Veldrijders verzamelen in Ronde van België.

DOOR benedict vanclooster

Met de eindzege van Lars Boom en een glansrol voor Niels Albert voerden vorig jaar de (ex-)veldrijders het hoogste woord in de Ronde van België. De Nederlander is er deze week in de 80e editie niet bij, Albert daarentegen wel. Hij ziet er de andere toppers uit het veldrijden terug, op wereldkampioen Zdenek Stybar na, die herstelt van een zitvlakoperatie.

Het is geleden van de Cyclocross Masters eind februari in de Hasseltse Ethias Arena dat de veldrijders de tv-camera’s haalden. “Na de Masters nam ik eerst vakantie op Aruba”, vertelt Albert. “Daar was ik echt aan toe. Sinds midden maart ben ik opnieuw aan het trainen. Zo trok ik al op stage naar Benicassim, in Spanje.”

Albert nam deze maand deel aan vier eendagswedstrijden op de weg. De Ronde van België is zijn eerste rittenkoers van het jaar. “Na mijn prestatie in de koninginnenrit verleden jaar zal iedereen me misschien opnieuw verwachten. Ik zal proberen een mooie ronde te rijden. Mijn vorm is vergelijkbaar met die van vorig jaar in de Ronde van België. Maar slaat het tegen, dan zal ik er niet wakker van liggen.”

De Tremelonaar wil zich ook niet laten opjutten door zijn concurrenten uit het veld die al met een overwinning konden uitpakken. Zo won Sven Nys in Gooik zijn eerste mountainbikewedstrijd van het seizoen. Kevin Pauwels liet zijn spurtersbenen spreken in de Flèche du Sud, in Luxemburg. “Nee, dat prikkelt me niet. Wie wat doet van de andere crossers houdt me voorlopig nog niet echt bezig”, zegt Albert, die vanaf augustus in het veld begint te trainen.

In de Ronde van België en enkele kleinere etappekoersen bouwt hij aan zijn conditie. “Koersen winnen op de weg is voor mij niet belangrijk”, stelt Albert, die lessen heeft getrokken uit de voorbije crosswinter. Toen stak hij na een succesvolle wegcampagne met kop en schouders boven iedereen uit in de eerste veldritten, om aan het einde van het verhaal naast alle hoofdprijzen te grijpen. “Ik was gewoon al net te goed in het begin van het crossseizoen. Dan liep het een beetje mis. De bedoeling is om straks in de winter honderd procent te zijn in de kampioenschappen, wanneer het er echt toe doet.”

Voorlopig blijft Albert dan ook voluit crosser. “Nog zeker tot en met de wereldkampioenschappen van 2013 in de VS. Die wil ik echt wel meemaken. Dan zal ik nog maar 27 jaar zijn en bekijken we het opnieuw of ik de overstap naar de weg maak of niet. Ik denk soms nog wel aan een wegcarrière, maar ik amuseer mij momenteel als crosser en haal er voldoening uit.”

Toch is er dit jaar één wegwedstrijd in het bijzonder die in Alberts hoofd speelt: het BK eind juni in Leuven. “Het spreekt me aan omdat het slechts op een goede vijftien kilometer van mijn deur wordt gereden. Ik zal er niets aan het toeval overlaten. Daar wil ik graag de finale rijden. Maar ik ben realist genoeg om te beseffen dat het heel moeilijk wordt om de titel te behalen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier