Voormalig beloftetrainer Francky Dury zet SV Zulte Waregem opnieuw naar zijn hand en krijgt ruime sportieve bevoegdheden. De West-Vlaming haalt negen op vijftien, is nog ongeslagen en vooral bezig aan een noodzakelijke opmars.

Ook in zijn tweede ambtstermijn bij SV Zulte Waregem blijft Francky Dury teruggrijpen naar vaste patronen uit zijn eerste regeerperiode – van 2001 tot 2010 – aan de Gaverbeek. Wie eens een training volgt, zal snel merken dat op het einde van de oefensessies steevast een cirkel wordt gevormd, de 54-jarige trainer zich in het midden op zijn hurken zet en dan uitschreeuwt ‘Zulte Waregem hiep hiep hiep’. De selectie moet antwoorden met ‘Hei’, waarop Dury vol geestdrift reageert met: ‘Dank u.’

Organisatie

Opmerkelijk, zo mag je de blijde intrede van Dury bestempelen. Als geen ander slaagt hij er momenteel in om resultaatvoetbal te brengen, wat perfect wordt geïllustreerd door de prestaties. Op verplaatsing telkens een noodzakelijk punt bij ex-club AA Gent (0-0) en in een moeilijke streekderby bij KV Kortrijk (1-1), thuis belangrijke zeges tegen Beerschot AC (1-0) en Westerlo (3-1) naast het hoopgevende debuut tegen RC Genk (1-1). Toen werd een wenkende overwinning alsnog uit handen gegeven door een doelpunt in de slotfase via Jeroen Simaeys.

Alles begint en eindigt in het tactische 4-2-3-1-denken van Dury bij een goede organisatie en het schenken van duidelijkheid, ook inzake posities op het veld. Het hoeft dan ook weinig verwondering dat hij verdedigend meteen vertrouwen schonk aan enkele jongens die onder Darije Kalezic niet altijd evenveel zekerheid kregen. Doelman Sammy Bossut, onmisbare schakel Karel D’Haene en de polyvalente Steve Colpaert zorgen er tegenwoordig voor dat er centraal achterin nog maar moeizaam een bres wordt gemaakt. Met slechts twee tegentreffers in vijf competitieduels oogt dat rapport alvast bevredigend. Voeg daar nog de ervaring en verbale communicatie van aanvoerder Davy De fauw aan toe, plus het feit dat op links de Deen Brian Hamalainen weinig moeite lijkt te ondervinden om de leemte op te vullen die Rémi Maréval (naar AA Gent) liet, en je mag spreken over een bijzonder geslaagde ingreep.

Dury huldigt als sportief eindverantwoordelijke de RAD-principes: respect, afspraken en discipline. “Ik zie dezelfde gedrevenheid als voordien in zijn werk, maar merk wel dat Francky iets geduldiger werd”, weet voorzitter Willy Naessens. “Ik schrijf dat vooral toe aan zijn leeftijd en zijn toegenomen ervaring.” Dat de gewezen federaal agent minder gestresseerd rondloopt, wordt ook zo aangevoeld vanuit de spelersgroep. Dury kan tegenwoordig sneller iets toegeven en wil de selectie gemakkelijker iets teruggeven als beloning, ook al blijft hij veeleisend. Groot was hun verwondering toen de spelers hoorden dat na het gelijkspel op Kortrijk een vrije dag werd toegestaan, omdat de vooropgestelde doelstelling van zes op twaalf werd behaald. In het verleden lag zoiets veel moeilijker en toonde Dury zich onwrikbaarder.

Kennersoog

Terwijl Kalezic uitging van een spelsysteem gebaseerd op balbezit en pure mandekking over het hele veld (fysiek moordend, waardoor na de rust iedereen kopje onder ging), opteert Dury voor een snelle omschakeling. Het blok staat lager, maar zodra de ballen worden gerecupereerd via de brekers René Sterckx en Jonathan Delaplace is het aan de creatievelingen TeddyChevalier of JensNaessens, de nieuwe diepe spits MbayeLeye of woelwater Habib Habibou om toe te slaan.

Dat nu net Naessens tegen Westerlo het nijpende scoringsprobleem oploste met drie treffers – waarvan twee op aangeven van Berrier – is niet verwonderlijk. Dury heeft immers al een tijdje een boontje voor de 20-jarige aanvaller die hij zelf bij de Belgische beloften haalde. Naessens is een wroeter en kijkt op geen inspanning, blijkt ook goed met het hoofd, maar had tot voor kort moeite met zijn plaatsing én opportunisme voor doel. “Dat ontsnapt allemaal niet aan het kennersoog van Francky”, poneert voorzitter Naessens. “Je weet dat hij altijd voorrang geeft aan de jeugd. Irfan Hadzic en Jens Naessens waren twee evenwaardige voetballers voor dezelfde plaats, net als Jérémy Serwy en Luka Milunovic. We stelden Francky voor de keuze en hij opteerde voor de jonge Belgen. Door het afhaken van Bart Buysse, die zich bij FC Twente opnieuw wil bewijzen onder Steve McClaren, hebben we als linksback nog Niels Vandenbroucke. En Giuseppe Rossini kon hij geen speelkansen meer garanderen. Ik was daardoor snel gerustgesteld. We staan weer met de beide voeten op de grond, de sfeer is opnieuw goed en alles loopt perfect. De trein is vertrokken.”

Daarmee wordt ook aangegeven dat de sportieve bevoegdheden van Dury almaar groter worden, ondanks de aanwezigheid van de Nederlandse technisch directeur Hans Gillhaus, wiens transferbeleid faalde. Ook gedelegeerd bestuurder Patrick Decuyper bepaalt duidelijk niet langer wie er wordt aangeworven. Alleen ‘zweetdief’ Aleksandar Trajkovski van de Lemicconnectie bleef, terwijl Dury erin slaagde om Berrier en Leye – die volgens Naessens zichzelf aanbood – terug te halen. Met de Franse middenvelder Chahir Belghazouani (Dynamo Kiev) kreeg hij er ook nog een voormalige jeugdinternational bij. “Francky zorgt voor een nieuwe schwung”, bevestigt voorzitter Naessens. “We mogen gerust spreken van een schokeffect. Francky zette zijn winnersmentaliteit over op de groep en nam iedereen mee op sleeptouw. Het is dan ook onze bedoeling om op termijn te evolueren van hoofdtrainer naar een coach volgens Engels model. Ik ben er vrij zeker van dat Francky hier nu tot het einde van zijn loopbaan zal blijven. Maar dan wel alles stap voor stap. We maakten al ons huiswerk met het oog op volgend seizoen. Alleen een linksvoetige centrale verdediger hebben we nog nodig.”

Iedereen moet dit seizoen opnieuw met vrees afzakken naar Waregem, zo luidt het huidige denkbeeld van de versie Dury 2.0. Dit moeilijke seizoen zo snel mogelijk zorgen voor een goede afloop door middel van plaatsing van de play-off 2 en daarmee gelukkig zijn. Die boodschap knoopte ook Jens Naessens in zijn hoofd. “We zijn op de goede weg om in eerste klasse te blijven. Die verandering van trainer was nodig. We moeten minimaal dertig punten halen.”

door frédéric vanheule – beelden: imageglobe

“Ons huiswerk met het oog op volgend seizoen is al gemaakt.’ Willy Naessens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier