de vraag : wie neem je dan ?’

ôG oran Lovre of Anthony Vanden Borre‘ stond er op het wedstrijdblad, alsof Frank Vercauteren die knoop een halfuur voor de aftrap nog niet had doorgehakt. Niks blessure, niks twijfel. “Gewoon verwarring zaaien bij de tegenstander”, gaf hij achteraf toe. Beetje psychologische oorlogsvoering was het, van de enige trainer in de Belgische eerste klasse die een psycholoog naast zich duldt op de bank, zonder dat hij zijn autoriteit daardoor aangetast voelt.

Ook voor koele berekening draait Vercauteren, sterk in wiskunde vroeger op de schoolbanken, zijn hand niet om. In elke wedstrijd waarin Anderlecht op het eind een voorsprong te verdedigen had, wisselde hij aanvallers voor verdedigender ingestelde spelers. Tegen Standard stak hij, nadat het 2-1 was geworden, vijf vingers op naar Vanden Borre, ten teken dat werd omgeschakeld naar een vijfmansverdediging. Christian Wilhelmsson zakte even naar het middenveld in een driehoek met Pär Zetterberg en Yves Vanderhaeghe, tot Lovre hem daar snel afloste en de Zweedse balvirtuoos weer opschoof naar de dan al tot twee man gereduceerde aanval. Iedereen liep weer op hem vertrouwde posities, maar in een ander systeem. Vertrokken in 3-4-3 beëindigde Anderlecht de wedstrijd zo in 5-3-2, met zijn topschutters Nenad Jestrovic en Aruna Dindane dan al in de kleedkamer. “Zekerheid inbouwen”, noemde Vercauteren dat vrijdagavond.

Zeker is Anderlecht sinds vrijdag over zijn deelname aan de (voorronde van de) Champions League volgend seizoen. “De tweede plaats was het objectief”, analyseerde manager Herman Van Holsbeeck in het weekend. “Dat hebben we nu bereikt. Normaal zijn we tevreden, maar er is een kleine kans nog op méér. Dus kijken we ook naar boven.”

Die heimelijke titelambitie maakt dat er nog niet vrijuit wordt gepraat over de sportieve opties voor volgend seizoen. De enige zekerheid, zegt Van Holsbeeck, is nog steeds dat Aruna Dindane weggaat. Anderlecht verwacht nog 4 miljoen euro voor hem te kunnen krijgen. Dat de Ivoriaan na zijn vervanging als een dief in de nacht het stadion zou zijn ontvlucht, werd zaterdag ontkend door de manager. “Hij lag in het zwembad, heel ontspannen. Dat hadden ze niet gezien in de kleedkamer.”

Aruna was een van de spelers over wie Vercauteren na het gelijkspel in La Louvière bijzonder ontevreden was. Ook tijdens het duel tegen Standard zat de trainer voortdurend op zijn huid. Eén keer zelfs kwam het tot een felle gebarendiscussie. “Normaal”, noemt Van Holsbeeck die aanpak van de trainer. “Het is ook de reden waarom wij Frank zoveel bevoegdheid hebben gegeven. Hij moet spelers beter kunnen maken. Aruna moet soms collectiever zijn. Hij moet weten wanneer hij een actie maakt en wanneer hij moet passen.”

Dat Vincent Kompany ondertussen almaar beter wordt, daar kan volgens Van Holsbeeck niet naast worden gekeken. “Ik zie dat er aan zijn kopspel is geschaafd. Tegen Bangoura verloor hij geen enkel kopduel. Ook aan zijn positiespel wordt nu gewerkt. Zeker omdat Frankie met hem kan werken, is het goed dat hij nog één jaar blijft. Wij gaan daar alles aan doen. Anderlecht is niet superrijk, maar evenmin heeft het absoluut geld nodig. Dus kunnen wij de spelers aan wie we hechten, proberen op Anderlecht te houden. Vincent weet zelf ook dat hij, ondanks zijn leeftijd, in een topcompetitie geen recht heeft op jeugdzonden. Daar loopt hij het risico dat hij dan naar de tribune vliegt.”

Om maar te zwijgen van de makelaars die met clubs als Hamburg komen aandraven voor de sterke, maar soms onstuimige Vanden Borre. Van Holsbeeck : “Het zou zelfmoord zijn voor Anthony om nu al naar de Bundesliga te trekken. Als je dat als begeleider van zo’n speler doet, ben je slecht bezig.”

Anderlecht kan Vanden Borre bovendien niet missen. Een alternatief als rechtsachter heeft het niet, of het zou Mark De Man moeten zijn. Die biedt echter niet dezelfde offensieve meerwaarde. Laurent Delorge (Lierse) zou dat, na een reconversie, wél kunnen. Behalve centrale verdedigers, afhankelijk van een eventueel vertrek van Kompany en/of Hannu Tihinen, is een nieuwe rechtsachter dus eerder een prioriteit dan een nieuwe linksachter, hoewel Olivier Deschacht daar de laatste wedstrijden met een inspuiting moest spelen wegens geen alternatief. Van Holsbeeck : “We hebben Zewlakow. Die is nu geblesseerd, maar hij is eigenlijk aangeworven als linksachter.”

Wie voor die positie zeker niet voldoet, is Fabrice Ehret. Vercauteren sluit niet uit dat de Fransman, met wie hij vorige week een gesprek had, dit seizoen nog speelt, maar een linksachter is hij volgens hem niet. Net zo min als de andere linksvoetigen uit de kern. Vercauteren probeerde Martin Kolar er bij de invallers wel al uit, maar hem en Christophe Grégoire maakt hij vooral vertrouwd met een centralere positie, links in de driehoek op het middenveld. “Ehret weet dat wij niet tevreden zijn”, zegt Van Holsbeeck. “We hebben zijn makelaar geïnformeerd dat wij ons niet verzetten als hij weg kan.”

Een speler die zelf weg wil, is Lamine Traoré. Van Holsbeeck had een gesprek met de verdediger. “Voor ons is hij een contractspeler, met een goede mentaliteit, maar die niet altijd speelt. Wil hij meer spelen, is het aan hem om klaar en duidelijk een keuze te maken. Zegt hij : ‘Ik moet weg’, dan is dat bespreekbaar.”

Ook Hannu Tihinen maakte bekend dat hij na volgend seizoen, wanneer zijn contract afloopt, vertrekt. Van Holsbeeck : “Hannu is een voorbeeld op en naast het veld. De club is bereid een inspanning te doen om hem te houden. Alleen is dit geen geldkwestie. Het gaat om de mens Tihinen die een andere cultuur wil opsnuiven.”

“We hebben een jaar om met hem te praten”, glimlacht Vercauteren, die op het belang van ervaring en leiderschap wijst. “En dat heb je niet als je twintig jaar bent. Dus heb je er zo wel een paar nodig.” Zoals Vanderhaeghe, Zetterberg en Besnik Hasi, samen meer dan honderd jaar op het middenveld. “Zolang zij renderen, heb ik daar geen moeite mee. Integendeel. Hoeveel wedstrijden per jaar kunnen ze nog spelen ? Kunnen ze dat tempo drie keer per week aan ? Daar moet je rekening mee houden.”

Wie niet rendeert, is Walter Ba- seggio. Van Holsbeeck : “Hij is een probleem. De club heeft in hem geïnvesteerd door zijn contract met vier jaar te verlengen. Daar krijgen we te weinig voor terug, vinden we. Nog zo’n seizoen kan niet.” Als Baseggio weggaat, blijft Anatoli Gerk. Zo niet, wordt de Rus wellicht uitgeleend. Van Holsbeeck : “Hij moet een jaar kunnen voetballen.” Ook de eventuele terugkeer van de aan RKC verhuurde Maarten Martens, aanvoerder van de nationale belofteploeg, hangt af van blijvers en vertrekkers op het middenveld.

Tot slot, een speler van wie gezegd wordt dat hij het helemaal verkorven heeft bij de spelersgroep na de penaltyhistorie in Lierse : Nenad Jestrovic. Van Holsbeeck lacht. Zwijgt. En zegt : “Ik heb geleerd om voor het be- en veroordelen van spelers statistieken bij de hand te nemen. Jestrovic heeft één ongelooflijke gave : als hij speelt en goed in zijn vel zit, maakt hij elk seizoen twintig doelpunten. Verkoop je hem, is de vraag : wie neem je ? Daar moeten we goed over nadenken. Bovendien gedraagt hij zich toch heel anders in de groep de laatste weken. Ik denk dat je dus vooral moet uitgaan van zijn kwaliteiten.”

Jan Hauspie

‘Ervaring en leiderschap heb je niet als je twintig jaar bent.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content