Zaterdagmiddag presenteerde René Vander-eycken officieel zijn nieuwe assistent én zijn selectie voor de vriendschappelijke interland tegen Saudi-Arabië van morgen/donderdag in Sittard. Over het takenpakket van Stéphane Demol werd nogal geheimzinnig gedaan. Die toelichting moest Michel Preud’homme geven, maar die was afwezig wegens een vergadering van het uitvoerend comité. Demol zal zich vooral belasten met de scouting en in een eerste fase ook met het bureauwerk in Brussel of Tubize, zodat Vandereycken de tijd krijgt om alle clubs waar potentiële Belgische internationals spelen, te bezoeken. Ook tijdens de week, om er trainingen te observeren én te overleggen met de sportieve en medische staf.

Een pak werk, afgaande op de brede voorselectie die de bondscoach voor deze en komende interlands in Slovakije (op 20 mei in Trnava) en Turkije (op 24 mei in Genk) maakte. Liefst 58 namen stonden op die lijst. Hebben we dan plots zoveel talent, mag een mens zich afvragen ? Potentieel wel, vindt de bondscoach, die jongens waarin hij wat ziet in deze periode van verkenning eens bij zich wil halen om te zien hoe ze zich gedragen. Daarom verschilt deze selectie zo ontzettend van de vorige (9 jongens zonder A-selectie bij de 22) en ook daarom zei Vandereycken meteen dat dit niet de definitieve selectie was voor alle mei-interlands. Er wordt komend weekend in België gebekerd en in nog een paar andere landen (Frankrijk, Duitsland) voor de competitie gevoetbald. Verwacht dus straks nog andere namen, die van Wesley Sonck, Peter Van der Heyden, Luigi Pieroni of andere Duprés. Nathan D’Haemers is geschorst voor de bekerfinale, vandaar zijn selectie. Vandereycken gaf zaterdag wel aan dat hij tegen Turkije, zijn debuut voor eigen volk (en o ironie, in het stadion waar hij een jaar geleden aan de deur werd gezet met een Europees ticket en 70 punten terwijl Genk er nu 57 haalde), naar een min of meer vaste ploeg zal evolueren.

Een paar opvallende dingen : veel volk uit de Nederlandse competitie (6), waarvan een die hij heel goed kent vanuit zijn Twentse periode. Drie ‘jonge’ keepers, maar wel een ervaren as, het ‘risico’ blijft beperkt. Geen Brugse veldspelers en geen Olivier Deschacht, nochtans een van de stabiele pijlers van de landskampioen. De contouren lijken nog flou, maar bepaalde lijnen worden duidelijker.

De selectie :

Doelmannen : Michaël Cordier (La Louvière), Stijn Stijnen (Club Brugge), Brian Vandenbussche (Heerenveen). Verdedigers : Pieter Collen (Feyenoord), Carl Hoefkens (Stoke City), Anthony Vanden Borre (RSC Anderlecht), Thomas Vermaelen (Ajax), Philippe Léonard (Standard), Nicolas Lombaerts (AA Gent). Vincent Kompany (Anderlecht) zal alleen trainen, niet spelen. Middenvelders : Karel Geraerts (Standard), Bart Goor (RSC Anderlecht), Timmy Simons (PSV), Thomas Buffel (Glasgow Rangers), Steven Defour (Genk), Nathan D’Haemers (Zulte Waregem), Tom Caluwé (FC Utrecht), Koen Daerden (Genk), Wim De Decker (Germinal Beerschot). Aanvallers : Stein Huysegems (AZ), Mbo Mpenza (RSC Anderlecht), Kevin Vandenbergh (Genk).

PTK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier